Дворічний Назарчик проковтнув два дроти разом з шматком торту. Хто винен?

Дворічний Назарчик проковтнув два дроти разом з шматком торту. Хто винен?
  • На дні народженні маленький Назар разом з прикрасою на торті проковтнув два металеві дроти.  
  • Мама хлопчика хоче покарати кондитерку, яка випікала здобу.
  • Жінка зібрала докази і вже звернулась до поліції та у прокуратуру.
  • Хто має відповідати за те, що свято для дитини закінчилось у відділенні хірургії?

Хмельничанку Тетяну Блонську разом із дворічним сином Назаром запросили на дитяче день народження. 24 березня вони зібралися відзначати 2-річчя маленької Мілани, доньки Тетяниної подруги Людмили Делікатної. Як зазвичай, діти найбільше чекали святкового торта. За словами Тетяни, її подруга замовила його напередодні через інтернет у кондитера Світлани Рудь, яка випікає на дому.

- Аніматори принесли торт, іменинниця задула свічки, його поставили на стіл. На торті були бджілки. Дитина взяла їх до рота. Тоді я побачила, що на них щось таке зеленим обмотане. Почала виймати, подивилась розмір, почала вигинати, я бачу, що це штирі, - розповідає vsim.ua Тетяна Блонська. - Але все, що діти не можуть прожувати, то ковтають. Тому з рота своєї дитини я вийняти не встигла. Інші мами вийняли, прямо пальцем.

Відео дня

В прикрасах для торту були металеві дротики. Кожен з них -  по 2,5 сантиметри. З обох боків вони гострі.

Лікар дав висновок, що у тілі дитини знаходиться два сторонні предмети

Обійшлось без операції

Жінка каже, що як тільки син проковтнув небезпечну “бджілку”, вона подзвонила дільничному лікарю. Той порадив їй негайно завезти дитину до хірурга. Однак, як зізнається, лікарі вирішили не діставати дроти, оскільки була можливість, що вони вийдуть природнім шляхом.

- Лікар встановив, що по знімку є два тіла, які вже опустилися, бо дитина рухалась, пройшли через кишковий тракт. Вони вирішили нічого не діставати, бо лапароскопом вже не дістануть, а робити операцію треба по симптомам. Нас поклали у відділення планової хірургії. Ми пролежали добу у лікарні. Але в післяобідній час дроти з дитини вийшли, - пояснює Тетяна Блонська. 

Одну з таких "бджілок" з дротиками замість вусиків проковтнув Назар

“Про неїстівні елементи не попереджала”

Святковий торт на день народження своєї донечки тоді замовили подруга Тетяни Блонської Людмила Делікатна. Жінка каже, що не очікувала такого, адже раніше вже робила замовлення у цієї кондитерки. І проблем ніколи не було.

- Мій чоловік тоді забирав торт у Світлани. Він розрахувався з нею, вона віддала торт. Нічого про те, що там є щось неїстівне, вона не сказала, - каже Людмила Делікатна.

Так виглядав торт, коли його тільки принесли

“Мене поливають брудом”

Журналісти vsim.ua спробували зв’язатись з кондитером Світланою Рудь. Нам вдалося додзвонитися до неї, та жінка навідріз відмовилася коментувати, мовляв, коли у ситуації розберуться, тоді зможе розказати деталі.

- Я думаю, що Тетяна Блонська вам більше розкаже про цю ситуацію, що сталося і що вона робить. Нехай скаже, що вона пише, обливає брудом. Я не можу поки коментувати, бо поки не маю права, це заборона юриста, - каже Світлана Рудь. - Як ця ситуація роз’ясниться, то я обов’язково прокоментую. Я це просто так не залишу, що мене поливають брудом і те, що вона понаписувала всюди.

Артем Блаута, шеф-кухар

- Не може бути, щоб на торті, як і на будь-якій страві були неїстівні елементи. Є таке правило, що все, що кладуть на тарілку, має бути їстівним. Якщо це торт і він робиться з шоколаду, то усі прикраси мають теж бути з шоколаду. Можна при приготуванні використовувати й інші елементи, але на стіл подають лише те, що можна з'їсти. 

 

Дротики по 2,5 сантиметри зафіксували поліцейські, які прийняли заяву

Заявила в поліцію та прокуратуру

Та залишати ситуацію напризволяще Тетяна Блонська не збирається.  Про те, що сталося розповіла своїм друзям в соціальних мережах. Каже, щоб інші були обережнішими. З висновком медиків вона звернулась до поліції і вже 31 березня написала заяву. Жінка вважає, що кондитер мала попередити про те, що прикраси їсти не можна.  

- На її місці (кондитера Світлани Рудь - прим. авт.) треба було сказати “Вибач”, а вона мене кинула у чорний список. Ну тоді все, я прийняла рішення, що про це треба написати в інтернеті. Бо вона і далі приймає замовлення, готує ці торти. Так не може бути. Я подала усі докази у відділення поліції, а також у прокуратуру, - зазначає Тетяна Блонська.

