Чистка вулиць Хмельницького: Як поліція із хаотичним паркуванням розбирається

Чистка вулиць Хмельницького: Як поліція із хаотичним паркуванням розбирається
На водія неправильно припаркованого автомобіля складають адмінпротокол, його можуть оштрафувати на 510 гривень. Від початку роботи патрульної поліції, з 26 грудня, склали більше 70 протоколів на «героїв парковки». Як боряться із тими, хто порушує правила зупинки, стоянки, читайте далі.

Після прийняття закону про Національну поліції у правоохоронців з'явилася нова функція – неправильно припарковані  машини евакуюють. З початку року за неправильну парковку 22 автомобіля забрали на арештмайданчик. Із порушниками постійно проводять профілактичні бесіди, але це малоефективна практика, тому поліцейські вирішили підійти до наболілого питання з креативом.   

Початок вулиці Проскурівської. Фото із сторінки у Фейсбук "Я паркуюсь як МУДАК, #Хмельницький"Водія шукають в базі

В місті з появою поліції була відновлена ​​примусова евакуація автомобілів, припаркованих з порушенням правил дорожнього руху - на зупинках і смугах громадського транспорту, в безпосередній близькості від пішохідних переходів і перехресть . Словом, тих транспортних засобів, які суттєво заважають дорожньому руху. За словами начальника адміністративної практики управління патрульної поліції Хмельницького Богдана Молотюка,  наразі у місті існує три стихійні парковки, які розігнати не так та й просто. Це –  місце поблизу овочевого ринку по вулиці Вайсера, по Львівському шосе в районі речового ринку та, що дуже цікаво, біля міської ради в дні, коли засідають депутати. Якщо в останньому випадку автомобілі розігнати можна швидко, то біля ринків ситуація критична. Патрульним інколи до години доводиться чекати власника транспортного засобу, щоб скласти адмінпротокол.

Відео дня

- Неправильно припаркований автомобіль може забрати евакуатор, якщо він суттєво заважає руху або створює аварійну ситуацію на дорозі, - каже Богдан Молотюк. -  За характеристиками автомобіля патрульні встановлюють власника. Якщо в базі є його дані, то його шукають. Якщо він не з’являється чи його контактів у нас немає, то викликаємо евакуатор. І автомобіль забирають на спецмайданчик.  Але є деякі проблеми саме з місцями хаотичного паркування. Наприклад, на Вайсера, евакуатор заїхати не може через вузьку вулицю, а на Львівському шосе доведеться перекривати рух, щоб в «годину пік» забрати авто хоч одного порушника. 

Вулиця Проскурівського підпілля. Фото із сторінки у Фейсбук "Я паркуюсь як МУДАК, #Хмельницький"У поліція кажуть, що більш-менш вдалося розігнати водіїв з вулиці Проскурівського підпілля в районі «Рукавички». Проблема, за словами поліцейського ще й в тому, що власники авто не визнають, що порушили ПДР. Часто чують щось на кшталт: «Я тільки на хвилинку зупинився». А патрульні в цей час вже хвилин 15-20 стоять біля автомобіля.    

Допомогти може кожен

Займаються неправильно припаркованими автомобілями в основному по виклику на «102».  Наприклад, якщо блокується рух в центрі чи автомобіліст не може виїхати із свого двору через «хамовитого» сусіда.   

Зафіксувати порушення правил дорожнього руху може будь-хто. Щоб довести вину власника перехожий має зафіксувати порушення на відео, таким чином доводячи, що машина стоїть у конкретному місці більше «хвилинки». Якщо перехожий викликає правоохоронців, то вони змушені приїхати на місце до 10 хвилин. При цьому заявник повинен дочекатися приїзду поліції, вказати на порушення та залишити свої дані. Хоч анонімні звернення також розглядають, але із заявником робота патрульних полегшується.

Евакуація авто. Фото патрульної поліції Хмельницького Далі – якщо дійсно є порушення, то інспектори шукають в своїй базі контакти власника. Якщо з ним неможливо вийти на зв’язок, а автомобіль стоїть вже далеко не «одну хвилинку», то викликають евакуатор. І тут ще є запас часу. Тобто -  конкретного терміну від виклику патрульної до евакуації авто немає. Тому в середньому на одну автівку витрачається година часу.  

 Максимум – одне попередження

Зараз патрульні почали креативити. На автомобілі, які стоять не «в тому місці», вже чіпляють листівки. Якщо раніше попередити водія можна було  лише в його присутності, то сьогодні порушник зможе побачити на своєму авто «лист щастя». Це означає, що автомобіль запам’ятають і при можливому повторному порушенні церемонитися з ним не будуть – відразу складатимуть протокол.   

- Листівки не передбачені нічим. Але це дієва профілактика, - каже Богдан Молотюк. - Наразі формується автофіксація – база для правоохоронців, з даними  автопорушників, яких вже попередили. Тому наступного разу, якщо його проб’ють по базі і знайдуть там його прізвище, то вже будемо складати протокол.

Водіям, які виявили, що їх машина «зникла», радять відразу телефонувати на «102». Там за номером автомобіля визначать, евакуювали автомобіль чи вкрали. Якщо ж транспортний засіб  дійсно забрали за рішенням правоохоронців, водія відправлять до адміністративного відділу патрульній поліції.  

Як розповів «ВСІМ» начальник адміністративної практики управління патрульної поліції Хмельницького Богдан Молотюк,  на водія неправильно припаркованого автомобіля складають адмінпротокол і можуть оштрафувати на 510 гривень. Якщо його немає на місці, то автомобіль забирають і повертають власнику після того, як він сплатить штраф та оплатить послуги евакуації та зберігання автомобіля. Втім водій може таке рішення копів оскаржити в суді. Поки що таких випадків, за даними патрульної поліції, не дуже багато. 

Як реагують поліцейські на виклики громадян та як евакуйовують транспортні засоби, журналісти «ВСІМ» розкажуть у наступних матеріалах. Слідкуйте за оновленнями на vsim.ua. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (9)
  • Анонім

    Ще б з пішоходами-камікадзе навели порядок, а так да роботу нових копів видно,молоці !
  • Борис

    навіщо такий бред писати? "автомобіль забирають і повертають власнику після того, як він сплатить штраф та оплатить послуги евакуації та зберігання автомобіля." з яких це пір поліція стягує штрафи?а для чого тоді виконавча служба?та і прошу не забувати,шо є 10 днів для оскарження постанови!і уважно читаєм ст 265-2 КУПАП."Транспортний засіб може бути тимчасово затриманий на строк до

    вирішення справи про адміністративне правопорушення, але не більше

    трьох днів з моменту такого затримання.



        Після закінчення  триденного  строку  тимчасового  затримання

    транспортного засобу особа  має  право  звернутися  за  отриманням

    тимчасово затриманого транспортного засобу. Таке звернення особи є

    обов'язковим для його виконання  незалежно  від  стадії  вирішення

    справи про адміністративне правопорушення.



        За подання  такого  звернення  та  повернення особі тимчасово

    затриманого транспортного засобу не може стягуватися плата. "

    http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/80732-10/page5

  • Анонім

    Автомобіль обійти можна і він не покусає, не загрезе, не зробить калікою. Чого не можна сказати про псів, яких власники вигулюють без намордників і поводків. Чому поліція не виконує цю свою функцію і не штрафує таких собаководів?
  • PAL

    Давай копы, наводите порядки, учите водил, которых не доучили в школах. Бей рублем по хамам. Пусть они вас кормят, а не своих детей.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up