Фільми про Голодомор: дивитися, щоб пам’ятати

Фільми про Голодомор:  дивитися, щоб  пам’ятати
Кадр з фільму «Ціна правди»
  •  Голодомор - це не тільки історія нації, це її генокод, сповідь, трагедія, яка вчить робити висновки та бути незламними.
  • Ці фільми допоможуть зрозуміти увесь масштаб того, що відбувалося в Україні в ті часи.
  • Не всі стрічки можна додивитися до кінця, але варто спробувати.

Щорічно в четверту суботу листопада в Україні та світі вшановують пам’ять жертв Голодоморів 1921-23-го, 1932-33-го, 1946-47-го років.

Сьогодні, 26 листопада, мешканці Хмельниччини о 16-ій години запалили свічки, як символ пам’яті про мільйони закатованих штучним голодом українців. Живих і ненароджених.

До 90-их роковин Голодомору 1932-1933 років ми зробили для вас підбірку художніх і документальних фільмів, які вкотре доводять, що Голодомор 1932–1933-го — це спланована акція радянської влади, геноцид українського народу.

Відео дня

13 фільмів про голод

Це історії свідків, твори класиків, щоденники іноземних журналістів, кінохроніки та ексклюзивні фото, за які свого часу розстрілювали…

«Ціна правди»

Історичний трилер польської режисерки Аґнєшки Голланд.

1933 рік. Журналіст та молодий радник британського прем'єр-міністра Ґарет Джонс приїжджає до Москви, щоб взяти інтерв'ю у Сталіна. Також йому пече питання, звідки Союз бере ресурси, в той час як світ охоплений кризою…

 «Гіркі жнива»  

Перша англомовна художня кінокартина про Голодомор виробництва Канади. У центрі картини – непроста історія кохання Юрія і Наталії на тлі сталінського терору, репресій, голоду і боротьби за виживання.

«Поводир»

Український історичний драматичний фільм режисера і сценариста Олеся Саніна.

Події фільму відбуваються у 1932-1933-х роках в УСРР. Американський інженер Майкл Шемрок разом зі своїм десятирічним сином Пітером приїздить до Харкова працювати іноземним спеціалістом. Випадково до рук Шемрока потрапляють секретні документи про заплановане радянською владою масове вилучення продовольства та репресії. Майкла вбивають спецслужбовці, а його синові тепер треба вижити…

«Маленьке життя»  

Художній фільм став режисерським дебютом письменника та сценариста Олександра Жовни.

Голодної зими 1932–1933 років у маленького Пилипка помирає мати. Дитину рятують два ченці, які забирають його до себе в монастир. Там він вчиться писати ікони…

«Червоне намисто»

Короткометражний художній фільм, сюжет якого базується на реальній історії семирічної дівчинки Антоніни, яка пережила недитяче випробування голодом у 1932 – 1933 роках. Фільм зняла внучка Антоніни Тетяна Кондрашевська.

«Голод-33»

Художній фільм режисера Олеся Янчука, знятий за мотивами повісті Василя Барки «Жовтий князь».

У центрі сюжету кінострічки — звичайна селянська сім’я — діти, батько та дружина і їхня стара мати, яка незабаром почала відчувати перші втрати…

Страждання звичайної української родини глядач побачить очима голодної дитини.

«Живі»

Документальний фільм режисера Сергія Буковського.

Вони були дітьми, коли у їх батьків одібрали все. Українських селян, що жили і працювали на найродючіших у світі ґрунтах, було віддано на поталу голоду й повільної смерті… Лише тепер ці люди оповідають про пережите. Про те, як їх батьків погнали у «світле майбуття». Як забирали останнє. Як вимирали села. Як вони лишилися жити…

«Її хліб насущний»

Короткометражний документальний фільм режисера В’ячеслава Бігуна. Випікаючи хліб, 95-річна Лідія, уродженка Херсона, пригадує свою складну молодість: вона розкриває секрети свого життя та розповідає, як пережила Голодомор 1932–1933 років.

