Будівництво на Соборній: про підземні ходи, думки істориків і проект нового ТЦ

Будівництво на Соборній: про підземні ходи, думки істориків і проект нового ТЦ
  • На пустирі біля “пташиного ринку” почалися будівельні роботи.

  • На місці знесеного будинку ХІХ століття вирили котлован. Історики припускають, що там могли бути підземні ходи і можуть розкопати стару дорогу чи навіть будинок.

  • Як вони співпрацюють із забудовником і що має вирости на земельній ділянці площею в 492 метри квадратних, дізнавався журналіст vsim.ua.

Двоповерховий будинок на розі Староміської і Соборної збудували наприкінці ХІХ століття. Раніше на його першому поверсі були крамниці, а на другому - готельні номери. Будинок вистояв трішки більше сотні років. Знесли його у 2008-ому.

Чому знесли будинок ХІХ століття

Вперше статус аварійного 14-квартирний житловий будинок отримав у 1997-ому. Тоді жильців виселили, а компенсувала витрати фірма “Олександрит”, яка взяла земельну ділянку під ним в оренду. 

Відео дня

Далі було практично 11 років "застою" з боку орендаря, адже на даній землі ніяких робіт не проводили. У 2008-ому будинок вдруге визнали аварійним й після цього орендарі його знесли. На місці пустиря, який там утворився, запланували будівництво. Розпочали його лише 21 березня 2018-ого. Чому так довго орендар нічого не робив, ми запитали у керівника фірми “Олександрит” Валентина Коцюби.

  • Через економічну кризу у ті роки не були можливості взятися за будівництво. Лише зараз з’явилися люди, які зацікавлені в тому, щоб взяти певні площі, - каже Валентин Коцюба. - У нас є усі містобудівні умови і необхідна документація для початку робіт.

Що знайшли на будівництві

У вівторок, 21 березня, на Соборну, 12 пригнали техніку і почали рити котлован. Коли будівельники копнули глибше, знайшли фундамент старої будівлі. Навідались туди і журналісти vsim.ua. Там ми побачили на глибині близько двох метрів щось схоже на дверний отвір. Що ж там могло бути, запитали в хмельницького історика і країзнавця Сергія Єсюніна.

  • Будівництво отаких будинків обов’язково йшло із підвальним приміщенням. Причому з доволі глибоким. Це притаманне саме єврейським кварталам. Там були переважно купці. В підвалах вони зберігали свій товар. На першому поверсі була, як правило, крамничка. На другому поверсі вони жили самі, або здавали для приїжджих. Це така традиційна забудова. Причому підвальні приміщення обов’язково з’єднувалися з сусідніми будинками в підземну мережу. Старі проскурівчани розповідають, що можна було з одного кварталу в інший перейти по цих підземних галереях, - каже Сергій Єсюнін. - Там, де зараз “Магніт”, знесли три старих будинки. То вони повністю хоч і окремими будинками, але повністю з’єднані підвальними приміщеннями.

Будинок під будинком?

Знахідкою зацікавились місцеві історики, археологи й громадські активісти. Вони увійшли до комісії, яка обстежувала будівництво. Ділянку на Соборній, 12 обстежили двічі: вчора, 22 березня,  і сьогодні. Поки нічого історично цінного не знайшли. Та припускають, що далі під землею можуть бути заховані дорога чи навіть будівля XVIII століття. А то й більш древня.

  • Там поки що нічого цікавого не знайшли. Там іде розбірка фундаментів старого будинку. Наразі там будівельне сміття і забутовка підвалів. Поки це все. Домовилися, що далі роботи проводитимуться під наглядом археолога, - каже археолог, завідувач науково-методичного відділу обласного краєзнавчого музею Сергій Демидко. - Під цим будинком старим, який стояв на залишках згорівшого колишнього міста, можуть бути сліди старих будівель. Ще до XIX століття. Там можуть бути і залишки проїжджої частини. Поки ми не знаємо. Сам фундамент можна виймати спокійно. Що під ним? Потрібно дивитися.

Буде торгово-офісний центр

На Соборній, 12 уже цього року планують завершити будівництво торгово-офісного центру. Він, разом із прилеглою територією, займе 492 метри квадратних. Саме такий шмат землі перебуває в оренді фірми “Олександрит”. Договір розрахований до 2022 року.

  • Це буде п’ятиповерховий торговий центр. Хоч ми хотіли шість. Та на архітектурній раді вирішили, що має бути менша поверховість, - каже керівник фірми “Олександрит” Валентин Коцюба. - Щодо парковки, розмістити її на даній ділянці ми змоги не маємо. Але будемо вирішувати проблему згодом. 

Уже з наступного тижня на території будівництва проводитимуться чергові дослідження. За роботою стежитиме і археолог. Чи знайдуть щось там цікаве в історичному плані і яким буде подальший розвиток подій, слідкуйте на vsim.ua.

Читайте також: «Пташиний» ринок можуть перенести в інший кінець Хмельницького

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Олег Здоровик

    А пецики там були?
  • Маша Кучеренко

    Шкода, що це знов буде торговий центр.. Наше місто нічого не виробляє, а тільки будує купи торгових центрів та житлових будинків. Залишається два питання для чого стільки житлової площі якщо немає де працювати. І ще невже ми в магазинах  (на нових торгових площах побачимо щось нове), що побіжимо негайно купувати? В нас в місті невистачає багато чого для розвитку.  Але точно не магазинів...
  • Dmytro

    Як жаль, що такі будинки зникають безслідно. Бачив як в Барселоні залишають фасади старих будинків, а в середені будується цілком новий будинок.
  • Antonina Borutskaya

    Обычно подземные ходы были присущи и костелам ,на месте первой гимназии был костел св.Анны,уверена, соединялись эти здания ходами,так как были эти здания построены на старых фундаментах ,домов ,которые сгорели в 1822 году,ведь память важнее,чем ТЦ ,......тем более ,что это старый город,и так много ТЦ в этом районе,а традиции подземных ходов этих могут уходить еще к той крепости,которая была в Проскурове..................Задумайтесь !!!!!!!!!!!!!!

    Петро Груз reply Antonina Borutskaya

    Яка розумна жінка! Скільки всього знає.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики 09:37 На Хмельниччині збили 2 «шахеди». Без постраждалих і руйнувань 09:06 У Шепетівці затримали місцевого за крадіжку. Він намагався втекти з області 18:08 «Буде оберігати своїх дівчаток». У Хмельницькому попрощаються з Олександром Перцем Від читача 16:54 У Хмельницькому відбувся ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 17:39 Хмельничанка просить встановити світлофор з кнопкою для пішоходів на Панаса Мирного 16:45 Хмельничанин вимагав 100 тисяч гривень неіснуючого «карткового боргу», — прокуратура 16:17 Хмельницькі синоптики попереджають про заморозки 15:39 «Хмельницькводоканал» шукає працівників (СПИСОК ВАКАНСІЙ) 14:40 На Закарпатті затримали хмельничанина, який за 6 800 доларів хотів перетнути кордон 14:04 Яку крипту та скільки накопичують хмельницькі депутати (ІНФОГРАФІКА) 13:36 У хмельницькій криївці «Стінка» проведуть безкоштовну екскурсію 12:27 Чим закінчуються виклики про замінування: підбірка судових справ на Хмельниччині 11:33 Тричі за рік їздив за кермом нетверезим. Як покарали водія з Нетішина 10:58 9 років тому на Грушевського згоріла «Цукерня» (ВІДЕО) play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up