Для участі в проекті ЄС відібрано 40 сільських та селищних рад

Для участі в проекті ЄС відібрано 40 сільських та селищних рад
Вчора начальник управління з питань розвитку місцевого самоврядування та інформаційного забезпечення ради виконавчого апарату обласної ради Микола Панасюк та асистент з розвитку громад В’ячеслав Третяк провели прес-конференцію про хід реалізації Проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Приводом до прес-конференції стало завершення відбору сільських або селищних рад Хмельницької області для участі в Проекті

У серпні цього року під час представлення проекту в Хмельницькій області, обговорено результати аналізу заявок, які надійшли від 18 районів. Після обговорення, право на участь у Проекті отримали наступні вісім районів: Ізяславський, Славутський, Шепетівський, Летичівський, Городоцький, Білогірський, Красилівський та Деражнянський.
В кожному з районів відібрано по п’ять сільських або селищних рад, які за технічної і фінансової підтримки Проекту зможуть покращити умови проживання своїх громадян. Для цього мешканцям відібраних сіл необхідно організуватись в громаду, визначити пріоритети розвитку та запропонувати для фінансування один мікро-проект.
«Найголовніше, що ми цьогоріч відмічаємо, це висока активність самих територіальних громад, сільських голів в усіх восьми відібраних районах Хмельницької області. Це лише перші кроки, досвід з яких в майбутньому буде досить цінним у вирішенні інших проблем територіальної громади», - наголосив Микола Панасюк.
Пріоритетними сферами для громадських ініціатив є: охорона здоров’я (підтримка мережі фельдшерсько-акушерських пунктів), енергетика (енергозберігаючі заходи, збільшення використання відновних джерел енергії тощо), навколишнє середовище (утилізація відходів, знешкодження запасів пестицидів тощо), комунальне водопостачання, комунальний транспорт (подолання ізольованості в сільській місцевості).
По Хмельницькій області в Проекті задіяні 40 сільських або селищних рад, які перемогли у конкурсі. Проект передбачає, що місцеві громади, органи місцевої виконавчої влади та самоврядування спільно визначатимуть пріоритети розвитку території, спільно плануватимуть та реалізовуватимуть заходи для сталого розвитку свого села/селища чи міста.
Спільний Проект Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» було започатковано у вересні 2007 року. Тристоронню Угоду про реалізацію Проекту з Хмельницькою облдержадміністрацією та Хмельницькою обласною радою було підписано 5 травня 2008 року. В тексті Угоди звертається особлива увага на те, що сторони співпрацюватимуть для розробки механізму прийняття рішень за принципом участю громадськості та для мобілізації ресурсів для фінансування проектів, спрямованих на соціальну інтеграцію, відновлення та сталий розвиток. Угода також закріплює зобов’язання щодо співфінансування Проектів громад. Очікується, що на виконання домовленостей Програма розвитку ООН витратить до два млн грн, в той час як внесок з місцевих бюджетів на фінансування проектів громад становитиме близько 1 млн 800тис. грн. Свій внесок у розмірі п'ять відсотків від вартості ініціативи мають зробити і громади.
Ініціатива фінансується Європейською комісією в рамках програми технічної допомоги ЄС та спіфінансується і впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні, за підтримки Уряду України. Бюджет Проекту складає 13,3 млн євро. Орієнтовна кількість коштів на фінансування проектів громад кожної області – по 400 тисяч доларів.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    А хто це біля Панасюка сидить і чому про нього ні слова не написано?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:17 Житель Хмельниччини з ножем напав на оператора столичної АЗС: його затримали 18:28 Заступник Симчишина особисто прийматиме громадян: де та коли 17:43 У громаді на Хмельниччині таксистів зобов’язали зареєструвати свою діяльність 17:04 "Мам, я скоро прийду": у Хмельницькому попрощалися із 41-річним захисником Юрієм Шамраєм photo_camera Від читача 16:47 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" для боротьби з ворожими фейками 16:41 Як сдати ексзамен ПДР і отримати водійське? Green Way допоможе! (новини компаній) 16:33 На Хмельниччині затримали жінку, яка вдарила чоловіка ножем в живіт 16:01 Рейтинг хмельницьких ВНЗ в Україні 15:33 На Хмельниччині викрили організатора, який переправляв чоловіків через кордон 14:55 Робота у Хмельницькому: є 348 вакансій (СПИСОК) 14:31 Розклад Великодніх богослужінь у храмах Хмельницького 13:46 Військового з Хмельниччини засудили до 5 років ув’язнення 13:14 Як хмельничанам поводитися у поминальні дні: відповідає військовий капелан 12:15 Викрадачу електросамоката дали 5 років увʼязнення 11:18 Скасували 24 закупівлі на 128,5 мільйона. Дізналися деталі 10:15 Куди вступити після 9 та 11 класу: огляд навчальних закладів Хмельницького 10:04 У Хмельницькому районі на місці пожежі знайшли тіло чоловіка photo_camera 09:17 Три перемоги і одна поразка: огляди матчів хмельницьких команд play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up