Довгі черги, але без скандалів: як у Хмельницькому міняють місце голосування

Довгі черги, але без скандалів: як у Хмельницькому міняють місце голосування
  • Не за горами другий тур президентських виборів.
  • Змінити місце голосування можна до 15 квітня.
  • Що відбувається в реєстрі виборців за 11 днів до голосування, бачили журналісти vsim.ua.

Другий тур президентських виборів відбудеться 21 квітня. Проголосувати зможуть лише ті хмельничани, які внесені до виборчих списків. У тих, хто хоче змінити місце голосування є ще 5 днів. З 16 квітня поміняти локацію можна лише в судовому порядку. Тому вже кілька днів поспіль на другому поверсі Хмельницької міської ради, біля 206 кабінету, досить людно. Зібралися тут громадяни, які хочуть змінити місце голосування в силу різних причин: хтось їде на лікування та не бажає втратити свою можливість обирати майбутнє для країн, а хтось переїхав з іншого місця та хоче проголосувати у Хмельницькому. Когось зобов’язує службовий обов’язок, а комусь Хмельницький став другою домівкою через бойові дії на Сході.

Черга рухається швидко

Охочих змінити місце голосування чекають у 206 кабінеті. Біля нього журналісти vsim.ua побачили чималу чергу. Проте рухається вона досить швидко. Найбільше в коридорі військовослужбовців. Для офіцерів та курсантів прикордонної академії тут окрема черга. Їх приймає один спеціаліст. Загалом фахівців у кабінеті залишається не менше п’яти. Працюють тут із  9-ї до 18-ї.

В коридорі не сваряться і не з’ясовують стосунки, як це буває у великих чергах. Навпаки, для “новачків”, які не змінювали місце голосування перед першим туром “бувалі” пояснюють, як правильно заповнити заяву та які потрібно ще донести документи.

Відео дня

Перед входом є два столики зі стільчиками та кріслами, де можна заповнити потрібну форму. Дехто не чекає своєї черги, а вносить дані просто на коліні чи на підвіконні. Прийшли сюди навіть матусі з немовлятами та пенсіонери.

Чому готові вистояти довгу чергу та які думки мають перед другим туром президентських виборів, дізнавалися журналісти vsim.ua.

"Готова стояти в черзі, бо маю громадянський обов'язок"

Наталія, 28 років

Наталія - переселенка зі Сходу України. Жінка має на руках немовля, але готова стояти в черзі скільки доведеться аби виконати свій обов’язок перед країною.

- Я переселенка, хочу тут проголосувати. Минулого разу, коли були вибори, нас взагалі не брали на облік. Тоді у нас не було можливості подати заяву та проголосувати. Перед першим туром цьогорічних виборів, я дізналася, як можна подати заяву і зареєструвала на виборчу дільницю, що знаходиться поруч з домом. Сьогодні прийшла з дитиною, бо не має з ким залишити, але я хочу проголосувати. Я вважаю, що це самий перший обов’язок громадянина перед державою. Я готова стояти в чергах аби віддати свій голос. Тому, що це важливо для моєї країни, а значить важливо для мене, - зазначила Наталія.

"Починати треба з себе"

Любов, 59 років

Пані Любов - місцева. Має хмельницьку реєстрацію. Перед час першого туру жінка голосувала за стандартною процедурою. А ось перед другим туром президентських виборів вона має їхати на лікування в санаторій, тому прийшла в міську раду, щоб оформити необхідні документи та проголосувати безпосередньо у лікувальному закладі.

  • Я з 15 по 25 квітня їду в санаторій на лікування. І хочу там проголосувати. Вибори - це дуже відповідальний крок для нашої країни, яка тільки стала на шлях справжньої незалежності. Ми тільки почали робити перші кроки у європейському напрямку. Я бачу, що вже зроблено, знаю над чим потрібно ще попрацювати. У мене тверда позиція і я її в жодному разі не збираюся її міняти. У нас наразі є серйозні проблеми в державі. І будь-якому президенту доведеться наразі каторжно працювати, щоб зробити щось гідне для країни. Я прекрасно розумію, що зміни - це не справа одного дня, місяця чи навіть кількох років. Ті хто думає, що зміниться і влада і відразу ми будемо жити краще - погано обізнані в економіці та бумають перш за все про свою кишеню. Якщо там мало грошей, то винна влада. А це зовсім не так. Починати треба з себе. Я не засуджую тих, хто не йде на вибори. Можливо вони трохи зневірилися чи з попереднього досвіду думають, що їх голос нічого не вирішить. Вірю, що вирішить. Я слідкую за політикою, за змінами в країні - для мене це важливо. Тому я буду голосувати, навіть якщо доведеться весь день простояти в черзі, - розповіла Любов Леонтіївна.  

"Для такої справи можна трохи і почекати"

Василь, 68 років

Пан Василь нещодавно переїхав до Хмельницького. І до першого туру не встиг оформити реєстрацію. Чоловік виправив цю ситуацію і прийшов для того, щоб потрапити до списку виборців. Адже вважає, що його голос не повинен пропасти. Він має піти на користь державі.

  • Я переїхав до Хмельницького практично перед виборами. До першого туру не прописався, тому не голосував. І мені дуже прикро за це. Я був прописаний в іншому місті і мені принесли на стару адресу запрошення. Тепер я знаю, що потрібно прийти і потурбуватися про те, щоб мене внесли у списки тут. В черзі я хвилин 10 думаю, що до кабінету потраплю не пізніше ніж за годину. Я вважаю, що це не складно трохи почекати, щоб віддати голос за свого кандидата. Тим паче, що тут є де присісти, - зазначив Василь.

"Готовий чекати, бо хочу змін на краще"

Андрій, 27 років

Андрій змінює місце голосування у зв’язку із службовою необхідністю. В день виборів він буде охороняти правопорядок на одній із дільниць не за місцем своєї прописки,  тому хоче оформити всі необхідні документи, щоб проголосувати в другому турі.

  • Я готовий стояти в черзі і чекати, бо хочу, щоб країна змінилася на краще, і для цього роблю так, щоб мій голос нікуди не пішов. Щоб його не направили не туди, куди потрібно.  Черга хоч і не мала, але вона швидко просувається, тому я думаю, що надовго тут не затримаюся. Я гадаю, що потрібно думати про своє майбутнє. А тих кому також потрібно змінити місце голосування, раджу не  лінуватися і прийти з необхідними документами, - наголосив Андрій.

Що потрібно для зміни місця голосування

Щоб змінити місце голосування потрібно звернутися до органу ведення Державного реєстру виборців із заявою про тимчасову зміну місця голосування.

Із собою потрібно мати:

  • паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України;

  • посвідчення військовослужбовця/ військовий квиток (для військовослужбовців строкової служби);

  • документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування: довідка з місця навчання або роботи; посвідчення про відрядження; проїзні документи; договір оренди житла.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram,  Instagram, Viber та YouTube

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up