Був Микола – став Рональд: чому хмельничани змінюють свої імена

Був Микола – став Рональд: чому хмельничани змінюють свої імена
Фото kievvlast.com.ua
  • Якщо батьки назвали Євсікакієм – не біда. Змінити імʾя в Україні можна всього за 5 гривень 10 копійок.
  • Із Альони в Олену, із Віталіни у Вікторію – хмельничани рідко кардинально змінюють власні імена.
  •  В чому причина, які документи потрібно зібрати та чи можна змінити імʾя повторно, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Немає жодної людини в світі, яка б прожила життя без імені. Астрологи наперебій стверджують, що імʾя – це, так званий код, воно програмує людину на звершення, визначає її подальшу долю та сприйняття оточуючими. Останніми роками в Україні поширилася тенденція обирати нові ініціали. Лише за останні 5 років понад 100 тисяч українців змінили свої імена. Скільки коштує така процедура, в чому причина та чи багато хмельничан наважується на подібний крок, дізнавалися журналісти vsim.ua.

У Хмельницькому тенденція іде на спад

Якщо в Україні в цілому, імена почали змінювати частіше, то у Хмельницькому відповідна тенденція стрімко падає з кожним роком. Так, від початку 2018 року (за майже 8 місяців) до міського відділу РАЦСу, подано 131 заяву про зміну імені та складено 119 актових записів про зміну імені, тоді як лише за перше півріччя 2017 року було зареєстровано 135 змін.  За минулий 2017 рік їх також було на 7 менше ніж у 2016 році.

Найбільше хмельничани змінювали прізвища, імена та по батькові у 2001 році – 295 змін, та у 2002 році – 278 змін.

Відео дня

Тетяна Доброріз, заступник начальника РАЦСу

C:\Users\Користувач\Desktop\День рождения 2009 004.jpg- За весь період моєї роботи у відділі державної реєстрації актів цивільного стану масштабного напливу охочих змінити своє імʾя не було взагалі, - пояснює заступник начальника РАЦСу, Тетяна Доброріз. Раніше дозволялося змінювати лише неблагозвучні імена. Наприклад, були випадки, ще за радянських часів, що діток називали іменами, приуроченими якійсь даті, тоді по досягненні, встановленої законом відмітки у 18 років (раніше можна було змінити імʾя лише після 18), та сама Октябрина змінювала своє іʾмя на звичне – Катерина. В 2000-х роках був теж трішки всплеск, міняли все що забажають: і прізвище,і імʾя, і по батькові, зараз по батькові не міняють, а тоді можна було. Повторно приходили по 5 разів. Сьогодні вона Наталія, завтра – Марина, через кілька днів – Стелла. Зараз не має таких радикальних змін. Більше змінюють прізвище, в основному – жінки. Це пов’язано, насамперед, із розлученнями. Можливо відразу не змінила прізвище на дівоче або захотіла якесь зовсім нове взяти. Цього року прізвище змінили 111 осіб: з них - 95 жінок, і лише 24 чоловіків. Трапляються і повторні зміни, протягом цього року їх було – 5.

Власні імена змінюють рідко

В РАЦСі розповідють, що з початку 2018 року мають лише 8 випадків зареєстрованих змін власних імен. І нічого екстравагантного не траплялося. Імена досить звичні. Наприклад, із Тамари в Тетяну або із Павла у Владислава. Причини таких змін здебільшого особисті.

Тетяна Доброріз пояснює, що законодавством не передбачено форму заяви, де необхідно вказувати причину свого рішення.

- На мою думку – це особиста справа кожного.  Кілька років тому до нас приходив хлопчик з іменем Микола, яке вирішив змінити на Рональд. Ось все життя він хотів, щоб його так звали, так він себе бачив, і щойно виповнилося 16 прийшов, написав заяву і після перевірки даних, отримав бажане імʾя. Ще бувають незначні зміни в схожих між собою іменах: із Олени в Альону, і навпаки. В паспорті записана Олена, а всі називають Альоною, от і вирішила змінити імʾя, щоб і в документах бути Альоною. (це саме стосується імен: Віталіна-Вікторія).

Іноді буває, що імʾя, дане батьками при народженні, подобається тату і мамі, а самій дитині воно ненависне, тому, щоб змінити цей факт, до нас, в основному, приходять молоді люди після 16 років. Старші люди змінюють імена рідше. Причини ми не запитуємо, але гадаю це може бути пов’язано з якимись негараздами, або вірою людини, що змінивши імʾя, і життя може змінитися на краще.

Скільки коштує зміна імені

Щоб змінити імʾя – необхідно сплатити державне мито у розмірі 5 гривень 10 копійок, при повторній зміні – 51 гривню.

Примітка: в Україні дозволено змінювати імʾя лише її громадянам, фізичним особам, які досягли шістнадцяти років (на власний розсуд) та фізичним особам, які досягли чотирнадцяти років (за згодою батьків).

Куди звертатися та скільки чекати

Щоб змінити імʾя або прізвище необхідно звернутися до відділу державної реєстрації актів цивільного стану (РАЦСу) за місцем проживання із відповідною заявою та переліком необхідних документів:

  1. свідоцтво про народження;
  2. свідоцтво про шлюб (якщо перебуває у шлюбі);
  3. свідоцтво про розірвання шлюбу (якщо таке здійснювалося);
  4. свідоцтва про народження дітей (якщо є малолітні або неповнолітні);
  5. свідоцтва про зміну імені заявника, батька чи матері (якщо воно раніше було змінено);
  6. фотокартка заявника;
  7. квитанція про сплату державного мита.         

У відділі державної реєстрації актів цивільного стану Ваше прохання буде розглянуто протягом трьох місяців від дати подання. За наявності поважної причини цей строк може бути продовжено, але не більш як на три місяці.

Під час оформлення заяви слід вказувати лише достовірні відомості про себе. Кожна заява проходить обов’язкову перевірку територіальними органами Національної поліції України, де складають висновок про можливість надання дозволу.

Коли особі можуть відмовити у дозволі

  • якщо стосовно заявника здійснюється кримінальне провадження або він перебуває під адміністративним наглядом;
  • якщо має непогашену або не зняту судимість;
  • якщо надійшло офіційне звернення про оголошення розшуку стосовно заявника від іноземних держав;
  • якщо вказав недостовірні відомості про себе.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
15:35 Великогабаритні автобуси замінять «маршрутки» у Хмельницькому 15:02 Йому було 24: загинув доброволець з Хмельницького Тарас Мельник photo_camera 14:38 Графік стоянок екобуса в квітні: що й куди приносити хмельничанам 14:03 Військові силою затримали чоловіка в Хмельницькому. Що про це каже адвокат Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 13:42 350 тисяч за електроенергію стягнув хмельницький суд з двох жителів будинку 13:00 На Хмельниччині п’яний водій автобуса в’їхав у стовп і втік. Його оштрафували 12:11 Через ворожу атаку на Хмельниччині постраждали шість будинків, – ОВА 11:09 Шквальний вітер на Хмельниччині: є аварійні відключення світла 10:19 На сусідній Вінниччині «шахед» впав біля будинку і здетонував, – ДСНС 09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up