«Голодомор. Забутий геноцид»

Перший французький фільм про Голодомор, заснований на історії однієї родини, що походить із Вінниччини – чоловік пережив трагедію 1932–1933 років і тепер живе у Франції. Зйомки відбуваються у його рідному селі.

Також режисерка стрічки Бенедікт Бане знімала відео на Харківщині, Полтавщині та Київщині. Найбільше її вразило, що герої, розповідаючи про свій жахливий досвід голоду, відкрилися так, немов вперше за довгі роки змогли порушити болючу тему.

«Голод до правди»

Канадська журналістка Рея Клайман подорожує Україною у 1932-му та стає свідком початку штучного голодомору. Вона не боїться висвітлювати цю проблему, за що її називають «буржуазною порушницею спокою» і виганяють із Радянського Союзу.

Рея одна з перших і єдиних, хто намагається донести світову про геноцид проти українського народу.

Її історія переплітається вже з сьогоденням – війна на сході України. Головні герої тепер – родина спецпризначенця Збройних сил України Сергія Глондаря, що потрапив до полону в бою під Дебальцевим після того, як за угодою «Мінськ-2» російські гібридні сили мусили перейти до перемир’я.

Автори фільму «Голод до правди» проводять паралелі між методами сталінського режиму в срср і режиму путіна. У стрічці звучать пісні Джамали, ONUKA, гуртів ДахаБраха і Dakh Daughters.

«Діти великого голоду»

Герої фільму – Олексій Гапон, Єфросинія Давиденко, Надія Хало – люди, які ще дітьми пережили Голодомор 1932-1933 рр. Вони – мешканці смт Оржиця на Полтавщині.

Свідків Голодомору залишилось мало, а їхні історії – унікальні. У стрічці ці люди розповідають, як їм вдалося пережити страшну трагедію: чим харчувалися, де ховали їжу.

Спеціально для зйомок одна з героїнь назбирала трави біля своєї хати, щоб показати, що з неї можна приготувати. Кожен герой фільму має власні спогади про ті часи, які разом складають картину геноциду української нації.

 «Голодний дух»

Це короткометражний анімаційний фільм. Він присвячений 85 роковинам Голодомору, організованого в Україні радянською владою. Створила його студія «Animagrad на замовлення Міністерства соціальної політики України.

Головна героїнею мультфільму — дівчинка, яка живе під час Голодомору і особисто на собі відчуває усі жахіття голодних років.

«Свідок Женя»  

Фільм знятий за мотивами книги Євгенії Сакевич-Даллас «Не вмирає душа наша», у якій описано реальні події і жахіття страшних 1932-1933 рр.

Фільм – це розповідь авторки книги, яка дівчинкою пережила цю сплановану трагедію, зазнала непоправних втрат, стала свідком геноциду свого народу.

 

ДОВІДКА.
За підрахунками істориків від штучно організованого голоду 1932-1933 рр. кількість жертв сягнула понад 10 мільйонів осіб. Це чверть населення нинішньої України. Близько 81% загиблих були українцями, 4,5% – росіянами, 1,4% – євреями та 1,1% – поляками.
Щохвилини вмирало 17 людей, щогодини – близько тисячі, щодоби йшли з життя 25 тисяч наших співвітчизників.
Лише у Хмельницькій, тоді ще Кам’янець-Подільській, області за цей період від голодомору померло близько 35-ти тисяч осіб. Найбільше постраждали мешканці Кам’янець-Подільського, Полонського, Старокостянтинівського, Старосинявського, Проскурівського (зараз – Хмельницького) та Шепетівського районів нашої області.
28 листопада 2006 року набув чинності Закону України «Про Голодомор 1932-1933 років в Україні». Він офіційно визнає Голодомор  актом геноциду українського народу.
23 жовтня 2008 року опубліковано резолюцію Європейського парламенту щодо вшанування пам’яті жертв Голодомору – штучного голоду в Україні 1932-1933 років.  Його названо «жахливим злочином проти народу України та людяності». Документ також містить посилання на Конвенцію ООН про геноцид.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up