“Чоловік плакав під дверима операційної”: як хмельничанка народила дівчинку завдяки ЕКО

“Чоловік плакав під дверима операційної”: як хмельничанка народила дівчинку завдяки ЕКО
  • Минулого року Хмельницький перинатальний центр поповнився новим відділенням для проведення штучного запліднення.
  • За рік роботи до центру репродуктології звернулося більше 40 пар.
  • Вчора, 30 жовтня, на світ з’явилася перша дівчинка, зачата шляхом ЕКО.
  • Як почуває себе молода мама і що розповідає про довгоочікуване маля, дізнавалися журналісти vsim.ua.

 

З жовтня 2017 року у хмельницькому пологовому будинку запрацювало відділення, де проводять штучне запліднення. Минулого року з бюджету міської ради на нього виділили 4 мільйони гривень, закупили необхідне обладнання, розхідні матеріали та підібрали кваліфікований персонал. Уже рік як відділення працює наповну. За цей час на облік до центру репродуктології стало понад 40 безплідних пар. А вчора, 30 жовтня, на світ з’явилося перше маля, зачате шляхом штучного запліднення.

Як почуває себе породілля та новонароджена мешканка Хмельниччини, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Кому допомагають у новому відділенні

Відео дня

До центру репродуктології звертаються як з жіночим, так і з чоловічим безпліддям. Пара проходить ретельне обстеження, робиться аналіз спермограми чоловіка, і лише після усіх досліджень, подружжя направляють на потрібну процедуру. У більшості випадків, проблеми з репродуктивною системою спостерігаються у жінки, але останнім часом, розповідають лікарі, тенденція до чоловічого безпліддя зростає.

Поки що у перинатальному центрі використовують лише сперму чоловіка, для роботи з донорською необхідно пройти складну юридичну процедуру. В Україні законодавство відрізняється від практики зарубіжних країн.

- Як донорів у нас беруть лише одружених чоловіків, які мають власних здорових дітей, і обов’язково за згодою дружини, - пояснює головний лікар Андрій Ропотан. - Ми повністю обладнані для того, щоб проводити будь-які варіанти досягнення вагітності: це є екстракорпоральне запліднення, лапароскопія, відновлення прохідності труб. Якщо проблема у чоловіка, ми направляємо його до андролога, уролога. Якщо ситуація задавнена, чоловік неодноразово лікувався, то ми вже дивимося, якщо є хоч невелика кількість рухомих сперматозоїдів, для ІКСІ-запліднення цього достатньо.

Скільки коштує процедура ЕКО

За рік роботи перинатальному центру не лише вдалося утримати початкову вартість на процедуру штучного запліднення, але й дещо знизити її. Так, середня ціна на ЕКО тримається в межах 15 тисяч гривень. За словами головного лікаря, великі кошти йдуть на витратні матеріали. Якщо кількість пацієнтів збільшиться, закуплені медикаменти та препарати розійдуться повністю, а це означає, що пара платитиме лише за саму процедуру. За рік роботи на облік у центрі репродуктології стало понад 40 пар.

- У більшості після проведених процедур уже спостерігається позитивна динаміка. На даний момент є три жінки, які готуються стати мамою завдяки процедурі ЕКО. У нас є все необхідне обладнання, є кваліфіковані спеціалісти, ми запрошуємо усі пари, які не можуть довгий час зачати дитину пройти у нас безкоштовне обстеження і надалі, вже розуміючи проблему, ми допоможемо її вирішити, - говорить Андрій Ропотан.

Вчора, 30 жовтня, у перинатальному центрі відбулася дійсно грандіозна подія: народилася перша дівчинка, зачата шляхом ЕКО. Маленька Аріна абсолютно здорова, важить 3 кілограми 250 грамів та має зріст 50 сантиметрів. Після пологів першу ніч мама з донечкою провели окремо, а ось сьогодні, 31 жовтня, вони уже із задоволенням приймали гостей у спільній палаті. Як почуває себе породілля та її маля, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Мріяли про дитину 10 років

Регіна з чоловіком Володимиром чекали на народження довгоочікуваного первістка з особливим трепетом. 10 років пара мріяла про появу на світ кровиночки. Регіна розповіла журналістам, що довгий час не могла завагітніти. Через чотири роки спроб, пара почала звертатися до лікарів. За шість років подружжя побувало усюди, де тільки можна.

Зверталася пара і до державних, і до приватних клінік, але результату не було. Жінці довгий час не могли поставити діагноз, довелося перенести кілька хірургічних втручань, поки від знайомих подружжя не почуло про нове відділення хмельницького пологового будинку.

