Чорнобильська катастрофа: історія трагедії, яка сколихнула світ

Чорнобильська катастрофа: історія трагедії, яка сколихнула світ
Саркофаг над ЧАЕС
  • День пам'яті жертв Чорнобильської катастрофи проводиться щорічно 26 квітня на річницю трагедії.
  • Пригадаємо що трапилось в Чорнобилі 37 років тому. 

Цього року минає 37 років з моменту найбільшої в історії аварії в ядерній енергетиці. Катастрофа забрала життя сотень людей і завдала непоправної шкоди екології. Відтоді в цю дату в Україні щороку вшановують усіх людей, хто загинув чи постраждав від цієї катастрофи, а також вшановують ліквідаторів наслідків аварії.

Що сталось на ЧАЕС у квітні 1986-го

У ніч на 26 квітня 1986 року на Чорнобильській атомній відбувалась планова зупинка реактора 4 енергоблоку. Перевірка обладнання мала б тривати 20 секунд. Але щось пішло не так. Потужність різко знизилась і почалось отруєння активної зони реактора ядерними компонентами. Близько 01:23 ночі з різницею в дві секунди відбулися два вибухи на четвертому реакторі ЧАЕС. 

Четвертий енергоблок ЧАЕС зазнав значних руйнувань, реактор був знищений повністю і почалась пожежа. Обвалилася частина будівель. Величезна кількість радіоактивних речовин було викинута в атмосферу. Радіоактивна хмара поширилась на територію України, Білорусі, росії, накрила більшу частину Європи і навіть досягла східної частини США.

Відео дня

Пожежа на ЧАЕС тривала багато днів. Перші вогнеборці — ліквідатори аварії не знали про радіаційну небезпеку і масово захворіли на променеву хворобу, а згодом померли від неї. 

Тодішня влада замовчувала факт катастрофи. Але 27 квітня із Прип’яті розпочали евакуацію населення. Відтоді це місто стало привидом. А навколо самої електростанції створили 30-кілометрову зону відчуження.

Що трапилось далі

Ще у 1986 році над зруйнованим енергоблоком збудували бетонний саркофаг. Майже 2 роки Чорнобильська атомна продовжувала працювати та виробляти електроенергію. А в лютому 1990 року Верховна Рада УРСР вирішила вивести станцію з експлуатації. Остаточна зупинка ЧАЕС відбулась 15 грудня 2000 року. 

Згодом, 29 листопада 2016 року, над атомної збудували потужніший саркофаг. Він знижує рівень радіації. Строк його служби, згідно з проєктом, становить 100 років.

Після початку повномасштабного вторгнення росіяни захопили ЧАЕС. Вони кілька разів вимикали зовнішнє живлення станції, а це загрожувало світові новою ядерною катастрофою. А ще  рили окопи в рудому лісі, дістаючи на поверхню поховані радіоактивні речовини. Чорнобильську атомну звільнили від окупантів 31 березня 2022 року.

Вшанування жертв трагедії

На міжнародному рівні Генеральна Асамблея ООН у 2016 році проголосила 26 квітня Міжнародним днем пам'яті про Чорнобильську катастрофу. Аварія сильно підірвала довіру громадськості до ядерної енергетики. З 1986 по 2002 рік у світі не було побудовано жодної атомної електростанції.

Точне число жертв аварії встановити не вдалося, оскільки багато людей вмирали через роки. За приблизними розрахунками, від аварії на ЧАЕС постраждали більше 1,7 мільйона людей. А ліквідаторами аварії визнали понад 520 тисяч осіб.

Додамо, що 26 квітня, у день пам’яті Чорнобильської трагедії, о 22:50 на телеканалі "1+1 Україна" покажуть документальну драму "Розщеплені на атоми". Фільм містить документальні кадри, які були зняті в зоні відчуження, місті Прип'ять, в безпосередній близькості до атомного реактора, а також художню реконструкцію подій тих часів.

Читайте також: Атомники Нетішина купили дрони для ЗСУ на 2,2 мільйони гривень

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Хмельницького на vsim.ua

    ❗️Оперативна інформація, цікаві та важливі новини у нашому Telegram-каналі - https://t.me/+gtHqKqD7B0o3N2Uy

keyboard_arrow_up