Готуємо пісне меню на Святвечір: 12 смачних рецептів

Готуємо пісне меню на Святвечір: 12 смачних рецептів
  • В неділю православні відзначатимуть свято Різдва Христового. Залишилось зовсім мало часу підготуватись.
  • Тому саме час господиням складати меню. Страви на столі у Святвечір мають бути пісними. 

 

У Святвечір родини зберуться за святковим столом. Традиційно, готують 12 пісних страв, за кількістю апостолів. Як тільки на небі з'являється перша зірка, сім'ї сідають за стіл. Журналісти vsim.ua підготували для вас підбірку рецептів. Якими пісними, але смачними стравами прикрасити стіл?
Яке ж Різдво без традиційної української страви - куті. 

1. "Шоколадна кутя"

Вам знадобиться: 2 склянки пшениці, 1 склянка маку, 1 склянка горіхів, 50 г родзинок, 100 г меду, 50 г чорного шоколаду.

Відео дня

Пшеницю потрібно помити, замочити на кілька годин. Потім варити на середньому вогні до готовності. Мак запарити і перетерти. Горіхи подробити і присмажити до золотавого кольору. Усе це перемішати, а тоді додати вимиті і підсушені родзинки, мед і тертий шоколад. Можна додати мигдаль. 

2. Пісні голубці з грибами

Вам знадобиться: 2 середніх капустини; 500 гр печериць; 150 гр довгозернистого рису; 4 ст. ложок рослинного масла; 2 середні морквини; 2 цибулини; 500 мл томатів у власному соку; 3 ст. ложок подрібненого кропу; 4 ч. ложки мускатного горіха; сіль, спеції за смаком.

Очистити і дрібно порізати цибулю, моркву і гриби. Частину цибулі відкласти, все інше підсмажити на олії (близько 8 хвилин). Перекласти в миску, сік зі сковорідки не виливати. Рис промити і залити окропом, накрити кришкою або тарілкою. Капусту наколоти на вилку, опустити в підсолений окріп, поступово надрізати все листя. Вийняти з води, розібрати на окремі листки. Рис змішати з грибами, посолити, додати спеції. Викладайте начинку в центр кожного капустяного листа та загортайте в конвертики. Викладайте голубці в каструлю, заливайте склянкою води, томатною пастою, додайте рубаний часник, сіль і перець. Тушкуйте голубці до повної готовності, поки вода не википить, а соус не загусне.

3. Овочеве рагу

Вам знадобиться: морква, картопля, помідори, селера, цибуля, перець, броколі. За бажанням можна додати пастернак, сушені гриби чи горошок. 

В овочевому рагу можна експериментувати з інгредієнтами, як забажається. Найкраще для приготування пісного рагу використовувати глибоку ємність, наприклад, сотейник. Нарізати кубиками цибулю, помідори, гриби, натерти моркву (можна також нарізати кубиками). Якщо використовуєте цвітну капусту - розріжте на суцвіття. В розігрітій сковорідці потрібно обсмажити цибулю, додати моркву. Через 2 хвилини відправити в сковорідку помідори і решту овочів. Посолити і залишити на слабкому вогні до повної готовності. 

4. "Картопля по-селянськи"

Вам знадобиться: картопля - 6 штук 4 ст. л олії, 1 ч. л солі, будь-які спеції, 2-3 зубці часнику, зелень за смаком.

Картопля по-селянськи готується зі шкіркою. Промити картоплю, краще використати для цього кухонну губку. Нарізати картоплю на 6 частин. Для заправки слід змішати олію, сіль, перець і спеції. Можна взяти "хмелі-сунелі" чи паприку. Полити підготовлену картоплю заправкою. Викласти на деко рівними рядами, але не на бік, а то пригорить. Далі ставимо у духовку на 230 градусів на 40 - 50 хвилин.

5. Овочевий рулет у лаваші

Вам знадобиться: 3 листи тонкого лаваша, 200-300 г свіжої капусти, 2 помідори, 150 г моркви по-корейськи, 100 г маринованих грибів, томатна паста. Знову ж таки, можна фантазувати. Підійдуть огірки, листя салату, солодкий перець.

Потрібно нарізати мілко капусту і протушкувати на сковорідці. Помідори нарізати кубиками, подрібнити гриби. Розкласти лист лавашу, змастити його томатною пастою і викласти всі овочі. Загорнути лаваш у рулет і поставити у заздалегідь розігріту духовку до 200 градусів. Бажано запікати 15-20 хвилин до утворення золотавої скоринки. 