- Подумали, що вже втрачати, і вирішили спробувати ще сюди звернутися. Нам призначили обстеження і виявили у мене трубно-перитонеальне безпліддя. Почали підготовку до штучного запліднення, прокололи курс гормональних препаратів, але після всього того, що довелося пережити, ці укольчики раєм здавалися. Тим паче це того було варте, - пояснює новоспечена матуся.

Вагітність проходила з ускладненнями

Від першого звернення у відділення репродуктивної медицини до процесу запліднення пройшло лише 3 місяці. Процедуру ЕКО провели 22 грудня. Жінці підсадили два ембріони, один з яких успішно прижився.

- Це дуже гарний результат, перша підсадка і ембріон вдало прижився. Іноді трапляється, що потрібно декілька спроб, щоб жінка завагітніла, - пояснює акушер-гінеколог перинатального центру Анна Каретна.

Третину вагітності Регіні довелося провести в лікарні під наглядом фахівців. Жінка розповідає, що всі незручності випробувала на собі. Пережила жахливий токсикоз, говорить, що мала сильні набряки, але намагалася всі призначення лікарів виконувати без зайвих слів.

- Ще коли не завагітніла, я була налаштована вже на позитивний результат, якби відразу знайшлися такі лікарі, то ми вже б давно могли мати дитину. Дуже боялася не виносити. Знаєте, як так довго чекаєш, боїшся всього на світі. Дуже підтримував чоловік. Всі обстеження він зі мною, жодне УЗД не обходилося без нього. Я просто не можу передати, яке то відчуття, коли ти вперше чуєш серцебиття своєї дитини, коли тобі говорять, що все добре і вона правильно розвивається. А коли вона почала рухатися, то я взагалі була на сьомому небі, - тішиться Регіна.

“Найбільше хвилювався чоловік”

Більшість жінок, які проходять процедуру штучного запліднення, народжують шляхом кесаревого розтину. Народження Аріни також було оговорено заздалегідь з лікарями і призначено на 30 жовтня.

- Ми не могли дочекатися пологів. Мабуть, найбільше хвилювався чоловік. Мама говорила, що вчора, поки тривала операція, він собі місця не знаходив. Йому першому приклали до грудей донечку. Я вчора вперше в житті побачила, як мій чоловік плаче, - з емоціями розповідає молода мама.

Після пологів жінку поклали до реанімації, щоб вона мала можливість відпочити, а вже зранку перевели у спільну з донечкою палату. Всю ніч від дружини не відходив чоловік, а вранці на посту його змінили родичі.

“Словами навіть не передати, які ми вдячні лікарям”

Марія Леонідівна, мама Регіни

- Я просто не можу виразити вдячності лікарям. І Анна Каретна, яка робила підсадку, і Алла Жук, яка вела вагітність, і, навіть, сам Андрій Григорович Ропотан, постійно були поруч. Завжди до них можна було звернутися у будь-який час. Андрій Григорович навіть сам пологи приймав. Це таке щастя для нас, ми довго чекали на внучку.

Лідія Миколаївна, мама чоловіка Володимира

- Ми всі сподівалися, що наші діти зможуть відчути це щастя батьківства. Багато років не втрачали віру. Діти уже скількох лікарів об’їздили і толку не було, а тут пішли, і, вже через три місяці прийшли до нас із радісною звісткою. Регіночка хоч і пролежала в лікарні довго, весь час як не прийдеш, вона світиться. Вчора ми тут чекали під дверима, то син казав, що за ці півгодини очікування ніби сам народив. Він дуже хотів дитину. А я вам скажу, що немає більшого щастя для мами як бачити своїх дітей щасливими. Тому ми дуже вдячні лікарям, що подарували таке щастя.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (20)
  • Катя

    Вітаєм
  • Альонка Хіміч 'Поліщук'

    Дівчата,якщо йти , то тільки до Каретної А О , і на суму 20.000 навіть не розраховуйте. Відразу питайте про ліки , на яку суму ви їх будете купувати в приватній!! клініці.
  • Оксана

    Для Хмельницького це радісна подія, здоров'я й матусі,й немовляті ! Але еко успішно роблять більше 10 років у Київі в інституті акушерства та гінекології, багато пар з нашого міста ще 10 років тому стали батьками, можна було и цієї парі стільки не чекати, а звернутися до столичних фахівців, а тут явно реклама, усі прізвища,хто керує.Реклама-двігатель торгівлі. На жаль, медицина сегодні це звичайний бізнес, хоч це державний чи приватний заклад!
  • Стався Живило

    Хай моя плиміничка малесенька довгоочікувана росте на радість батькам і всім нам.Хай росте здорова і щаслива.😀😂😘
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up