Де і як у Хмельницькому безкоштовно дослідити своє родинне дерево

Де і як у Хмельницькому безкоштовно дослідити своє родинне дерево
  • Дізнатися про своїх предків з 18 століття цілком можливо.
  • Як і де у Хмельницькому це можна зробити безкоштовно, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Дізнатися ким були діди й прадіди, мабуть, хоча б раз у житті було цікаво кожному.  Базу для таких досліджень сьогодні пропонують чимало інтернет-ресурсів. Однак безкоштовних серед них - обмаль. 

Щоб зайнятися дослідження власного родинного дерева, можна звернутися до Державного архіву. Саме там зберігаються відомості про людей, що колись мешкали на Хмельниччині. Туди й навідалися журналісти vsim.ua.

Відео дня

Державний архів Хмельницької області знаходиться на вулиці Грушевського, 99. Щоб розпочати вивчення свого коріння, слід звернутися до читальної зали на другому поверсі. За комп’ютерами і документами тут зосереджено працюють люди. Серед них є й ті, що вивчають свій родовід вже більше року.

Наталія Кіпчук приїхала у Хмельницький з Житомира. Жінка вивчає свій родовід вже більше року. У її родині були репресовані. Саме це й спонукало Наталію детально вивчити історію її пращурів.

  • Я з Житомира. Сюди мене привів власний родовід. Я маю деякі дані того, що мої предки проживали на цій території. Тож над власним родинним деревом я працюю близько 1,5 року. Звісно, що за цей час певні успіхи вже маю. Але для того, щоб якісно вивчити свій родовід, потрібно багато деталей уточнювати. Я досліджую всі гілки свого роду, але приділяю час інформації яка більш відома. Адже бувають ситуації, коли не можеш знайти інформацію, а потім знаходиш якийсь натяк на те, що залишалося довгий час невідомим - розповідає Наталія Кіпчук.

Як повідомляють працівники Державного архіву, за минулий місяць вивчати родинне дерево прийшло 33 людини. Кажуть, що таке знайомство із своїми пращурами стає доволі популярним. 

З чого ж розпочати і якою інформацією потрібно володіти, ми запитали у головного спеціаліста відділу використання інформації документів Галини Січак.

“Потрібні роки народження, шлюбу чи смерті”

Наразі в Державному архіві Хмельницької області зберігаються дані з 1796 по 1941 роки. До 1917 року всі документи були сформовані по релігійних конфесіях. Трохи згодом їх почали реєструвати у РАЦСах, а в сільських місцевостях - по сільським радам. Відповідно звідти усі відомості про людей і потрапляють в архів. 

Починаючи з 1941 року відомості про мешканців Хмельниччини мають вже скоро надійти до стін архіву. Їх передадуть зі всієї області РАЦСи та сільські ради.

Для того, щоб розпочати вивчення свого коріння, варто прийти до стін архіву. Із собою необхідно мати документ, що засвідчує особу. Крім цього, слід володіти певною інформацією. Наприклад, основою для дослідження є роки народження, шлюбу або смерті, а також місце проживання своїх пращурів. А в деяких випадках варто знати і віросповідання. 

  • Дослідити свій родовід можна у тому випадку, якщо ваші пращури проживали на території Хмельниччини. Адже всі документи в Україні сформовані по адміністративно-територіальному поділу. Прийшовши до стін архіву, ви повинні знати населений пункт і потрібні роки народження , шлюбу чи смерті. Відповідно ми піднімаємо метричні книги реєстрацій, народжень, шлюбів і смертей. Метричні книги - це паперові реєстри, де зафіксовані громадянські стани. Якщо ж під час дослідження ви “копаєте” глибше 1917 року - то варто знати і віросповідання. Далі, якщо необхідні документи є, то людина проходить в читальний зал і сама їх опрацьовує - розповідає Галина Січак.

Розшукували пращурів росіянина

Окрім так званих метричних книг, в архіві зберігаються і біографії священиків, які називаються клірові відомості. Як розповів спеціаліст відділу використання інформації документів, саме завдяки таким даним вдалося дослідити родовід жителя Москви. Колись він звернувся із запитом до Державного архіву Хмельницької області.

  • У нього була інформація, що його прадід народився на Хмельниччині. Він був священиком. Тож саме завдяки кліровим відомостям нам вдалося знайти інформацію щодо його пращурів. Виявилося, його прадід працював у церкві в 1878 році, - розповідає Галина Січак. 

Щоправда, чимало документів в Державному архіві нині є втраченими. Колись вони зберігалися в Кам’янці-Подільському. У 2003 році там сталася пожежа, яка й призвела до знищення даних. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Iryna Pervushyna

    Я в архів зверталась. Подала запит..а от ні якої відповіді не отримала..
  • Liubovė Zaleščevskaja

    Na dryhij rik būdu v Ukraini į oboviazkovo   zaidu v archiv, vznati svo korni
  • Олена

    Цікава інформація.
  • Віктор Ліпінін

    10 років тому звертався. Архів дав однозначну відповідь: під час війни в основному записи були знищені, щоб фашисти не довідались про євреїв. Тому вибачте даних не має.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво 10:02 Скільки коштує ванна гарячої води у Хмельницькому 09:01 Постраждала жінка та пошкоджено будинок: наслідки атаки на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up