Чернелівський водогін закриють на ремонт. Що робитимуть (ФОТО, ВІДЕО)

Чернелівський водогін закриють на ремонт. Що робитимуть (ФОТО, ВІДЕО)
  • У Хмельницькому завтра не буде води.

  • За невеликим повідомленням прес-служби комунального підприємства прихована ціла історія.

  • Ми вам її розкажемо.

Завтра, 17 грудня, у Хмельницькому не буде води. Хмельничанам доведеться чекати її від 10:00 протягом 14 годин. На Чернелівському водогоні будуть проводити планові технічні роботи. Таке зовсім невелике повідомлення прес-служби «Хмельницьководоканалу» стало новиною дня. Однак із нього не можна зрозуміти, що ж саме там робитимуть та навіщо. Разом з тим у «Хмельницьководоканалі» вирішили запросити журналістів, аби про все розповісти.

У якому стані Чернелівський водогін?

Чернелівський водогін пролягає від села Чернелівка Красилівського району до міста Хмельницького. Від нього воду отримує воду майже весь обласний центр. Лише частина мікрорайону Ракове отримує її від власних свердловин. Раніше так було і з Гречанам, проте цього року вони почали отримувати воду лише з Чернелівського водогону.

Водогін довжиною 34 кілометри запущений 1982 року. Збудували його з експериментальних залізобетонних труб. Вони мали прослужити 50 років. Проте не так сталося, як гадалося. За словами директора «Хмельницьководоканалу» Віталія Кавуна, вже через 20 років після запуску на водогоні почалися аварії через високий тиск води та корозію арматури всередині труб.

Відео дня

На початку 2000-х років почали розробляти проект будівництва нового водогону з Чернелівки. І вже 2004 року розпочали прокладання нової гілки водопроводу. За словами Віталія Кавуна, до запуску нових ділянок Хмельницький залишався без води щомісяця, а інколи й частіше. Із запуском перших ділянок нової труби повні відключення води порідшали. Це відбулося тому, що у разі аварії на старій трубі можна подавати воду через нову. Проте повні відключення води все ж бувають досі, адже новий водогін до Хмельницького ще не дійшов. Стара та нова труба пролягають паралельно одна одній на відстані близько шести метрів.

Станом на зараз, 16 грудня, збудували та підключили 15 кілометрів нового  водогону. Ще 5 кілометрів мають підключити завтра, 17 грудня. На все це вже витратили 160 мільйонів гривень. Ці гроші виділяли з державного та міського бюджетів, а також з бюджету підприємства. За словами Віталія Кавуна, нова труба виготовлена зі склопластику. Її діаметр — 1 метр. Склопластик є більш безпечним, ніж інші матеріали, наприклад, метал, азбестоцемент чи бетон.

Що будуть робити завтра, 17 грудня?

Завтра до вже підключеної ділянки довжиною 15 кілометрів під’єднають ще одну довжиною 5 кілометрів. Відбуватиметься це біля села Черепівка Хмельницького району. Працюватимуть близько 30 працівників «Хмельницькводоканалу» та близько 20 працівників підприємства-підрядника — ТОВ «Будівельний Альянс Груп». При цьому залучать 10—15 одиниць техніки — це і самоскиди, і екскаватори, і підйомні крани.

Спершу робітники проведуть земляні роботи — розриють труби, які будуть з’єднувати. Розпочнуть о 8 годині ранку. Приблизно о 10 годині вимкнуть постачання води. Потім зі старої труби виріжуть невелику ділянку. Це почнуть робити приблизно об 11—13 годині. Утворяться вільні кінці, які з’єднають спеціальним вузлом, який ви можете побачити на фото.

Вузол має три виходи, два з яких з’єднають зі старою трубою, а третій — з новою. Таким чином нова ділянка буде дублювати стару до місця з’єднання. А вже від нього буде йти лише старий водогін. Надалі від цього вузла будуть продовжувати прокладання нової гілки. Сьогодні, 16 грудня, завершили гідравлічні випробування цієї конструкції — перевірили її на герметичність. Тестування проводили у технічному цеху комунального підприємства на Прибузькій.

Точний час, о котрій хмельничани залишаться без води, у «Хмельницькводоканалі» не називають. Це станеться по-різному залежно від мікрорайону. Першими без водопостачання залишаться Озерна, Виставка та Південно-Західний. Пізніше — решта мікрорайонів. У деяких помешканнях вода може бути й після 12 години. Якщо роботи з під’єднання водогону затримаються, хмельничан забезпечать водою. У комунального підприємства є запас води на випадок надзвичайної ситуації.

А що ж потім?

Після підключення та запуску вузла залишатиметься прокласти ще 14 кілометрів водогону. Це обійдеться у 259 мільйонів гривень. Коли це відбудеться, точно невідомо, адже все залежить від фінансування і з міського, і з державного бюджетів. Проте у «Хмельницькводоканалі» сподіваються завершити все за 5 років. Згідно з повідомленням прес-служби комунального підприємства, будівництво забезпечило безперебійне постачання води до шести населених пунктів Красилівського району.

Що буде зі старим водогоном після будівництва нового?

Стару трубу продовжать використовувати на випадок можливих несправностей на новій. І робитимуть це постійно, адже через присутність повітря старий водогін може зіпсуватися повністю.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (11)
  • Андрій

    Проживаю на Гречанах,уже місяць коли щось нахімічили з трубами,воду з крану пити не можливо,навіть якщо прокіпятити.
    Не розумію що вони там ,і куди підключають,але мені здається що беруть ,і очищують воду з Буга.
  • Сіма

    В газеті "Є!" дочитаю безаворизації

    Олексій reply Сіма

    То зайди і прочитай

    Олексій reply Сіма

    Олексій

    Олексій reply Сіма

    То зайди і прочитай

    Сіма reply Сіма

    без авторизації
  • Анонім

    Нехай Хмельниччини

    Анонім reply Анонім

    купляють бутильовану воду і нею миються. Епоха бідності кінчилась. Тепер кожен може митися у ванні шампанського.
  • вася пупкин

    З інтернету: "Найбільш істотним недоліком склопластикових труб є їх недостатня стійкість до стирання. За даними заводу - виробника таких труб знос за 100 тис. циклів становить 0,34 мм при товщині робочої поверхні 2 мм, в той час як у поліетилену - відповідно 0,118 мм при товщині 24 мм. При такому рівні зносу, відповідно до висновку Інституту металополімерних систем НАН РБ, термін служби у склопластикових труб складе 20 років, тоді як у поліетилену - 50 років.



    З гігієнічної позиції труби зі склопластику мають ряд недоліків. Є відомості про дратівливому і фіброгенні дії скловолокна при попаданні в організм людини. Використовувані при виробництві труб епоксидна і фенолформальдегидная смоли при попаданні у воду також будуть мати шкідливий вплив на організм людини.



    Враховуючи недостатню стійкість склопластикових труб до стирання і те, що затверджувачі і скловолокно, що входять до складу труби, мають властивість відщеплюватись і мігрувати у водне середовище, можна зробити висновок, що при тривалій експлуатації труб зі скловолокна значно збільшиться винесення шкідливих речовин в питну воду і викличе загрозу здоров'ю людини."

    Не стверджую, що це істина, але...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up