Чому в Хмельницькому замінюють асфальт на різнокольорову плитку

Чому в Хмельницькому замінюють асфальт на різнокольорову плитку

Два роки поспіль на вулицях Хмельницького з’являється нова тротуарна плитка. Цього року з бюджету на неї передбачили майже 3,7 мільйони гривень. До кінця грудня  біля кінотеатру Шевченка планують завершити роботи, а різнокольорову плитку прокладуть ще на деяких ділянках Проскурівської.

Асфальтне покриття активно почали замінювати на сіру чи кольорову плитку два роки тому. З'являється вона біля установ та об’єктів державного і місцевого значення. 
 
Скільки прослужить?
Чому старе асфальтне покриття в центрі Хмельницького замінюють на плитку? В управлінні ЖКГ кажуть - вона практичніша.
 
- Під плиткою у нас лежать різні інженерні мережі. В разі пошкодження чи неполадок, плитку можна швидко розібрати, провести необхідні роботи і покласти назад. Окрім цього, температурні умови майже не впливають на встановлення. Її можна викладати практично у будь-яку погоду, порівняно з асфальтовим покриттям. Вартість як асфальту, так і плитки фактично однакова. Підрядники зазначають, що гарантійний термін плитки - до 15 років. Тому може прослужити довше, - каже Віталій Гурський. 

Натомість стару плитку не чіпатимуть, як це роблять на кладовищі по Кам’янецькій. Там радянське майже 40-річне покриття міняють на нове. 
 
Зірвані шматки асфальту і стара плитка з кладовища не підуть на сміття. Їх ще використовуватимуть для облаштування території. Поки що цих робіт не видно.
 
За стилем «стометрівки»
Найбільше увагу хмельничан прикував майданчик перед кінотеатром Шевченка. На минулому тижні туди звезли техніку, робітники почали знімати асфальт. На його місті вимощують нову плитку. Але на противагу звичайній сірій, яку виклали на Свободи, тут вона кольорова. З веб-камери чітко видно, що з червоно-жовтої і сірої плитки робітники викладають малюнок.

 Як пояснили «ВСІМ» в управлінні житлово-комунального господарства, вибирали не випадково. Архітектурна рада вирішила, що майданчик перед кінотеатром має бути схожого стилю, що й пішохідна частина Проскурівської. Це продовження проекту.  
Думки хмельничан різняться. Одним асфальт подобався більше, а хтось каже, що було б ліпше, якби з плитки виклали "вишиванку"Загалом на ремонт центральної вулиці, зокрема і цієї ділянки, з бюджету міста видали близько 3 мільйонів гривень.
Робітники кажуть, що роботи мають завершити до кінця цього року. 
 
Поточні роботи по капітальному ремонту вже провели на Проскурівського підпілля – в районі будинків №209-213. Також заключили угоду з підрядником на капремонт Проскурівської. До кінця року плитку докладуть лише перед кінотеатром Шевченка, інші об'єкти не заплановані. План робіт на наступний рік ще не сформували. Але ділянка від Грушевського до Володимирської скоро також може стати різнокольоровою.
Віктор Гаврилюк, менеджер з продажу елітних виробів з бетону:
Сіра плитка - найдешевша 
 
- Плитка більш практича для експлуатації в тому, що її можна зірвати при необхідності і покласти назад. Взагалі в зимовий період плитку не кладуть. З точки зору продажу, жовтень-середина листопада – це піковий час, коли люди саме замовляють і вкладають цю плитку. Так званий критичний час. Зрозуміло, що краще це робити, коли суха сонячна погода. Адже в іншому випадку, плитку вмощують не на зовсім міцну поверхню. Плитка, як біля кінотеатру Шевченка, швидше за все, вібропресована. Робиться за рахунок здавлювання. Її термін експлуатації менший, порівняно з іншими. В неї дуже багато порів, в які взимку чи коли дощ проникає волога, яка потім призводить до руйнації. 
Також на термін експлуатації плитки впливає і марка цементу. Вона значно дешевша. Якщо це «старе місто», то коштуватиме від 99 гривень за квадратний метр і вище. Вартість залежить і від кольору. Найдешевша – звичайна сіра, найдорожча – зелена.
Аби плитка прослужила довше, її треба добре утрамбувати. Не можна просто взяти і покласти її. Перш за все, має бути хороша «подушка». Якщо була рихла земля то її потрібно забрати. Далі якісна суміш з піску, цементу. А тоді добре утрамбувати. 

Де з'явилася плитка за останні два роки дивіться на карті  

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (21)
  • Ксенія

    Недогода нашій  бабці ні на пєцу ,ні на лавці......
  • Ксенія

    Недогода нашій бабці ні на пєцу , ні на лавці .......
  • Маєвська Ганна

    дуже гарно. Як на мене, роботу мера видно не озброєним оком і це я не лише про плитку кажу. Місто оживає на очах. А балачки про відмивання грошей вже так набридли що й читати не хочеться. Сидять проплочені боти і пишуть одне і те саме.
  • PAL

    Думаю, что плитка лучше чем асфальт. Только ложить надо качественно, а не как асфальт.

    Анонім reply PAL

    Думаю, що з плиткою буде та ж історія що і з асфальтом, враховуючи бидловатість наших людей і відношення комунальників до обслуговування покриттів. Якщо цю плитку не будуть мити, чистити, а лише плювати і гадити на неї, то вона швидко змінить свій вигляд на огидний.

    Анонім reply Анонім

    Мені подобається, центр повинен бути гарний, а плитка дуже украшає, йдеш по ній і згадуєш Киів чи Львів. Просто гама трішки всюди одноманітна, особливо ті жовті квадратики-узори.

    Анонім reply Анонім

    Яскравий колір повинен бути викладений з нейтральним.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води 21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up