Для пам'ятної дошки Євгену Коновальцю обрали особняк на Гагаріна

Для пам'ятної дошки Євгену Коновальцю обрали особняк на Гагаріна
  • На будівлі нинішнього відділу звернень громадян, що на Гагаріна, встановили пам'ятну дошку Євгену Коновальцю.
  • Цей будинок відомий як «садиба генерала Кондрацького». 
  • Що спільного між будівлею і полковником армії УНР?

Сьогодні, 22 січня, хмельничани вшанували пам'ять провідника українського націоналізму - Євгена Коновальця. На будівлі громадської приймальні Хмельницької міськради встановили меморіальну дошку герою. 

О 12:00 біля будинку по вулиці Гагаріна, 18, почали збиратися чиновники, історики, журналісти і активісти. Присутні тримали жовто-блакитні стяги. Як і в більшості організованих мерією заходів, не обійшлося без "свободівських" прапорів.  

Чому будівля відділу звернень

Відео дня

За історією Євген Михайлович був провідником українського націоналізму, головою організації україських націоналістів, полковником армії УНР, очільником Корпусу Січових Стрільців. А місцем розташування Січових Стрільців у Проскурові була саме будівля по вулиці Гагаріна  - тепершній відділ звернень громадян. 

Влітку у 1919 році, коли Україні загрожувала більшовицька інтервенція, в цьому приміщенні, яке тоді називалось пресовою квартирою Проскурова, видавався часопис "Стрілецька думка".

Чому саме в День Соборності 

Хмельницький міський голова Олександр Симчишин розповів, чому саме сьогодні відбулося урочисте відкриття пам'ятної дошки Євгену Коновальцю:

- Сьогодні фактично день проголошення 4-го універсалу, якого УНР чекала майже рік з моменту, коли пішла на самостійницький шлях. Універсалу, в якому були написані слова "Від нині Українська держава стає вільною, ні від кого незалежною, самостійною". На превеликий жаль, проголошення універсалу не означало повну незалежність Української держави. І вже за тиждень часу від його проголошення українські хлопчаки - гімназисти, студенти першого курсу будуть захищати незалежність під Крутами, - каже Олександр Симчишин. 

Під час роботи скульптор вчив історію 

З бюджету за меморіальну дошку заплатили 60 тисяч гривень. Працював над нею скульптор Роман Албул. Він також поділився враженнями від роботи.

- Декілька місяців назад я не так багато знав про Євгена Коновальця, скоріше мої знання обмежувалися знаннями зі шкільного підручника. Перед створенням цієї дошки, мені довелося відкрити історію, я був вражений, яка в мене прогалина була в знаннях історії. Вважаю, що ця дошка не тільки мене буде вражати, а й наступні покоління, - поділився Роман Албул.

Довідка: 

«Садиба генерала Кондрацького». Фото з Вікіпедії

Особняк на Гагаріна,18 споруджений у 1901 році на території садиби відставного генерал-лейтенанта Кондрацького Кондратія Калістратовича. Садиба генерала мала житловий будинок та розташований праворуч від нього одноповерховий флігель (знесений на початку 1980-х рр.).

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Леонид Наседкин

    Вообще то интересный вопрос?Какое отношение к Проскурову  имел  Коновалец?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up