Будівництво зони відпочинку на Озерній: проект влади та ідеї хмельничан

Будівництво зони відпочинку на Озерній: проект влади та ідеї хмельничан
  • Розроблений в 2016 році проект капітального ремонту зони відпочинку навколо водойми в мікрорайоні «Озерна» може розпочатися в 2019.
  • Влада обіцяє освітлення, нові лавки, урни для сміття і навіть біотуалети. Розпочинати планують з пішохідної доріжки.
  • А от чи пустять на територію комерційників та що хочуть бачити біля водойми місцеві мешканці, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Озерна - молодий мікрорайон, який розбудовується шаленими темпами. Це новий багатоповерховий житловий масив на північній околиці Хмельницького. Перший проект розбудови з’явився лише у 1977 році. А перші будинки тут почали здавати наприкінці 1980-х років. Назва мікрорайону пішла від вище розташованих ставів, які належить до однієї з безіменних приток річки Південний Буг

Мікрорайон Озерна розбудовується шаленими темпами. Як гриби після дощу тут виростають нові й нові висотки, а от зон для відпочинку бракує катастрофічно. Єдиний оазис на фоні нових багатоповерхівок – місцеве озеро. Та й його територію час від часу хочуть взяти то в оренду, то поставити там торгові точки, то звести просто на березі торгово-розважальний центр.

Облаштувати зону відпочинку на Озерній містяни просили в мерії кілька разів. Свої петиції виставляти на сайті звернень до міської ради. В окремих прописували і план дій для облаштування озера. І щоразу петиції набирали необхідну кількість голосів для її розгляду.

Відео дня

Два роки тому місцева влада озвучила, що має свої плати на місцеву водойму. Але далі розмов поки не дійшло. Коли ж розпочнуться роботи і які побажання мають місцеві жителі, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Розбитий асфальт і чоловічі труси

На сьогодні територія біля озера виглядає досить занедбаною. Пішохідні доріжки поросли травою, подекуди комиші сягають росту людини. Якщо ситуація на березі зі сторони Озерної ще більш-менш, то зі сторони Виставки пройти вузькою стежкою, не поранившись об очерет, практично неможливо.

C:\Users\Користувач\Desktop\Озеро\IMG_20180911_161528.jpg

Асфальт давно потріскався і доживає свої останні дні, в бетонних плитах утворилися величезні ями, які вщент напхані сміттям. Місток з написом «купатися заборонено» руйнується на очах.

C:\Users\Користувач\Desktop\Озеро\DSCN0761.JPG

До речі, під самим містком чого лишень не знайдеш: тут і пляшки з-під розпитого алкоголю, і бите скло, і купа чоловічої нижньої білизни.

C:\Users\Користувач\Desktop\Озеро\DSCN0763.JPG

Далі, попід самим берегом та в березовому гаю, сліди від численних вогнищ. На вихідних тут збираються компанії, відпочивають, вживають алкоголь, і залишають після себе купу сміття, яке ніхто не прибирає. Місцеві говорять, що комунальники прибирають лише попід берегом, біля лавок та чистять урни. Все інше на совісті відпочиваючих.

C:\Users\Користувач\Desktop\Озеро\DSCN0827.JPG

Хто має прибирати

За чистотою території мало б слідкувати комунальне підприємство «Зеленбуд». В їхні обов'язки входить тричі на тиждень прибирати біля водойми. Приїжджає трактор, сміття вантажать і вивозять. Чому так рідко прибирають ми запитали в керівника управління ЖКГ Василя Новачка.

  • В 2016 році проектували поверхнево, опитування місцевих мешканців на рахунок того, що вони хочуть бачити біля озера, не проводили. Все за стандартною схемою розбудови таких територій. Головне – це світло, якщо там буде світло – такого безладу не буде. Коли все заплановане втілимо в життя, тоді і прибирати там будуть щоденно, - каже чиновник.

Очищення самої водойми також не передбачено. В ЖКГ пояснюють, що стан води там нормальний, а купатися в озері все одно не можна. Щоб зняти цю заборону, необхідно облаштувати рятувальний пункт та зробити відповідний пляж. На це підуть величезні кошти, яких у бюджеті не передбачають.

  • Наш міський пляж не такий заповнений, щоб робити ще одну купальну зону біля озера. Краще вже зробити ще одну пляжну зоні біля річки. Але та територія в оренді до 2027 року, ми подали до суду на організацію забудовника, сподіваємося на позитивне рішення. Тоді будемо планувати оновлення тієї зони, - каже Василь Новачок.  

