Гра, яка штовхає хмельницьких підлітків на злочини. Що кажуть у поліції

Гра, яка штовхає хмельницьких підлітків на злочини. Що кажуть у поліції
Фото ілюстративне
  • Підлітки “ведуться” на написи на парканах та пробують себе у ролі наркоторговців.
  • Дівчата крадуть із магазинів косметику та продукти харчування. А хлопці розпивають алкоголь та курять на дитячих майданчиках.
  • Що штовхає дітей із благополучних сімей на злочини та як батькам вберегти свою дитину від криміналу, дізнавалися журналісти vsim.ua.

А ви знаєте, де проводить час після школи ваша дитина? Впевнені, що саме зараз вона не краде з магазину чи не шукає пригод на свою і вашу голови? У Хмельницькому з’явилася новомодна гра, яка штовхає підлітків на злочини. Грають у неї переважно школярі. Буває, що завдання приводять до першого в житті криміналу. А ще, в поліції говорять, що підлітки “ведуться” на написи на парканах, хочуть легких грошей та добровільно втягують себе у наркотичну кабалу.

 Крадіжка, куріння, розпиття алкоголю, торгівля наркотиками та бійка - поширені злочини серед хмельницьких підлітків. У поліції говорять, що переважно до них потрапляють дівчата за крадіжки. Як не дивно, всі вони із благополучних сімей і злочини вчиняють “по приколу”. Хлопці ж, в основному, стають учасниками бійок, палять на дитячих майданчиках або розпивають там алкогольні напої.

 “Дівчатка крадуть косметику”

Наразі у Хмельницькому зростає підліткова злочинність серед дівчат. Юні модниці крадуть із магазинів косметику. Іноді їх затримують під час спроби винести із супермаркету продукти харчування, рідше одяг.

Відео дня

 

  • На першому місці це крадіжки косметики. Підлітки багато часу проводять у великих торгових центрах, де навколо маса спокус. Нещодавно до нас потрапила дівчинка, яка поцупила косметику подрузі. Вона мала йти на день народження, а грошей на подарунок не було. Але такі випадки - рідкість. Переважно крадуть діти із благополучних родин. Роблять вони це не тому, що їм не дають кошти на кишенькові витрати або в чомусь обмежують, а, як потім пояснюють, “по приколу” або із цікавості, - розповідає старший інспектор сектору моніторингу Людмила Берестовська.

На другому місці, зазначають у поліції, крадіжки продуктів харчування.

  • Трапляється, що діти мають гроші на якісь смаколики, але їх мучає цікавість: піймають чи ні. Або вважають, що гроші, які дають вдома вони відкладуть на якусь забаганку, а в магазині можуть і не помітити, - розповідає поліцейська.

Крадуть через гру “Правда або дія”

Останнім часом у Хмельницькому набула популярності гра, яка примандрувала на наші терена із закордону. Називається вона “Правда або дія”. Правила гри говорять, що потрібно відповісти правду на особисте питання або, натомість, виконати якусь дію. Працівники ювенальної превенції пояснюють, що часто саме завдання цієї гри стають поштовхом до злочину.

  • Діти вчиняють правопорушення на спір або за умовами гри і не розуміють, що за їхні дії настає реальна відповідальність. До речі, ця гра вже не одну дитину привела до поліцейського відділку. При чому відповідальність не лякає, грають далі, - зазначає Людмила Берестовська.

Фото ілюстративне

Переважно підлітки загадують один одному щось поцупити в магазині. Завершуються такі справи адміністративним покаранням, а якщо крадуть на суму більше ніж 200 гривень мають в особову справу відмітку про кримінал.

“Слідують за написами на паркані”

Працівники ювенальної превенції розповідають, що трапляються випадки, коли діти стають учасниками схем по збуту наркотичних засобів. Переважно вони слідують за написами на паркані, де інформують про закладки.

  • Їм пропонують заробити на доставці товару чи робити закладки в указаних місцях. А підлітки шукають легких грошей, тому погоджуються. Буває, що вони і не знають, що доставляють. Школяра просто наймають, як кур’єра, а потім виявляється, що в коробці були наркотичні речовини, - пояснює Людмила Берестовська.

Наразі в міському відділі поліції ведуть одну справу про торгівлю наркотиків, де фігурує підліток. Поки слідчі збирають доказову базу та готують її до суду. Якщо провину хлопця доведуть, йому загрожує реальний термін за ґратами. 

