Газ у розстрочку: як хмельничанам розбити борги за блакитне паливо

Газ у розстрочку: як хмельничанам розбити борги за блакитне паливо
  • Борг за блакитне паливо можна розстрочити на термін до 12 місяців.
  • Для цього потрібно подати довідку про доходи та сплатити половину суми.
  • Як розбити борг на наступні місяці, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Ледь не щороку в Україні піднімається ціна на блакитне паливо. В той час, як хтось з останніх сил платить за комуналку, дехто залазить у борги. Вже зараз мешканці Хмельницької області винні за газ 288 мільйонів гривень. А ще місяць тому ця цифра була меншою на 38 мільйонів. Чому так швидко ростуть борги і як взяти газ у розстрочку, дізнавалися журналісти vsim.ua. 

Зросте ціна - ростимуть і борги

Останнє подорожчання газу було у травні минулого року. Тоді вартість для населення підняли до 6,80 гривень. Але вже з 1 квітня ціна може зрости на 40%. Вартість підніметься, якщо «Нафтогазу» не продовжать спеціальне зобов’язання продавати «блакитне паливо» за пільговими цінами. Таким чином, вже з наступного місяця хмельничанам, можливо, доведеться платити за куб газу по 10 гривень. Саме таку суму озвучують працівники ПАТ під час зняття показників лічильників. 

Відео дня

- Працівниця газконтори сказала, що треба подавати правдиві показники лічильника, бо ціна стрибне у будь-якому випадку. І тоді за "приховані" цифри будемо платити вже по 10 гривень, - жаліється хмельничанка Оксана Нестерова. -  Сказала, що населення вони можуть попередити за 5 днів до самого подорожчання. А поки то лише прогнози. 

Ситуацію з подорожчанням блакитного палива у ПАТ "Хмельницькгаз" поки не коментують, мовляв, чекають рішення Кабміну. А зараз сидять наче на пороховій бочці, тому що не знають, чого їм очікувати з 1 квітня. Готуються і до звинувачень з боку споживачів, адже зростання вартості добряче "вдарить по кишені". Не виключають і те, що борги за газ ростимуть стрімкіше, так як людям буде дорого платити. 

"Або газ у кредит, або відключення"

Та за використаний газ хмельничани можуть сплатити пізніше. Для цього існує реструктуризація боргу. Для газовиків НКРЕКП прийняло постанову, у якій йдеться про те, що заборгованість можна сплачувати рівними частинами протягом 12 місяців. За минулий рік по області споживачі уклали 801 договір, а з початку 2017 року - 364. 

- Якщо у споживача є борг за газ, то ми можемо з ним укласти графік погашення, який оформлюється договором. Розбити борг можна на період до 12 місяців, але термін залежить від суми боргу і платоспроможності споживача, - розповідає vsim.ua директор ТОВ "Хмельницькгаззбут" Олександра Панькевич. 

У "Хмельницькгазі" кажуть, якщо споживач декілька місяців поспіль ніяк не реагує на попередження про борг і не бажає оформити розстрочку, газ можуть відключити. Так, лише в березні 94 абоненти залишились без блакитного палива. 

Як розбити борг за блакитне паливо

В середньому хмельничани беруть під реструктуризацію борг від 5000 гривень. Користуються нею здебільшого ті, у кого індивідуальне опалення. Розбити борг за блакитне паливо можуть у центрі обслуговування клієнтів, що на Свободи, 22. 

Для того, щоб оформити розстрочку, потрібно буде взяти довідку про доходи та заплатити первинний внесок у розмірі 30-50% від суми заборгованості. А от термін, на який розіб'ють борг, визначатимуть вже самі газовики відповідно до того, наскільки платоспроможним є споживач і яка у нього сума.

Які документи треба?

  • Паспорт
  • Ідентифікаційний код
  • Довідка про доходи за останні 6 місяців
  • Квитанція про сплату 30-50% від суми боргу

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • Anna Blonska

    По 10 грн за куб?!!!!!!!.....
  • Симчишин Петро

    Ще передбачаю, що напишуть що у газовщиків зарплати високі. Можливо. Але не думаю. що навіть при вищих зарплатах газовиків там можна шикарно жити. І нічого поганого не бачу, що хтось заробляє більше. Вони не повинні жити у злиднях тому, що хтось не може відстояти свої права, не хоче працювати, не хоче вчитись, розвиватись і мати гарні зарплати, доходи. Те, що ви живете у злиднях, у першу чергу винні ви самі через свою лінь, тупість, стадність, заздрість, несамостійність і т.п.
  • Олег

    Нехай усім відключають. Підемо гратися до ВРУ під гарячі шини
  • Анна Островська

    от скоти, в людей грошей нема, а вони "нате вам розстрочку". та засуньте собі її... знаєте куди. подачки ці. що то змінить? в людей нема чим сім'ї годувати. а тут такі скажені суми платити

    Симчишин Петро reply Анна Островська

    Так вони винні у тому що у людей грошей немає? Вони повинні вам віддати свої гроші, а самі  голодувати? Не можете платити, то не користуйтесь цими послугами. Ви ж  обрали Порошенка, Симчишина, Парасюків усяких, то біжіть знову на Майдани і можливо вони до вас вийдуть. і почують вас. Але станеться це коли рак на горі свисне. Ви їм уже не потрібні. Звертайтесь до своїх роботодавців, нехай вам зарплати піднімають.

    Олександр Новак reply Симчишин Петро

    Бач які люди дурні, не здогадались, що треба піти до роботодавців по зарплату вищу. А ціна на газ встановлена монопольно, і вона нічим не виправдана. І вислови не подобається - не купуй, були  б доречні, якби була можливість вибору. А так це на кшталт не має грошей на їжу - не їш.

    Симчишин Петро reply Олександр Новак

    Для ледачих якось так як Ви написали. а взагалі краще на кшталт "Немає грошей , підніми сраку і піди зароби"

    Чи Вас має хтось інший нагодувати поки Ви будете відпочивати на дивані?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
15:03 На Хмельниччину “на щиті” повернулися четверо військових: хто вони 14:11 На Хмельниччині завершили сівбу цукрового буряка: скільки посіяли 13:22 На Хмельниччині рятувальники дістали кота із колодязя (ВІДЕО) 12:29 У Хмельницькому відбудеться забіг на підтримку «Сталевого кордону» Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 11:37 Працівники колонії на Хмельниччині знайшли «сюрприз» в помідорах 10:46 Розстріл поліцейських у сусідній Вінничині: поліція шукає нападників 09:58 На Хмельниччині за добу сталось три пожежі: що горіло 09:13 На Хмельниччині з 2022 року затримали 86 нелегалів з росії: що з ними зробили 21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up