Чи здавати гроші на ремонт у школі: думки хмельницьких матусь та коментар юриста

Чи здавати гроші на ремонт у школі: думки хмельницьких матусь та коментар юриста
Ілюстративне фото з press-centr.com
  • “Здайте на зошити, а ще на клей, папір та миючі засоби. Ой, зачекайте, у вашому класі стільці б замінити, та й шпалери нові поклеїти не завадило б”, - усім знайома ситуація?
  • За рахунок батьківських комітетів виживають більшість сучасних шкіл.
  • Як ставляться до поборів у школах хмельницькі матусі та чи повинні вимагати гроші у батьків, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Кожна мама хоче, щоб її дитина отримала гарну освіту, навчалася в сучасній прогресивній школі і в гідних умовах. Часто у створенні дитячого комфорту не останню роль відіграють саме кошти батьків. Майже в кожній школі є батьківські комітети, а відповідно, і добровільні батьківські внески. Буває й так, що батьківський комітет аж занадто сумлінно виконує свою роботу, а “добровільні внески” перетворюються на обов’язкові щомісячні побори.

Як з ними боротися та чи готові хмельницькі матусі платити за гідні умови навчання для своїх дітей, дізнавалися журналісти vsim.ua.

"Платимо 120 гривень за кожен місяць"

Лідія Скрипкар, мама п’ятикласниці

Відео дня

 

  • - Платимо 120 гривень за кожен місяць як благодійний внесок. Це на миючі, канцелярію, і ще щось, точно не пам'ятаю. Це нормально, як на мене. Якщо рахувати в сумі з харчуванням (майже 500 гривень) та на подарунки до свят, гривень по 70, то виходить майже 700 в місяць. Харчування непогане, котлети, м'ясо, печінка, риба, соки, сир, банани, яблука, сливи, вся можлива випічка. Здається, ніби дорогувато, але якщо врахувати нинішні ціни, то така сума абсолютно прийнятна.

 

"Здаємо лише на потреби класу"

  • Лілія Матвійчук,  мама третьокласниці

  • - Ми здаємо лише на потреби класу. І це дійсно йде на облаштування затишку для наших дітей. Я не бачу в цьому нічого поганого. Класний керівник за свою зарплату теж один всього не накупиться. Десь стенд потрібно зробити, ті ж самі фото роздрукувати, все це гроші.

 

 

 

"Школа не повинна фінансуватися за рахунок батьків"

  • Інна Карпова, мама трьох дітей

  • - Ми здаємо по 30 гривень на клас, на підручні матеріали, я думаю цього достатньо. Ще додатково здаємо на подарунки на дні народження діткам. В усьому іншому забезпечує міська рада. Саме так і має бути. Школа не повинна фінансуватися за рахунок батьків, це особисто моя думка.

 

 

 

"В нас немає жодних батьківських кас"

  • Олена Почтар, мама другокласника

  • - А в нас немає жодних батьківських кас чи фондів. І я вважаю їх неприйнятними. Школа - це державна установа, яка має забезпечуватися з бюджету міста, держави, але ніяк не батьків. Якщо це потрібно для ремонту класу чи ще на якісь потреби, то мають вирішувати батьки, яку суму можуть виділити і контролювати ці витрати.

 

 

 

 

 

"Добровільні внески не можуть бути примусовими"

Богдан Ткачук, адвокат адвокатської контори “Місяць і партнери”

- Держава гарантує усім громадянам України та іншим особам, які перебувають в Україні на законних підставах, право саме на безоплатне здобуття повної загальної середньої освіти, в тому числі держава гарантує безоплатне забезпечення підручниками (у тому числі електронними) й посібниками всіх здобувачів повної загальної середньої освіти та педагогічних працівників. Утримання та розвиток матеріально-технічної бази (будівлі, споруди, земля, комунікації, обладнання, транспортні засоби) закладів загальної середньої освіти фінансуються за рахунок коштів засновників цих закладів.