Місцеві проти торгових точок та альтанок

В будні дні тут гуляють матусі з візочками, рибалять рибаки та вигулюють своїх домашніх улюбленців мешканці сусідніх багатоповерхівок. Саме у них ми і запитали, якою бачать територію біля озера.

Генадій, рибалка

C:\Users\Користувач\Desktop\Озеро\IMG_20180911_152451.jpg

  • Відпочивальників тут багато, а сміття ще більше. Були б урни, цього б не було. Одна мусорка зі сторони дороги, є ще кілька з боку Озерної. Нові пішохідні доріжки, освітлення – це звісно добре, але наші люди – найбільші шкідники. Де пʾють, їдять, там сміття і кидають. Смітники далеко, а йти до них лінь, і ніхто нічого туди не несе. У вербах можна зробити зону відпочинку, там дуже гарно, треба його якось просто окультурнити.

Світлана та Катерина

C:\Users\Користувач\Desktop\Озеро\DSCN0781.JPG

  • Головне – це пішохідні доріжки, щоб діти тут ноги не ламали. Коли сухо, то ще гуляти можна, а після дощів тут місиво. Лавочки треба, ми, наприклад, водимо дітей тут поруч на англійську, і чекаємо їх біля озера. Іноді присісти немає де. Та й Ви бачите, який їх стан. По-третє, чистота. Брудно, ось дивіться, урна пуста, а хтось пиво пив і біля неї так і залишив, ну хіба важко її кинути в смітник. Від людей все залежить, - говорить Катерина.

  • Жодних будиночків, альтанок тут не треба. Влітку взагалі дуже шумно і так. На вихідних купа людей, які смітять і не прибирають. Можна було б встановити якісь качелі для діток, може майданчик. У нас тут діток багато, а гуляти з ннми немає де, хіба що біля будинків. А тут просторо, повітря свіжіше та й природа навколо, діткам тут більше подобається.  

Анатолій Антонович з ретрівером Кортесом

C:\Users\Користувач\Desktop\Озеро\DSCN0785 (2).JPG

  • Проблема в тому, що нам що не побудуєш, ми зламаємо. Я дивлюся так по місту влада щось робить, стає краще. Проте ж люди культурніші не стають, мусорять, серед білого дня алкоголь розпивають. Особливо вранці після вихідних , я о 5.00 гуляю з собакою, то тут страшно ходити. Як на мене, нічого радикально міняти не треба. Зробити доріжку для людей, покосити бурʾяни. Можна, щоб тут патрульні час від часу проходили. Бо там оголошення про заборону машини мити, смітити повісили, але за цим ніхто не слідкує. Кілька разів оштрафували і вже б такого не було.

Микола, рибалка

C:\Users\Користувач\Desktop\Озеро\DSCN0805.JPG

  • Озеро – це місце, де можна спокійно порибалити. Я проти будь-яких змін біля цієї території. Якщо зробити тут щось розважальне, нас зовсім виживуть. А ми по суті єдині, хто за озером доглядає: поробили собі місця для рибалки, регулярно запускаємо сюди рибу за свої кошти. Бачите, вода порівняно з річкою, чиста. Тут багато раків водиться, а вони не живуть у брудній воді.

Юлія з синочком Романом

C:\Users\Користувач\Desktop\Озеро\DSCN0834.JPG

  • Хочеться, щоб доріжки були нормальні, щоб можна було з візком проїхати, щоб прибирали краще, а то сміття постійно багато. Тут проходять жіночки раз чи два в тиждень, забирають все з урн, але того мало. Ввечері тут дуже темно, іноді йти страшно, добре було б зробити освітлення. Ось там у вербах вже місточок той обвалюється, як іде дощ – просто ріки течуть. Його слід нормально зробити. Ми б не відмовилися від якогось дитячого майданчику, щоб дітки збиралися, як на Сілістрі.

Людмила Прокофіївна з вівчаркою Герою

C:\Users\Користувач\Desktop\Озеро\DSCN0792.JPG

  • Мені то зручно тут з собакою гуляти, але я за зміни. Потрібно щось для молоді створити, а то їм подітися ніде. Район спальний, молоді багато, треба подумати про них. Мамам з дітками тут гуляти теж не добре, Асфальтованих доріжок майже не залишилося. Я радила б зробити дитячий майданчик, пісочницю для дітей. Щось для сімейного відпочинку, на вихідних часто люди тут сімʾями збираються, але щоб нормально посидіти треба спершу місце для себе прибрати. Проте пускати сюди якісь торгові точки не треба взагалі. Ця краса має бути для людей, а не для бізнесу.

