Хмельничанка має колекцію вишиванок. Найстарішій - 100 років

Хмельничанка має колекцію вишиванок. Найстарішій - 100 років
  • Світлана Делікатна збирає колекцію вишитих сорочок вже два роки.
  • Всі вона автентичні та виконані майстринями Поділля.
  • Найстаріша сорочка із колекції нещодавно відсвяткувала свій сторічний ювілей.
  • Свої унікальні надбання хмельницька писанкарка продемонструвала хмельничанами у холі ГУНП у Хмельницькій області.

Вона неперевершена майстриня писанкарства із Хмельниччини. Жінка має купу регалій та нагород. Є лауреатом премій імені Богдана Хмельницького та Ніни Косарєвої. Викладає писанкарство в Хмельницькій дитячій школі образотворчого декоративно-ужиткового мистецтва. А ще Світлана Делікатна має золоті руки. Вона створює унікальні розписи на писанках та захоплюється традиційною українською вишивкою. Понад два роки майстриня збирає автентичні Подільські вишиванки. Її колекція вже нараховує 45 унікальних робіт кінця 19-го та 20-го століть. Сьогодні, 16 травня, в День вишиванки, жінка показала свою колекцію вишитих сорочок хмельничанам.

“На Хмельниччині мало автентичних робіт”

Формувати свій міні-музей Світлана почала лише два роки тому. А зараз у її колекції вже є 45 унікальних сорочок. Сьогодні їх усі жінка продемонструвала на виставці у приміщенні ГУНП у Хмельницькій області.

Відео дня
  • Я почала збирати колекцію вишиванок через те, що останнім часом їх масово почали продавати в інтернеті. І я зрозуміла, що покупці не тільки з України і це все буде вивозитися за кордон. В мене в родині не збереглося жодної вишитої сорочки. Все, що я ношу  - все пошите зараз. І все лише вишите на машинці. Тому, побачивши у продажу Вінницькі сорочки, я почала їх скуповувати, - зазначає Світлана.

У колекції Світлани є лише три сорочки із Хмельницької області. Всі вони із Новоушицького району. Інші Подільські сорочки переважно із Вінничини.

  • Вінниччина в інтернеті представлена дуже широко. Я від неї в захваті. Там низ, лиштва, штапівка, вирізування. Там іде неймовірна мережка. Я звісно хотіла б бачити у своїй колекції більше робіт майстринь із Хмельниччини, але на жаль у нашому регіоні збереглося мало автентичних вишиванок і на продаж їх практично не виставляють. Є лише три сорочки із Новоушицького району і їх я купила буквально вчора, - розповідає майстриня.

“Колекціонування - це хвороба”

Колекціонерка говорить, що знайти дійсно автентичну річ важко. Іноді ціна на унікальну вишивку “дуже кусається”. Найдешавшу сорочку вона придбала за 400 гривень, ціну найдорожчої казати не хоче.

  • Найдешевша вишиванка зараз на мені. Вона коштує 400 гривень. А за найдорожчу - не скажу. Єдине, що зазначу, що ціни на дійсно унікальну автентичну вишивку дуже кусаються, - додає писанкарка.

Найстарішій вишиванці, яка зберігаються у колекції майстрині понад 100 років. Привезена вона з Умані. Інші датуються 50-60 роками минулого століття. Є декілька довоєнних.

  • Я бережу навіть порвані і з плямами вишиванки. Так в колекції діючих 45, а насправді їх більше, але ті вже втратили свій товарний вигляд. Тому сьогодні їх з собою не брала. Найстаршій більше 100 років, її мені дала подруга для виставки. Вона привезена з Умані. Її вишивала прабабуся моєї подруги. Дореволюційних сорочок залишилося дуже мало, бо з цим жорстоко боролися. А там, де не змогли заборонити - люди вишивали.

“Передам у спадок донькам”

У колекції представлені лише жіночі сорочки. Вишиванки Світлана збирає для того, щоб передати їх у спадок своїм двом донькам. І старша, і молодша мають пряме відношення до мистецтва, також вишивають та захоплюються подільською культурою.

  • У нас в Україні все, що стосується нації, передається по жіночій лінії. Яка мама такі діти. У мене дві дочки і все це залишиться їм у спадок. Вони обидві пишуть писанки та займаються народною хореографією, - розповідає Світлана.

Показати свою колекцію на загал Світлана вирішила з подачі правоохоронців. Сьогодні у приміщенні ГУНП, що знаходиться за адресою Зарічанська, 7, колекцію продемонструють ще й для дітей із дитячого будинку.

  • Мене попросили і я відгукнулася. Я вже в управлінні поліції проводила конкурс писанкарства для дітей, які знаходяться в притулку і для мене було відкриттям, що українська поліція наскільки наближена до історії нашого краю. Сьогодні мене здивувало, що практично всі вони у вишиванках. Якщо людям, це цікаво, то чому ж не показати. Я сподіваюся, що наша вишиванка, яка вже стала брендом України, триматиме свої позиції і її одягатимуть не лише сьогодні, як на свято, а й використовуватимуть у повсякденному житті,- наголосила Світлана Делікатна.

“Треба відкривати вишиванку”

Ідея створити виставку вишиванок в приміщенні поліції спала на думку керівнику сектору комунікації ГУНП у Хмельницькій області Інні Глезі. Поліціянтка сама вишиває. Вже сворила не одну унікальну роботу, якими радує колег та родину. Речниця ГУНП довго шукала людину, яка колекціонує вишиті сорочки. А коли знайшла - була вражена роботою кожної майстрині, яка без спеціального обладнання вишивала найдрібніші деталі. І, за словами Інни, просто не могла не поділитися цими враженнями з хмельничанами.

  • Буквально на днях я повернулася із Копенгагена, де була вражена, що місцевий відділ поліції - це пам’ятка архітектури і туди запросто заходять студенти. Там проводять різноманітні заходи, вчаться, роблять замальовки. І це стало поштовхом. Я подумала, чому ми так само не можемо бути відкритими для людей. І ми придумали саме такий формат, приурочений Дню вишиванки. Хол у нас великий і абсолютно кожна людина може сюди зайти і подивитися сьогоднішню виставку.

  • У колекції Світлани мене вражає кожна сорочка. Я не розумію, як сто років тому можна було вишивати такими дрібними стібками. У мене є спеціальні лінзи для роботи над вишивкою, і то це важко, а тоді працювали лише при денному світлі і у них виходила просто філігранна робота.    Для мене кожна така робота - це унікальна річ. Адже тут в кожному візерунку щось закодовано, кожна сорочка несе в собі історію майстрині та свого народу. Саме тому, я гадаю, сьогодні ці роботи мають побачити всі, - зазначила речниця.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Филомена Макарова

    Був час, коли хотіла продати на Віоліті бабусині вишиванки, але потім передумала і певна, що недарма
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up