Державні закупівлі на Хмельниччині переходять у «цифру». Як працюють прозоро через «ProZorro»

Державні закупівлі на Хмельниччині переходять у «цифру».  Як працюють прозоро через «ProZorro»
З часу пілотного впровадження на Хмельниччині електронної системи державних закупівель ProZorro минуло вже 8 місяців. За цей час вона допомогла заощадити регіону понад 2 мільйони гривень бюджетних коштів. Чи виправдовує очікування бізнесу, влади і громадськості онлайн-ресурс, та які його перспективи у майбутньому, дізнавалися журналісти «ВСІМ».

- Реформа системи державних закупівель активно продовжується. Приємно, що перші здобутки у цій галузі є не лише в області, а й в міста, – повідомив «ВСІМ» заступник Хмельницького міського голови Андрій Бондаренко. - Торік, за допомогою електронних закупівель, ми витратили майже мільйон гривень. Уклали 12 договорів та зекономили трохи більше 200 тисяч гривень із міського бюджету.  

Зміни в держзакупівлях почалися з волонтерської ініціативи – тобто це єдина реформа в Україні, що почалася не згори, а з ініціативи пересічних українців, які виявили готовність підставити плече у сфері держзакупівель. Нині ProZorro має повну підтримку Президента і Кабміну.

Розробники проекту на своєму сайті переконують, що стартап,  забезпечує дієвий громадський контроль за процесом торгів. Кожен журналіст, громадський активіст чи пересічний громадянин зможе побачити, хто виграв тендер, якими були інші пропозиції та чи було укладено контракт з компанією, яка запропонувала найвигідніші умови. Це дозволяє забезпечити прозорість процесу державних закупівель, нівелювати прояви корупції у цій царині, підвищити довіру бізнесу до державних тендерів та зекономити бюджетні гроші.

Відео дня

І дійсно, якщо скористатись модулем аналітики сайту, то можна дізнатися, що наразі закупівлі у «цифрі» можуть  допомогти заощадити. Загалом на Хмельниччині у системі зареєстровано 148 електронних тендерів на понад 12 мільйонів гривень. З них завершена  третина – 51 тендер, а за результатами 55 торгів закупівлі не відбулись.

А майже половина завершених тендерів, або 21 закупівля, на Хмельниччині припадає на військову частину А-2641, що дислокується у Кам’янці-Подільському.

- Рішення про початок роботи з ресурсом було прийнято Міністерством оборони України. Ми використовуємо майданчик «Державні закупівлі онлайн».  Система вже досить непогана, але деякі люди ще не готові з нею працювати. Щоб оволодіти роботою з ресурсом проводяться вебінари та семінари. Крім того, можна написати лист розробникам, та є «гаряча» лінія. Ми користувались Call-центром для отримання юридичних консультацій. Тобто розібратись з Prozorro досить просто. Система зручна тим, що при закупівлях у ній не потрібно звітувати про використання коштів, оскільки все відслідковує Prozorro, – розповідає начальник служби відділення матеріально-технічного забезпечення військової частини  А-2641 Світлана Ясінська.

Переважна більшість представників малого та середнього бізнесу «без зв’язків» раніше навіть не розглядали можливість участі в держторгах. Причина тому – складності, слабка інформованість і зарегульованість паперових процедур. Відтепер ця категорія підприємницької спільноти до e-тендерів ставиться зі стриманим оптимізмом. Так, уповноважений представник на роботу з системою Prozorro ТОВ «Дніпроавтозапачастини», яке є переможцем одного з торгів для кам’янецьких вояків, Богдан Плєшаков говорить, що до запровадження електронних закупівель з «бюджетниками» майже не працював.

- Раніше в «паперах» все було «вирішено» до тендеру. А тут все нормально, але, звісно, є «моменти» , – розповідає підприємець. - Система працює прозоро. Через онлайн-ресурс  я за три місяці вже здійснив 200 продажів на теренах всієї держави, а до цього з «бюджетом» майже не працював. Великим плюсом є те, що не треба їздити по всій Україні, аби надати всі необхідні документи. Щоправда, вимагає посилення державний контроль за процедурою обрання переможця тендеру, адже у деяких випадках учасників дискваліфікують із незрозумілих причин.