6. Тушкована капуста з опеньками

Вам знадобиться: білокачанна капуста – 500г; свіжі гриби свіжі (опеньки) – 600г, цибуля ріпчаста – 1 шт.; морква – 1 шт.; масло рослинне – 2-3 ст.л., сіль, прянощі, зелень – за смаком.

Тоненько нарізати капусту, скласти в каструлю і додати солі. Поставити на вогонь, влити трохи олії і води. Тушкувати 5-7 хвилин. Зняти з вогню. Цибулю і моркву обсмажити до посвітління моркви. Додати до капусти. 

Промити гриби, порізати на великі шматки. Викласти на сковорідку, змащену олією. Накрити кришкою. Обсмажити до готовності. Додайте гриби до капусти ,перемішайте і тушкуйте на маленькому вогні ще не менше 15 хвилин. Можна прикрасити зеленню.

7. Салат з редьки

Вам знадобиться: чорна або будь-яка інша редька, консервований горошок, цибуля, олія, зелень кропу, сіль, перець.

Почистити редьку і натерти на мілкій тертці. Відіжміть, щоб забрати зайвий сік. Цибулю порізати соломкою. Аби вона не "пекла", можна попередньо вимочити її у теплій воді з додаванням оцту. До редьки додати цибулю і консервований горошок, трішки кропу. Посолити і поперчити. Заправити олією.

8. Салат з червоної капусти і цитрусами

Вам знадобиться: червонокачанна капуста -250 г, апельсин -150 г, мандарин -150 г, лимонний сік за смаком, для заправки - оливкова олія, жменька волоських горіхів, сіль і зелень за смаком. 
Дрібно нарізати капусту, посолити і перемішати. Почистити апельсини, мандарини. Порізати цитрусові кубиками. Частину апельсинів порізати кільцями. Змішати фрукти з капустою, додати трохи соку лимону, оливкову олію і подрібнену петрушку. Перед подачею посипати салат подрібненими волоськими горіхами. 
9. Запашні пиріжки

Вам знадобиться:  3 склянки борошна, 1/2 склянки олії, 1/2 ч. ложки соди, сіль, 300 г гарбуза, морква - 2 шт, яблука - 2 шт, 2 ч ложки меду. 

Гарбуз, яблука та моркву почистити, натерти. Додати мед, перемішати і залишити на 20 хвилин. Начинку відтиснути, а сік злити в іншу посудину.
Соду погасити оцтом або лимонним соком і додати її в сік з начинки. Туди ж додати олію, борошно та сіль і вимісити тісто. Обгорнути його рушником чи харчовою плівкою і залишити на 40-50 хвилин. Зліпити пиріжки, начинивши їх сумішшю. Викласти на форму, встелену пергаментом. Випікати при температурі 180-190 градусів 25-30 хвилин.

10. Ягідний мус на манній каші

Вам знадобиться: манна крупа -100 г, ягоди (малина, журавлина, брусниця, чорна або червона смородина) -300 г, цукор -200-250 г, вода -400 мл.

Ягоди подрібнити, додати 100 мл води, віджати сік. У ягоди влити 300 мл води, додати цукор і закип'ятити. Процідіть відвар, додайте туди манку. Варити потрібно на маленькому вогні до густої каші. Остудити. Додайте сік з ягід і збийте. Маса повинна бути з пінкою. Подавати у креманках охолодженим. Прикрасити свііжими чи замороженими ягодами. 

11. Медовий кекс з грушами

Вам знадобиться: борошно - 220 г, груші - 150-200 г, шоколад (гіркий) - 25 г, волоські горіхи - 30 г, вода - 125 мл, цукор - 100 г, мед - 1 ст. ложка, олія - 70 мл, розпушувач - 2/3 ч. ложки.

Шоколад і горіхи дрібно поріжте. Поріжте грушу кубиками. У каструлі змішайте воду, цукор, мед і олію. Поставте на водяну баню і варіть на середньому вогні, помішуючи, до повного розчинення цукру. Остудіть. Додайте горіхи. У миску просійте борошно з розпушувачем, додайте шоколад. До борошна влийте рідину, перемішайте до однорідності. Додайте груші. Змастіть форму для випічки, викладіть тісто. Випікайте 35 хвилин у духовці, розігрітій до 180 °С.

12. Узвар

Вам знадобиться: сушеные яблука - 100 г, сушені груші - 100 г, чорнослив - 100 г, родзинки - 100 г, мед - 3-4 столових ложки, вода - 5 літрів. 
Сухофрукти добре помити, залити водою і додати мед. Всипати у каструлю родзинки, залити водою. Накрити кришкою і варити кришкою на середньому вогні впродовж години. Готовий узвар настояти 3-4 години, потім охолодити і подати. Можна прикрасити паличками кориці і шматочком лимону чи апельсину.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном 20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up