Де у Хмельницькому працюють найстаріші ліфти (КАРТА)

Де у Хмельницькому працюють найстаріші ліфти (КАРТА)
Ілюстративне фото
  • Найстарішому ліфту міста — 44 роки.

  • Він розташований в одному з будинків на Зарічанській.

  • Ми дізналися, де ще є ліфти довгожителі, та нанесли їх на карту.

Чи не кожному хмельничанину хоча б час від часу доводиться користуватися ліфтом. Якщо не у власному будинку, то в іншому місці, наприклад, поліклініці чи торговому центрі. Але наскільки ліфти у Хмельницькому є безпечними?

Ми подали запит до Хмельницької міської ради щодо ліфтів, які перебувають на балансі її структур, та є старішими за 25 років. У відповідь нам надали перелік із 739 діючих ліфтів. Невелику частину з них, а саме 36, обслуговує приватна фірма «Геркон». Решту обслуговує спеціалізоване ремонтно-будівельне підприємство «Хмельницькліфт».

За даними відповіді на запит, найдовше у Хмельницькому працює ліфт у будинку на Зарічанській, 22/1. Його здали в експлуатацію 1975 року. Ще один ліфт у цьому будинку встановили того ж року, але його вже замінили. Ми нанесли на карту всі діючі ліфти, які запустили до 1980 року. Таких у Хмельницькому 34. Більшість із них розташовані у мікрорайоні Виставка. Кольорами на карті позначені роки початку експлуатації ліфта:

Відео дня
  • помаранчевим — 1975 рік

  • жовтим — 1977

  • зеленим — 1978

  • синім — 1979

Якщо карта не відображається, відкрийте новину в браузері.

За даними управління ЖКГ, у 2019 році запланували провести експертне обстеження 268 ліфтів. За необхідності мають замінити вузли чи деталі. Станом на 19 серпня провели експертне обстеження 158 ліфтів. Серед них заміна деталей знадобилася для 59.

Порядок експлуатації та обстеження ліфтів регламентується спеціальним наказом Державного комітету з промислової безпеки. Документ затверджений 2008 року. Згідно з ним, протягом всього часу роботи ліфта мають проводити періодичні та позачергові технічні огляди. Періодичні техогляди мають проводити не рідше одного разу на 2 роки. Позачергові огляди можуть проводити з таких причин:

  • введення в експлуатацію ліфта після ремонту,  реконструкції або модернізації

  • перерви в експлуатації на понад 1 рік

  • демонтажу ліфта та встановлення його на іншому місці

  • закінчення граничного терміну експлуатації (для пасажирських ліфтів — 25 років)

  • експлуатаційної відмови чи виявлення будь-яких пошкоджень

  • будь-яких пошкоджень, спричинених зовнішніми причинами (наприклад, землетрусом)

Експертне обстеження ліфтів проводять у таких випадках:

  • закінчення граничного терміну експлуатації

  • реконструкції або модернізації

  • пошкодження, спричиненого зовнішніми причинами, аби визначити можливість подальшої експлуатації

  • виявлення під час технічного огляду пошкоджень ліфта

За результатами експертного обстеження вирішують, що робити з ліфтом далі — продовжувати або не продовжувати використання, ремонтувати, реконструювати чи модернізувати його.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (14)
  • Пилип

    Новина ні про що. Що мені, що десь на Зарічанській працює старезний ліфт? Ви би краще звернули увагу і дізнались,чому їх не замінюють на нові.
  • Дмитрий Максимин

    Треба ходити пішки. І для здоров'я корисніше)))
  • валентина

    "Я родился в Ривненской области, там кроме маленькой речки не было ничего… Мы решили посмотреть море... Я родился в бедном доме – глиняная хата, "удобство" за домом, никаких душей, ванн, радио, электричества. ", – поведал он.



    Приехал с села , посмотрел , посмотрел, и пустил людей по миру бедствовать с КРАвчучками, сделал людей бедными и безработными, и електричество включали по несколько раз на день при нем , и перебои с горячей водой постоянно были при немнем Всеее как он хотел , а вот о сельском здоровье своём ОГо- го-Го, что-то не вспомнил, до сих пор неболееет, как по больницам нележал, так и не лежит
  • валентина

    Полностью с вами согласна , полностью!! Возьмём микрорайон например , например Дубово . Дворники улицу на тротуарах подметают, подметают, в жеках в паспортом столе числятся, числятся, довидки с жека выдают всякие выдают, если что пользуются услугами електрика, сантехника и т д жека. А за коммунальные часный сектор , частный сектор за коммунальные в жек не платит. Непорядочек!! Тоже касается и раковой часнвй сектор, и центр частный сектор и т д. Внести абонплату частному сектору в жек !!!

    Микола Вінник reply валентина

    У всєх атнять - всєм паделіть. Зелібоба на ліцо. Яке відношення має приватний сектор до вашого "юродлівава" ЖЕКу.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
18:08 «Буде оберігати своїх дівчаток». У Хмельницькому попрощаються з Олександром Перцем 17:39 Хмельничанка просить встановити світлофор з кнопкою для пішоходів на Панаса Мирного 16:45 Хмельничанин вимагав 100 тисяч гривень неіснуючого «карткового боргу», — прокуратура 16:17 Хмельницькі синоптики попереджають про заморозки Від читача 16:54 У Хмельницькому відбувся ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 15:39 «Хмельницькводоканал» шукає працівників (СПИСОК ВАКАНСІЙ) 14:40 На Закарпатті затримали хмельничанина, який за 6 800 доларів хотів перетнути кордон 14:04 Яку крипту та скільки накопичують хмельницькі депутати (ІНФОГРАФІКА) 13:36 У хмельницькій криївці «Стінка» проведуть безкоштовну екскурсію 12:27 Чим закінчуються виклики про замінування: підбірка судових справ на Хмельниччині 11:33 Тричі за рік їздив за кермом нетверезим. Як покарали водія з Нетішина 10:58 9 років тому на Грушевського згоріла «Цукерня» (ВІДЕО) play_circle_filled photo_camera 10:19 Видворили молдованина, який нелегально перебував на Хмельниччині 09:26 Від початку квітня рибоохоронний патруль виявив на Хмельниччині 56 порушень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up