Закон України «Про публічні закупівлі» (№3559), який забезпечує законодавче підґрунтя для системи електронних держзакупівель ProZorro, ухвалений Верховною Радою України 25 грудня 2015 року, набуває чинності з 1 квітня 2016 року. Наразі пілотний проект регулює постанова Кабміну. Із квітня під Закон першими підпадуть центральні органи виконавчої влади і замовники, які здійснюють діяльність в окремих галузях економіки. А з 1 серпня держзакупівлі через онлайн-платформи вже будуть відкриті для всіх. Єдине обмеження до 1 квітня, доки новий закон не набуде чинності. Мова йде лише про допорогові закупівлі.

У місті Хмельницькому флагманом із використання е-закупівель є комунальне підприємство «Південно-Західні тепломережі». Завдяки цифровим торгам підприємству вдалося заощадити для міського бюджету 213 тисяч гривень.

- ProZorro – це більш спрощена система закупівель, адже не треба готувати багато документів. Для нашого підприємства допороговими є торги до мільйону гривень, саме для них ми і використовуємо нову систему. Порівняно зі старим механізмом електронні торги є значно оперативнішими, адже раніше процедура займала 2-3 місяці, а нині – два тижні. Із запуском цифрових торгів змінилась і географія наших постачальників. Раніше вони були місцевими, тепер більше з Києва, – розповідає економіст матеріально-технічного постачання КП «Південно-Західні тепломережі» Ірина Починок.

Водночас, працювати області та місту є ще над чим. Модуль статистики порталу свідчить, що органи місцевої влади поки використовують онлайн-ресурс недостатньо активно. Власне, про це у розмові з журналістами говорить і координатор навчальної команди Prozorro Альона Береза.

- Наразі проведення навчань для органів влади не стимулює їх активно використовувати нову систему. Хоча з Хмельницькою міськрадою є прогрес, там вже понад 200 людей пройшли навчання, втім, і їхня активність залишає бажати кращого. Аби структурні підрозділи встигли до 1 серпня безболісно перейти на роботу з Prozorro,  ми очікуємо на відповідні рішення від міської влади, – каже Альона Береза.

Це підтверджує і аналітика ресурсу, адже сьогодні наша область займає 18 місце у державі за кількістю  e-тендерів, та 13 – за плановими сумами закупівель.

Однак, як видно з графіку, на Поділлі процес все ж динамічно набирає обертів. Адже, якщо у червні 2015 року планова сума закупівель складала лише приблизно 60 тисяч гривень, то вже у січні нинішнього року майже у 60 разів більше – 3,5 мільйона гривень. А за перший тиждень лютого – понад 2 мільйони гривень.

Відтак, є підстави сподіватись, що у новому році державні закупівлі нарешті вийдуть з «тіні» та будуть доступними усім категоріям бізнесу. А, що з цього вийде у дійсності, вам допоможе відстежити інтернет-видання «Всім».

Довідка:

Запуск системи ProZorro у грудні 2014 року став результатом роботи групи громадських активістів, IT-компаній та комерційних електронних торговельних майданчиків за підтримки державних органів.  Система створювалась за рахунок власних ресурсів учасників, які планують безкоштовно передати систему державі після завершення пілотного проекту.

Перші закупівлі через ProZorro провели Міністерство юстиції України, Міністерство оборони України, Державне управління справами, Енергоатом та інші державні органи і компанії. У всіх торгах, які відбулися, економія склала очікувані 10-20% від початкової ціни. Державні замовники користуватимуться системою безкоштовно.

Підготував Олександр Калінер 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:41 Хмельницькі волонтери везуть авто військовим: потрібно пальне 11:01 Погрожував і вимагав пенсію. У Волочиську онук кривдив бабусю 10:15 Куди вступити після 9 та 11 класу: огляд навчальних закладів Хмельницького 10:02 Звільнено працівницю ТЦК, яка зі стоматологом організувала корупційну схему на Хмельниччині 09:02 У Кам’янці-Подільському відкрили меморіальну дошку саперу Івану Остапову photo_camera 21:21 У Хмельницькому призупинять опалювальний сезон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up