“Без чеку доказати, що товар був неякісний - неможливо”

Тетяна Левкун, головний спеціаліст управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби України в Хмельницькій області

- Коли людина збирається придбати щось в інтернет-магазині, вона повинна з’ясувати для себе юридичну адресу того магазину або ПІБ суб’єкта господарювання чи юридичну назву магазину. Якщо в інтернеті цього немає, то з тими інтернет-магазинами краще не мати справи. Якщо тільки за одним номером телефону людина замовляє  товар, то у випадку, коли в товарі щось не так, то кому виставляти претензії? Це як безкоштовний сир, що тільки в мишоловці буває.

По-друге, обов’язково має бути документ, що засвідчує факт купівлі, чи це квитанція, чи це товарний або касовий чек. Без даного документа доказати, що товар був неякісний, повернути його назад практично неможливо. В такому випадку, якщо людина постраждала і витрачено кошти на лікування, то це треба доказати за допомогою свідків, висновку медиків, що такий випадок стався. Якщо просто хтось пече торти і викладає в інтернеті і він не є підприємцем чи юрособою, то ми навіть не можемо скласти протокол і зробити перевірку. Це може зробити Національна поліція, вони мають право зафіксувати це і скласти протокол. Тоді зі свідками людина може звертатися до суду для того, щоб їй виплатили і матеріальні, і моральні збитки. Без необхідної доступної інформації для споживача захистити ми себе не можемо.

Люди мають дивитись, в кого вони купують, в яких умовах зроблений цей торт, які продукти там використані. Згідно закону України про захист прав споживачів написано, що продавець зобов’язаний видати розрахунковий документ, що засвідчує факт купівлі. Згідно податкового законодавства написано, що чек видається на вимогу покупця. Я застерігаю людей не йти на такі кроки для того щоб була гарна картинка, а потім це виливається в дуже погані наслідки.

“Ще одна сторона медалі - куди дивилися батьки?”

Богдан Ткачук, адвокат адвокатської контори “Місяць і партнери”

- Якщо жінка, яка пекла цей торт на замовлення, була підприємцем, то тут можна посилатися на Закон України “Про захист прав споживачів” і його положення про безпечність продукції, яка реалізується кінцевим споживачам. Мають бути дотримані вимоги не тільки з боку ДСТУ, ГОСТів, але й з того, що якщо вона використовує металеві конструкції для кріплення, то має про це попередити на пакування чи іншим належним чином. В цьому випадку можна скаржитись до Держпродспоживслужби, яка в межах повноважень може відреагувати на таке порушення. Якщо вона не є підприємцем, але систематично займається реалізацією продукції, можна скаржитися в податкову. Це є порушенням статті 164 КУпАП. За заняття підприємницькою діяльністю без реєстрації загрожує 17 тисяч гривень штрафу. В будь-якому випадку слід звертатися до правоохоронних органів. Встановити склад злочину можуть за статтею 227 Кримінального кодексу України “Випуск або реалізація недоброякісної продукції”. У випадку звернення до поліції, останні зобов'язані розпочати досудове розслідування. В рамках кримінального провадження слідчий зобов'язаний встановити усі обставини події та прийняти процесуальне рішення, як того вимагає Кримінальний процесуальний кодекс. У випадку, якщо в діях продавця все ж буде виявлено склад злочину, передбачений Кримінальним кодексом України, останню притягнуть до відповідальності. Ще одна сторона медалі - куди дивилися батьки. Тут можна говорити про неналежне виконання батьківських обов'язків. Можна ж взяти ту “бджілку” і придивитися, яким чином вона кріпиться.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • ksjd Л

    Відізвались ті, які напевно дуже хотять до Європи. За кордоном цю тортову майстриню посадили би на раз, 1. за те, що нелегально продає свою продукцію, виготовлену незрозуміло в яких умовах, 2. за те, що пхає туди  НЕБЕЗПЕЧНІ для життя речі, та продає дітям.

    Питання , в неї є справка від психіатра чи вона п.яна і ліпить торти?

    Давайте будемо ходити в кафе та ресторани і розбирати на шматочки, що нам подають, ковиряти вилочкою, а мабуть там таракан, чи кусок скла.

    Але то таке так? Це ж не ваша дитина і не з вами трапилося. Поки що.

    А самі напевно заріклися купувати чужі домашні вироби.

    Коли закрили Тріумф, всі дуже шоковані були, за хробаки. Але жодна мама  не сходила ж на кухню і не перевірила її стан і що там за їжа. То чого ви репінитесь.

    Аха, ще раз - бо це не ваша дитина.

    Звичайно Світлана- кондитер ( в неї є документ взагалі???) - повинна нести відповідальність . Засунути бджіл в  на дротах в торт = українці деградують.
  • Рибачук Світлана

    Ситуація неприємна для обох сторін...Але ,де були  батьки на той час,  коли дитина брала до рота ті дротики...В цьому випадку  треба говорити про безвідповідальність батьків.
  • Анна Островська

    по-перше, кондитер неправильно виготовляє торти. але, по-друге, мама теж не подарунок. як давати дитині маленькій торта?

    Ирина Янчук reply Анна Островська

    Я з вами згодна. Бажання батькыв нагодувати дитину тортом, в якому купа цукру,  який аж ніяк не корисний, не вписуэться в рамки адекватності.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up