Голова обласної ради Віолета Лабазюк зустрілася з представниками Посольства Швейцарії в Україні

Голова обласної ради Віолета Лабазюк зустрілася з представниками Посольства Швейцарії в Україні

#пресслужба

Голова обласної ради Віолета Лабазюк та перший заступник начальника обласної військової адміністрації Сергій Тюрін та директор Агенції регіонального розвитку області Катерина Савчук зустрілися з представниками Посольства Швейцарії в Україні, які сьогодні відвідали Хмельниччину.

На початку зустрічі Віолета Лабазюк висловила вітання заступниці керівника програми співробітництва Посольства Швейцарії в Україні Сімону Троллеру та підкреслила, що це зустріч створює чудову можливість обговорити перші результати співпраці в рамках проєкту "Згуртованість та регіональний розвиток України" (UCORD). Хмельниччина є однією із пілотних областей разом з Вінницькою, Тернопільською та Сумською, які підписали відповідний Меморандум про взаєморозуміння у квітні цього року. Проєкт передбачає посилення інституційної спроможності Агенції регіонального розвитку області для активізації ролі у відновленні громад та плануванні проєктів місцевого і регіонального розвитку.

Проєкт UCORD реалізується за підтримки Швейцарії через Швейцарську агенцію розвитку та співробітництва, компанію NIRAS Sweden AB. Зустрічі приурочена до першої фази проєкту, яка розпочалася у грудні 2022 року та триватиме до листопада 2026 року, з загальним бюджетом на три 4-річні фази.

Сімон Троллер, заступниця керівника програми співробітництва Посольства Швейцарії в Україні, наголосила, що мета проєкту UCORD полягає в тому, щоб громадяни, бізнес і держава сприяли ефективному та злагодженому регіональному розвитку. Реалізація проєкту розрахована на 12 років із бюджетом у 18 млн швейцарських франків. Він відповідає цілям Державної стратегії регіонального розвитку на 2021-2027 роки та включає підтримку агенцій регіонального розвитку та покращення надання державних послуг з акцентом на навколишнє середовище та соціальну згуртованість в Україні.

Голова обласної ради висловила високу оцінку співробітництву в рамках проєкту UCORD та виразила надію, що це співпраця сприятиме позитивному впливу на зміцнення громадянського суспільства, підвищення спроможності агенцій регіонального розвитку та надання адміністративних послуг у громадах.

Віолета Лабазюк також підкреслила, що у сучасній складній ситуації в Україні, обумовленій війною, важливо використовувати власні ресурси та потенціал, але також визнала важливість міжнародної підтримки. Вона зазначила, що війна внесла корективи у регіональний розвиток, який є ключовим напрямком децентралізації та реформ відповідно до європейських принципів. Мета проєкту UCORD співпадає з візією розбудови успішного регіону і включає проекти з будівництва систем водопостачання, водовідведення, управління відходами, культури та креативних індустрій з фокусом на підтримці економіки краю та розвитку територіальних громад.

Під час візиту Сімон Троллер також відвідала Центр видачі гуманітарної допомоги обласної ради, який надає підтримку внутрішньо переміщеним особам протягом 1 року і 8 місяців. Вона ознайомилася з організацією надання допомоги переселенцям, вивчила потреби у гуманітарній допомозі та спілкувалася з відвідувачами

keyboard_arrow_up