Чек-лист для здачі на права: що про нововведення кажуть учні хмельницьких автошкіл

Чек-лист для здачі на права: що про нововведення кажуть учні хмельницьких автошкіл
  • У системі прийому іспитів з’явився так званий чек-лист, який будуть використовувати під час практичної частини тестування на водійські права.
  • Завдяки цьому процес здачі має стати прозорішим, вважають в МВС. 
  • Інструктори схвалюють таке нововведення, а що кажуть майбутні водії?

МВС ввело відеофіксацію та чек-лист для помилок при здачі іспиту на права. Тепер іспит для отримання водійських прав в Україні стане прозорішим, а оцінювання – зрозумілішим. Так вважають в територіальному сервісному центрі МВС.

Що змінилося 

Наприкінці минулого року сам іспит з водіння розділили на два етапи. Перший проходить на майданчику для навчання початкового управління, і там майбутні водії демонструють уміння почати рух на підйомі і спуску, гальмувати і маневрувати.

Другий етап іспиту проходить на зазначеному маршруті серед дорожнього руху, і там водіям доведеться маневрувати в потоці. Потрібно буде дотримуватися правил дорожнього руху і не створювати аварійні ситуації. 

Відео дня

Теоретичний тест

Було внесено ряд правок до теоретичної частини, тепер майбутні водії під час іспиту відповідають лише на питання обраної ними категорії. Тест триває 20 хвилин і складається з 20 питань, що обираються системою випадково. Загалом є 2 000 питань. Але водіям "випадатимуть" наступні категорії: 

  • 10 питань із правил дорожнього руху;
  • 4 питання з будови та експлуатації транспортних засобів;
  • 4 питання з основ безпеки руху;
  • 2 питання з надання першої медичної допомоги.

Нагадуємо, що до практичної частини екзаменуючих допускають лише після успішної здачі теорії.

Що таке чек-лист

Чек-лист друкують на зворотній частині екзаменаційного листа, його наявність гарантує прозорість та зрозумілість системи оцінювання навичок кандидата у водії. В чек-листі екзаменатор ставитиме позначки про проходження або непроходження водіями етапу випробувань.

 Після закінчення іспиту людина може ознайомитися з зазначеними екзаменатором помилками, залишивши на чек-листі свій підпис. Екзаменаційні листи зберігають у сервісному центрі МВС протягом 3 років з дня здачі.

В сервісному центрі говорять, що в перспективі, введуть фото- та відеофіксацію практичної частини іспиту. Тоді ця система запрацює у повну силу і можна буде перевірити всі скарги.

Мають три спроби 

У чек-листі є три колонки, які відповідають кількості спроб. Під кожною спробою зазначена кількість помилок. Якщо з усього переліку питань по першому блоку майбутній водій має три помилки, спроба вважається невдалою. Повторно здачу практичної частини можна повторити через 5 днів. Якщо і третя спроба провалилася, то екзаменуючого відправляють на повторне навчання.

На відміну від теоретичного, практичний іспит можна перездавати тільки 3 рази.

Маршрути і чек-лист можна завантажити 

За новими правилами іспити у Хмельницькій області здають ще з 5 березня.  Біля двадцяти груп уже випробували це нововведення на собі. Начальник територіального сервісного центру МВС у місті Хмельницькому Володимир Заболотний вірить, що процес став прозорішим. Мовляв, водій  може зафіксувати свою незгоду з результатом, і навіть оскаржити його в сервісному центрі.

- Чек-лист значно спростив підготовку майбутнього водія. Тепер він може побачити всі типові помилки, які найчастіше трапляються при практичному іспиті та уникнути їх. Перелік помилок та шкала оцінювання зазначається у чек-листі на зворотній частині екзаменаційного листа. Він є у кожного екзаменатора та розміщений на сайті Сервісного центру у вільному доступі. До речі, зазначені маршрути також можна подивитися і скопіювати для себе на сайті Головного сервісного центру. Після проходження екзамену громадянин може ознайомитися з результатом, побачити, що він зробив не так і поставити свій підпис.

Важливо знати   

  • Тест вважається складеним, якщо не перевищено час 20 хвилин і допущено не більше 2-х помилок.
  • Повторно скласти теоретичний тест можна не раніше, ніж через 5 днів. Загалом його можна складати необмежену кількість разів
  • Лише після складеного теоретичного тесту кандидата у водії допускають до складення практичного.

Що кажуть "молоді" водії та інструктори

Журналісти ВСІМ поспілкувалися з інструкторами та майбутніми водіями безпосередньо на тренувальному майданчику і дізналися, наскільки ефективна підготовка до іспиту за допомогою чек-листа.

Олена, учениця автошколи

C:\Users\Користувач\Desktop\МРЕО\DSCN7800.JPG- Перший раз я побачила чек-лист на занятті під час вивчення теорій, другий раз на сайті. Тепер буду знати на що потрібно звертати більше уваги. Це своєрідна систематизація, того що маєш знати. Наприклад, в першій частині є пункти, які вважаєш звичними у виконанні (відрегулювати ті самі дзеркала), а на практиці можна про це й забути. У більш досвідчених водіїв це все уже на автоматі, а таким як ми, хто навчається – звісно ж допомагає. Крім чек-листа також ознайомилася з маршрутами. Проте інструктора під час навчання прошу обирати тяжчі маршрути. Для мене існує перелік перехресть, де хочеться проїхати. Наприклад: Свободи/Подільська – хвилююче перехрестя. Звісно, центр, біля Либідь Плази, залізничні переїзди також дуже важливі.

Петро Володимирович, інструктор

C:\Users\Користувач\Desktop\МРЕО\DSCN7771.JPG

- На основі чек-листа ми бачимо як плюси так і мінуси учня. Бачимо на що треба звернути його увагу. Знаємо з чим працювати і виправляємо помилки. Під кінець уже всі здають практично з першого разу.  Складніше трохи з другим етапом у місті. Тут спрацьовує людський фактор. Починаємо, зазвичай, з околиць уже потім центр.

Наталія, учениця автошколи

C:\Users\Користувач\Desktop\МРЕО\DSCN7776.JPG

- Нам інструктор пояснив, що оцінювання практичної частини відбуватиметься за таким чек-листом. Ніби все зрозуміло. Дозволяється дві помилки, якщо три – спроба нездана. Чим допомагає, то це роботою на попередження. Якщо знаєш типові помилки, при здачі їх можна уникнути. Це допомагає сконцентруватися.

Нагадаємо, що перше посвідчення водія видають на 2 роки.  Для "новачків" існує заборона на перевищення швидкості понад 70 км/год. Обміняти на постійне посвідчення можна у випадку, якщо протягом двох років з дня його видачі власник порушив ПДР не більше 2 разів. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Николай Коваль

    В нашій країні нововведення призводить тільки до збільшення ставки взятки.
  • Olena Labchuk

    Anya Labchuk :) не страшно?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up