Статтею 79 Закону України «Про освіту» визначено, що джерелами фінансування суб’єктів освітньої діяльності відповідно до законодавства можуть бути: державний та місцевий бюджети, плата за надання освітніх та інших послуг відповідно до укладених договорів, плата за науково-дослідні роботи (послуги) та інші роботи, виконані на замовлення підприємств, установ, організацій, інших юридичних та фізичних осіб.

Також, видами фінансування діяльності закладу освіти законом встановлено добровільні внески у вигляді коштів, матеріальних цінностей, нематеріальних активів, одержаних від підприємств, установ, організацій, фізичних осіб; інші джерела, не заборонені законодавством.

Тобто батьки мають право робити добровільні внески на потреби закладів загальної середньої освіти. При цьому заклади освіти, що отримують публічні кошти, та їх засновники зобов’язані оприлюднювати на своїх веб-сайтах кошторис і фінансовий звіт про надходження та використання всіх отриманих коштів, інформацію про перелік товарів, робіт і послуг, отриманих як благодійна допомога, із зазначенням їх вартості, а також про кошти, отримані з інших джерел, не заборонених законодавством.

А тому добровільні внески не можуть бути примусовими і вимірюватися фіксованими сумами. Вимагання коштів адміністрацією закладу загальної середньої освіти, педагогічними працівниками є незаконним та тягне кримінальну відповідальність

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (22)
  • Галина Реган

    Не всі мають змогу здавати,а треба немалі гроші
  • Oksana Stahova

    Поки  існують  матусечки, мать  їх,  які  в захваті від  збирання та здавання  грошей, ситуація в державі не зміниться.

    толік reply Oksana Stahova

    До чого матусечки? Якби вчителі не заохочували ніхто б не здавав. Через батьківські комітети дуже гарні гроші збирають школи. Куди вони далі йдуть?
  • Наседкин Леонид

    Коррупция в полный рост.Где же борьба против этого?
  • Marina Pilyavets

    Тільки в нас в Україні таке робиться,в Європі такого немає! Ні яких ремонтів за рахунок батьків,і ні яких подачок для вчителів!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
17:56 Понад 300 мільйонів гривень кредиту отримали підприємці Хмельниччини за місяць 17:32 «Йому назавжди 25»: у Хмельницькому попрощалися із Максимом Ковальчуковським photo_camera 17:02 У дитсадку в Хмельницькому районі травмувалась 5-річна Єва. Деталі 16:33 Прокурори вимагають позбавити волі посадовицю з Хмельниччини, яка взяла хабар Від читача 17:26 Проект Брама вступив у боротьбу за чистоту медіа-простору 15:54 Де не буде світла і води у Хмельницькому 8 травня (АДРЕСИ) 15:15 На в’їзді у Кам’янець водій на ВАЗ врізався у відбійник 14:36 Зеленський вручив «Хрест бойових заслуг» захиснику з Хмельниччини (ФОТО) 14:13 З крана тече іржава вода: яка причина і що робити 13:44 Як працюватимуть дитячі садочки влітку у Хмельницькому 13:20 Ціни на кавуни: за скільки продають у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 12:28 На Хмельниччині викрили групу «чорних» лісорубів, — ДБР photo_camera 11:57 Суди зобов'язали «Хмельницькобленерго» безкоштовно підключити електрику переселенці 11:27 Обласна ветлікарня незаконно купувала електровелосипеди у «свого» постачальника, — прокуратура 10:45 У Хмельницькому спіймали п'яну водійку, яка скоїла ДТП й втекла photo_camera 09:39 У трьох мікрорайонах Хмельницького проблеми з водопостачання через аварію 09:09 На Шепетівщині шукають зниклу жінку (ФОТО) 18:21 «Мобілізація – це не повістка на цвинтар»: інтерв'ю з бійцями 19-го стрілецького батальйону Хмельницького play_circle_filled photo_camera 18:16 Суд конфіскував у росіянина успадковані земельні ділянки на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up