Фільми мовою оригіналу в кіно: в Україні можуть змінити статус англійської мови

Фільми мовою оригіналу в кіно: в Україні можуть змінити статус англійської мови
Фото ілюстративне
  • Президент України вніс на розгляд парламенту законопроект щодо статусу англійської мови. 

  • Її обов'язково вивчатимуть в садочках, муситимуть знати посадовці.

  • А фільми в кінотеатрах показуватимуть в оригіналі з субтитрами.

Учора Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект, яким прагне закріпити статус англійської як «мови міжнародного спілкування». Документ опублікований на сайті парламенту.

У пояснювальній записці йдеться про те, що нині англійська мова є офіційною де-юре у 58 із 196 країн світу, а де-факто — й у низці інших країн і територій (Бангладеш, Кіпр, Ізраїль, Йорданія, Малайзія, Мальдіви, Шри-Ланка, ОАЕ).

Англійська є однією із шести мов ООН, а також офіційною мовою Європейського Союзу, Ради Європи, Європейської Комісії, Європейської Асоціації Вільної Торгівлі та НАТО.

Відео дня

— Англійська — мова міжнародних конференцій і спортивних змагань, мова комунікації міжнародного наукового товариства та лідер серед мов в інтернеті. Наразі понад 1,5 мільярда людей вивчають англійську мову у світі, — зазначено в документі.

Він хоче офіційно закріпити статус англійської як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні. Також документ, зокрема, визначить категорії посад, кандидати на зайняття яких зобовʼязані володіти англійською мовою.

Що пропонують в проекті

Згідно із законопроектом, володіти англійською мовою зобовʼязані люди, які претендують на зайняття таких посад:

Рівень володіння англійською мовою в кандидатів на заміщення посад, згаданих вище, перевірятимуть на іспитах. Вони будуть безкоштовними для українців.

Англійська — з садочка

У першій статті законопроекту зазначається, що "держава сприяє вивченню англійської мови громадянами України". Передбачається, що в дитячих садочках учні старшого дошкільного віку обов'язково вивчатимуть англійську.

Також кожен, хто здобуваватиме в закладі освіти повну загальну середню освіту, вивчатиме у цьому закладі державну та англійську мови. Кожен учень має пройти державну підсумкову атестацію з англійської мови.

Кіно англійською

Законопроект передбачає, що вже із 2027 року в українських кінотеатрах усі англомовні фільми будуть демонструватись мовою оригіналу із українськими субтитрами. Це відбуватиметься у кілька етапів:

На придбання квитків у ці роки держава надаватиме грошову допомогу. Однак, через цей пункт вже розпочалися суперечки. 

— Навіть якщо українська влада чомусь хочe ухвалити окрeмий закон про англійську, він у будь-якому разі нe можe містити норм, які звужують сфeру застосування української мови. А у прeзидeнському проєкті такі норми є, — пише народний депутат Володимир В'ятрович.

За його словами заборона на покaз у кінотеатрах фільмів, дубльованих українською, якщо фільм знятий англійською — найнeбeзпeчніша норма. Бо ж англомовні фільми лeдь нe 90 відсотків усього кінопрокату. На думку нардепа, якщо досі кінотеатри були місцем, що робили українську мову модною й популярною для мільйонів людeй, то тeпeр почути рідну мову в кіно українці зможуть хіба що на фільмах вітчизняного виробництва.

У музеях, аеропортах, вокзалах, портах, усіх видах громадського транспорту інформація має дублюватися поруч із українською також англійською мовою. На державному кордоні з іноземцями, які не володіють українською, прикордонний та митний контроль мають здійснювати англійською або іншою мовою, "прийнятною для сторін".

На вашу думку, чи слід змінювати статус англійської мови в Україні?

Читайте також: У Верховній Раді ухвалили закон про доплати та відпустки військовим: деталі

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • ЧитачЧитачів

    А замітили, які бурні оплески депутатів та присутніх були після слів президента про легалізацію марихуани.
  • cghfghfgj hjhkghjk

    Чиновникам нужно знать английский обязательно, чтобы максимально точно понимать приказы и команды заморских хозяев. А так то не колония...

    ЧитачЧитачів reply cghfghfgj hjhkghjk

    Ну ти ж язік свого хазяіна знаєш. Сєпарюга - бігом на болота.
  • Владимир Васильев

    Wtf?

keyboard_arrow_up