Як потрапляють на облік до поліції

Переважно серед юних “злочинців” затримують підлітків у віці від 15 до 18 років. Всього у Хмельницькому на обліку в ювенальній превенції перебуває 23 неповнолітніх. Із них 6 - у міському відділі поліції, 8 - у південно-західному та 9 у Зарічанському. Більшість ідуть по криміналу. Переважно це крадіжки на суму понад 200 гривень та бійки. На облік ставлять, якщо дитина протягом року скоїла два і більше адміністративних чи кримінальних правопорушень. Працівники ювенальної превенції повідомляють про це навчальний заклад, службу у справах дітей, міський відділ освіти і центр пробації.

  • Ці діти мають своєчасно з’являтися до ювенальної превенції. Крім цього служба у справах дітей береться за контроль родини, де є правопорушник. Вони складають акт обстеження побутових умов, в яких живе неповнолітній чи малолітній правопорушник. Якщо це неблагополучна родина і житлові умови бажають кращого вони ставлять на облік, як дитину, яка перебуває у складних життєвих обставинах, - розповідає Людмила Берестовська.

Відповідальність несуть і батьки, і діти

З такими дітьми спілкується або працівник служби у справах неповнолітніх або їхній психолог. Працівники ювенальної превенції в свою чергу ведуть профілактичні роботи з батьками.  

  • Якщо дитині вже є 16 років, то вона самостійно відповідає за свої вчинки. Це стосується і кримінальних злочинів, і адміністративних притягнень. Наприклад, якщо вона вкрала щось із магазину чи когось побила - судитимуть саме її. За особливо тяжкі злочини (вбивство, розбій) відповідальність настає з 14 років, - пояснює поліцейська.

Якщо дитина ще не досягла 16-річного віку, і скоїла адміністративне правопорушення,  за неї відповідають батьки. На них складають адмінпротокол за статтею 184 адміністративного кодексу України “Неналежний догляд за дитиною”. Наразі у Хмельницькому не було зафіксовано тяжких злочинів, які б скоювали підлітки.

  • У нас не має дітей, які перебувають у місцях позбавлення волі. Був лише один хлопець, якого судили за крадіжку з проникненням. Він отримав чотири роки, але два роки сидів у СІЗО, де йому рахувався день за два. Тобто він відбув своє покарання повністтю та зараз він уже вийшов, - розповідає Людмила Берестовська.

Як вберегти дитину від криміналу

У ювенальній превенції розповідають, що підліткові злочини, в певній мірі, стаються через недогляд батьків. А саме головна біда в тому, що тато і мама не завжди цікавляться оточенням своєї дитина та не знають, де вона проводить вільний час.

  • Часто трапляється, що коли зникає дитина або скоює якесь правопорушення, ми починаємо встановлювати коло її друзів та знайомих. Запитуємо у батьків, а вони взагалі не мають уявлення з ким товаришує дитина. Тому сама перша порада - це брати участь у житті своїх дітей, - зазначає Людмила Берестовська.

Убезпечити дитину можна. А для цього варто помічати зміни в її поведінці, говорити з підлітком, цікавитися захопленнями. Також важливо знати мобільні телефони друзів дитини та місця, де вона любить відпочивати.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Анонім

    Дуже цікаво, чому написи на парканах ніяким чином не присікаються поліцією, чому винні діти які слідують цим написам, а не ті люди котрі їх пишуть і продають наркотичні речовини. Озерніться навколо біля кожної школи є напис за яким в інстаграмі і телеграмі можливо вільно купити наркотик. Хіба поліція цього не бачить...?? Чи не хоче бачити...??? Бережіть своїх дітей.....!!!!!
  • Владимир Националистович

    бо зараз такі роботи , шо зранку до ночі працюй а вільного часу для дитини для сім.ї  не залишається ... вот в чому проблема ...  в жадних наших хозяюшках , магазини і підприємства яких працюють з раннього ранку до глупої ночі , не в людях , шо вимушені працювати так , а в хозяюшках , бо хозяюшки роблять шо хотять , хотять дадуть гроші - захотять не дадуть , а людина безплатно попрацювала .. і ніхто їх не контролює і правил ніяких для них немає , людей поставили в безвихід , того шо державного робочого місця є дуже мало , і їм просто нікуди дітися ..    така вот проблема...
  • Николай Колодий

    Це в більшій мірі проблема браку часу в батьків, щоб водити та забирати зі школи та додаткових занять та секцій, бо більшість мусить бігти на роботу а діти з малку самі ходять по місту. Діти не повинні  до повноліття залишатись на власний россуд-це їхрозбестить.

    Мастер Автополив reply Николай Колодий

    И что же вы предлагаете? Тут и так после рогулюции едва выживаешь и держишься за работу. Умничать оно же очень легко.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном 20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up