“Бішофіт - то дорога штука”: сніг у Хмельницькому прибиратимуть “по-старому”

“Бішофіт - то дорога штука”: сніг у Хмельницькому прибиратимуть “по-старому”
Фото з архіву редакції vsim.ua
  • Зима не за горами. Хмельницький може знову по коліна завалити снігом.
  • Посипати дороги традиційно будуть піском, піщано-соляною сумішшю та соляним розчином. І лише в центрі Хмельницького використовуватимуть екологічно чистий бішофіт.
  • Чи готові комунальники до сніжної зими та яку техніку планують вивезти на вулиці Хмельницького, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Синоптики перестають радувати теплою погодою та безхмарним небом. Найближчим часом прогнозують похолодання, дощі та навіть перший сніг. Хмельничани вже почали закуплятися зимовими вбраннями та теплими рукавицями, а автомобілісти потрохи готують дорожні лопати та, про всяк випадок, запасаються термосами, аби грітися зсередини десь у сніговому заметі. А от як готуються до зими комунальники та чи готові вони хоч завтра вийти на снігове прибирання в разі негоди, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Прибиранням доріг у Хмельницькому займається КП по будівництву, ремонту та експлуатації доріг. На його балансі знаходяться всі вулиці міста, крім прибудинкових територій та ділянок, які обслуговують муніципальні управляючі компанії та ОСББ. Минулого року на закупівлю сировини комунальники витратили 3 мільйони гривень з місцевого бюджету. Цьогоріч в таку суму можуть і не вкластися через подорожчання матеріалів. Є й проблеми і з технікою. На переобладнання та ремонт старої ідуть величезні кошти, нової - мало. Комунальники сподіваються на помірну зиму. В разі сильних хуртовин, планують залучати приватні підприємства та МНС.

Чим посипатимуть дороги

Посипати дороги цієї зими будуть звичним методом. Використовуватимуть пісок і сіль. Близько 7 000 тонн піщано-соляної суміші залишилося у комунального підприємства ще з минулого року. Додатково вже закупили 2 200 тонн солі. Екологічно-чистий бішофіт використовувати практично не планують, адже його місцевий бюджет просто “не потягне”.

Відео дня

- Маємо трішки бішофіту, який будемо використовувати лише в центрі міста. Вся справа в тому, що бішофіт в десятки разів дорожчий, ніж проста сіль. Його багато не закупиш, бо це насправді дуже дорога штука. До нас зверталися підприємства, які пропонували подібні до бішофіту речі, але вони теж у 8-10 разів дорожчі. Враховуючи, що на балансі у нас кілька мільйонів дорожного покриття, то посипати дороги бішофітом - це колосальні витрати для міського бюджету, - пояснює директор комунального підприємства Микола Ваврищук.

Хто прибиратиме вулиці від снігу

До прибирання снігу взимку залучать і двірників. Як повідомляють в “БРЕДі”, вони вже закупили лопати та льодоруби, а працівники отримали новий зимовий одяг для робіт на вулицях. По місту планують поставити 100 ящиків з піщано-соляною сумішшю. На даний момент, до місця вже доставили 60 ящиків, до кінця тижня обіцяють розвести ще 40.

В “БРЕДі” запевняють, що вся техніка для чистки доріг у них уже підготовлена та переобладнана до зимового періоду. Цього року на вулицях Хмельницького працюватиме 29 одиниць спецтехніки. Старі машини пройшли капітальний ремонт: їм замінили шини та поставили нові акумулятори. Минулого року за кошти місцевого бюджету придбали новий автомобіль “Глобус”. Це багатофункціональна машина, яка звільняє дороги від снігу та бруду, розбиває та знімає льодове покриття, посипає асфальт піщано-сольовою сумішшю та поливає соляним розчином. Крім цього є новенький грейдер, два МАЗи та два малих трактора для прибирання тротуарів.

- Ми вже уклали домовленості з п’ятьма приватними організаціями, якщо зима буде особливо сніжною і самі ми не будемо справлятися - будемо залучати і приватну техніку. За рахунок комунального підприємства відремонтували всю техніку повністю, все готове до виїздів, - каже Микола Ваврищук.

Разом із комунальниками журналісти vsim.ua. пройшлися ангарами зі спецтехнікою. Більша частина прибиральних машин знаходиться в складах на Львівському шосе, деякі безпосередньо на комунальних підприємствах. В дворі насипами лежить сировина: пісок, піщано-сольова суміш та сіль.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    Ой, скоро вже почнеться зима....так не хочу.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up