Микола, рибалка

C:\Users\Користувач\Desktop\Озеро\IMG_20180911_163433.jpg

  • Ми, рибаки-аматори, з Озерної, з Виставки, з Раково навіть, запускаємо сюди рибу. Зараз купуємо по 20-30 кілограмів і відпускаємо в озеро. Тут щука є, судак, короп, білий амур. Все за свої кошти, тому ми не хочемо щоб сюди пускали аби-кого. Як понаставляють тих доміків та торгувати почнуть, то тут і потоплені будуть і що ти хоч. Коли ми стали опікуватися цим місцем, перестали хоч машини тут мити, а раніше й коври прали, потім вода мильна, грязна. І все це рибу труїло. Як почистять берег з Виставки, то риба нереститися перестане. Нехай роблять, що хочуть з боку Озерної, там поруч житлові будинки, з дітьми гуляють, відпочивають місцеві. А ось цю територію з Виставки чіпати не слід.

Попри заборону та прохолодну погоду сезон купання на озері все ж триває. Віктор приходить сюди поплавати досить часто, скаржиться, що зайти у воду і не травмуватися важко. Під берегом все заросло очеретом, багато мулу.

C:\Users\Користувач\Desktop\Озеро\DSCN0796.JPG

  • Я б хотів, щоб тут була зона для купання. Кілька машин піску, це не дорого коштуватиме. Я хочу тут купатися, а залізти в воду проблема, якщо залізеш – важко вилізти. Щоб було де ноги помити. Скрізь бурʾяни, нікому немає до того діла, - говорить ховаючись від камери Віктор.

“Фонтани забрали всі гроші”

Проект капітального ремонту зони відпочинку навколо водойми в мікрорайоні «Озерна» було розроблено в 2016 році камʾянецьким ПП «Проект-Менас». До реалізації, через брак коштів, справа так і не дійшла. Обіцяють повернутися до задумки в 2019-ому. Для цього перерахують кошторис, збільшать, відповідно до інфляції, заробітну плату робітникам та внесуть корективи у сам проект.

А поки що можна розраховувати на незначне покращення благоустрою: поставлять 23 урни, 46 лавок, 55 ліхтарів, 4 біотуалети, та 6 кострищ, мають розчистити місцевість та вирізати кущі. В проектній документації передбачено і встановлення 25 альтанок, але поки що вони залишаються під питанням. В ЖКГ пояснюють, що коштів на все відразу може не вистачити. Тому спочатку візьмуться за нову пішохідну доріжку навколо озера.

  • Проект зробили в 2016, приступити до робіт того ж року не встигли, а в 2018 планували його коригування. На березень планували виділити кошти для початку робіт, але фінансові ресурси у нас фонтани забрали. На їх встановлення по місту було витрачено великі гроші, на наступний рік уже встановлювати фонтани не будемо, тому цілком ймовірно, що проект оновлення території біля озера буде втілено в життя, - говорить начальник управління ЖКГ Василь Новачок.

Бути чи не бути велодоріжці?

На початковій стадії проекту навколо озера було передбачено вело доріжку паралельно із пішохідною. Проте через великі затрати ця ідея "зависла в повітрі".

  • Я гадаю, що ніж витрачати такі кошти на те, щоб вирівняти ось ті підкови, краще зробити велодоріжки по місту, які будуть з’єднувати між Озерну по вулиці Бандери з проспектом. Я особисто проти, щоб зробити ці доріжки, просто для катання, вони повинні нести свою функцію. Ті самі доріжки в парку Чекмана, створені щоб зʾєднати райони. Такі з’єднуючі магістралі можна створити, як на мене це буде вдалішим розподілом коштів.

Біля озера не місце комерції

Бажаючих зайняти територію біля озера більш ніж достатньо. Це все організації та підприємства, які мають на меті комерційну основу. В свій час там хотіли зробити зону відпочинку з мангалами, альтанками, місцями для шашлику, поставити кілька МАФів та торгових точок. Цей варіант влада також розглядала рік тому. То чи пустять туди підприємців сьогодні?

  • Бажаючих дуже багато, вони й ідеї по благоустрою вносили і пропонували сплачувати оренду за місце на тій ділянці. Проте рішення ще остаточно не прийняте. З одного боку – то добре, а з іншого – то зле. Такі місця одразу перетворюються на місця розпивання алкоголю, і закінчується все бійками, п’янками, і не дай Боже, втопленими. Люди звісно то хочуть, люди те люблять. Не всі нормально сприйняли, що ми заборонили алкоголь в парку Чекмана, то шукають тепер собі нове місце, - каже начальник управління ЖКГ. 

