Хмельничани зможуть безкоштовно одержати LED-лампочки: рішення Мінекономіки

Хмельничани зможуть безкоштовно одержати LED-лампочки: рішення Мінекономіки
  • В Уряді вирішили запровадити програму обміну застарілих ламп, які працюють за рахунок накалювання на світлі. 

  • Це робитиметься для населення безкоштовно. 

  • Загалом планується замінити 50 мільйонів застарілих ламп.

  • Детальніше про програму та чим кращі LED-лампи читайте далі. 

В Україні найближчим часом запровадять програму безкоштовного обміну населенням застарілих ламп розжарювання на нові світлодіодні. Про це повідомляє Міністерство економіки.

Всього планується провести заміну 50 мільйонів ламп, що має суттєво скоротити навантаження на енергосистему. Адже така кількість лампочок допоможе заощадити 1 гігаватт електроенергії, що є річним обсягом виробництва атомної електростанції.

Детальніше про програму

Аби зменшити наслідки від ракетних обстрілів енергетичної інфраструктури, Уряд вирішив працювати у двох напрямках:

Відео дня

Керівниця Мінекономіки Юлія Свириденко каже, це може допомогти нам пережити зиму і зменшити споживання енергії. 

— Такий простий спосіб, як заміна ламп живлення на енергоощадні LED-лампи, може допомогти нам споживати на 7-10% менше електроенергії в момент пікового навантаження, — додала віцепрем'єрка.

Тож невдовзі українцям запропонують обміняти старі лампи розжарювання на світлодіодні. Це допоможе споживати менше електроенергії в моменти пікового навантаження на мережу. Для населення цей обмін буде безкоштовний. 

За словами Свириденко, вже найближчим часом Мінекономіки представить детальну інструкцію, як можна отримати світлодіодні лампи. Зазначено, що механізм буде "максимально простим".

Євросоюз надасть 30 мільйонів LED-ламп

До слова, минулого вівторка голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн оголосила на міжнародній конференції з підтримки України в Парижі, що Євросоюз закупить близько 30 мільйонів світлодіодних лампочок для України.

— Ми всі уважно вислухали президента Зеленського, який звернувся до міжнародної спільноти щодо надання 50 мільйонів LED-ламп для українських домівок. Вони важливі, тому що вони на 88% більш енергоефективні ніж старі лампочки. Це надзвичайне енергоощадження. 50 мільйонів LED-ламп, якщо їх встановлять, збережуть до 1 гігавату електроенергії, що дорівнює річному видобутку однієї АЕС, — повідомила президента Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час енергетичного "Рамштайну".

 

Крім того, президентка Єврокомісії закликала інші країни приєднатись до фінансування закупівлі таких ламп.

Переваги LED-ламп

Світлодіодні LED-лампи вже давно знайшли застосування в різних галузях, їх використовують в промисловості та на виробництві, для освітлення парків і вулиць, в житлово-комунальному господарстві, для внутрішнього освітлення приміщень. Останнім часом їх досить часто стали використовувати також й в домашніх умовах.

LED-лампи кращі тим, що вони мають:

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up