Є й інвестори, які пропонують зробити на території дитячі майданчики, знову ж таки з комерційною метою. Працювати готові, проте влада поки не готова пускати туди бізнес. І на це є ряд причин, про які поки що не кажуть. Зрозуміло, що не так вже й просто буде отримати місце під торгову точку біля щойно облаштованої зони відпочинку у новому молодіжному мікрорайоні. Слідкуйте за оновленнями на vsim.ua, діліться думками у коментарях.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (13)
  • Артем Владимирович

    хочу больше мусорных урн или даже мусорные контейнеры, нормальную асфальтную дорожку вокруг, чтобы две мамаши с колясками могли разминуться, хотя бы два туалета, спортивную площадку, нормальные лавочки, нормальные ступеньки и освещение.
  • Larisa Prokopchyk

    Не забувайте, що то озеро, а не бассейн чи водосховище, чи канал, тому ніякого асфальту!, бо там живуть птахи та тварини,  вужі, змії, навіть андатру бачу і це їх дім! А ось такі гомосапієнси, які приходять "відпочити" під гучну музику (!) та чарку нехай ще не забувають, що мусор треба нести до мусорних баків, іх там на Залізняка через кожні 200м, а не пхати в урни, в які він не вміщується і наклатати поруч гори того сміття, або нести до себе додому! Урни біля лавочок не потрібні, бо вони раз в неділю прибирають, а сміття за день гори!  Ось тільки великі штрафи та знаки, що НЕ СМІТИТИ та НЕ ШУМІТИ на початок..А потім можливо і доріжки і фонарі...А покі дикі люди, то не чіпайте те озеро.

    Сіма reply Larisa Prokopchyk

    Одне з переліченого допоможе. ШТРАФИ. Але потрібно поліцейським показувати порушників, бо поліцейські у нас підсліпкуваті.
  • Валя

    Так не треба нічого робити!!!Тому що розвалять,поломають,загадять і буде все як було!!!Ще б мудаків які гуляють на території школи НВО 28 зі своїми псами,які обісрали весь ска стадіон,навчити до озера ходити-нехай там серуть вони і їхні тварини...Дітям нема де займатися на фізрі та й гуляти після уроків-все засрано...

    Сіма reply Валя

    А огородити територію школи керівництво не здатне? Бидло можна зупинити штрафами, огорожами і т.д.

    Мастер Автополив reply Сіма

    Быдло у нас сейчас привилегированное сословие - его не трогает полиция. А если оно еще и активист, то это вобще герой на которого нет управы

    Сіма reply Мастер Автополив

    До бидла поліція застосовує особливий метод впливу - усна співбесіда. Для правопорушників це все рівно що випустити щуку у річку. Але наші новоспечені поліцаї вважають що у них такий високий авторитет, що усної співбесіди із правопорушниками і злочинцями достатньо і вони більше не скоять правопорушення чи злочину
  • Сіма

    Для свиней і так занадто. Нічого міняти не потрібно. Нехай далі засирають своє озеро і свій мікрорайон. А кошти платників податків краще використати на розвиток і відпочинок вихованих людей
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) Від читача 12:08 РЕПЕРФУЗІЙНОМУ ЦЕНТРУ КНП «ХОССЦ» у м.Хмельницький – 3 роки! 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області 20:48 Де в Хмельницькому не буде світла 23 квітня (АДРЕСИ) 20:21 Школярі з Хмельницького зустрілися з американським режисером та обговорили проблему булінгу 19:38 1,4 мільярда на сміття. Головне з інвестиційної програми «Спецкомунтрансу» 19:08 У Хмельницькому патрульні знайшли наркотики у пасажирки авто 18:23 Бійка у розважальному закладі Шепетівки закінчилась реанімацією 17:42 На Хмельниччині оголосили підозру чоловіку, який відрубав голову собаці 17:09 Зеленський вручив орден «Золота Зірка» дружині полеглого Героя Руслана Пруса 16:46 Померла 8-річна Каріна з Кам’янця. Рідним треба допомога photo_camera 16:16 За необережне вбивство двох лісівників житель Шепетівщини отримав вирок 15:41 У Хмельницькому не знайшли підозрюваного, який причетний до отруєння собак 15:16 Хмельницьку обласну службу зайнятості очолив новий керівник 14:46 У Симчишина найвища: рейтинг зарплат мерів сусідніх міст (ІНФОГРАФІКА) 14:21 На Хмельниччині викрили священника УПЦ МП, який вихваляв путіна перед вірянами 13:36 На Хмельниччині водій переконував суд, що прикидався п'яним перед поліцейськими
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up