Хмельничанка відсудила пенсію померлого чоловіка

Хмельничанка відсудила пенсію померлого чоловіка
  • Пенсійний фонд України виплатить вдові пенсіонера понад 200 тисяч грн.

Дружина після смерті чоловіка звернулася до Пенсійного фонду із заявою про виплату їй 200 492 гривні пенсії, яку її померлий чоловік недоотримав за життя. Проте у виплаті їй відмовили. Натомість Хмельницький апеляційний суд зобов’язав Пенсійний фонд України виплатити жінці кошти в порядку спадкування за законом.

Напередодні до суду звернулася жителька Хмельниччини. Вона пояснила, що Пенсійний Фонд їй не виплатив суму 200 492 гривні, що увійшли до складу спадщини після смерті чоловіка. 

За словами жінки, вона звернулася до Пенсійного фонду із заявою про виплату їй суми нарахованої, проте не виплаченої за життя чоловіка пенсії, але там їй відмовили. Фонд повідомив, рішення адміністративного суду було ухвалено на користь чоловіка, то щоб отримати нараховані кошти, жінка повинна звернутися до суду із заявою про заміну стягувача.

Відео дня

Місцевий суд зобов’язав Фонд виплатити їй недоотриману за життя пенсію чоловіка. 

Пенсійний фонд уважав таке рішення незаконним і подав на апеляцію. Вказав, що ця сума не була виплачена за життя пенсіонера через відсутність державного фінансування. Виплата здійснюється у порядку календарної черговості дати надходження судового рішення до боржника. Та оскільки позивачка не звернулася до суду для заміни стягувача у виконавчому провадженні, то вимоги щодо виплати коштів на її користь, на думку ПФ, безпідставні.

Проте апеляційний суд погодився з висновком суду першої інстанції. Позивачка – єдина спадкоємиця за законом після смерті чоловіка. Вона прийняла спадщину, до складу якої увійшли пенсійні виплати. За інформацією ХАС, розрахунки свідчать, що Фонд сам здійснив перерахунок недотриманої за життя спадкодавцем пенсії, однак не виплатив її у зв`язку з відсутнім фінансуванням. Тому за рішенням суду, ПФ у Хмельницькій області зобов`язаний виплатити їй недоотримані за життя чоловіка суми пенсії в розмірі 200 492 гривні.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Наталя Томин

    А у Європі, куди ми ідемо, якщо чоловік помер, то жінці виплачують його пенсію, аж до смерті жінки . Європа. Нам напевно ще туди далеко.
  • Alexander Moseychuk

    Законів слід дотримуватися...
  • Игорь Степанов

    Місячна зарплатня нач.пенсійного фонду, як і його замів, в рази більше тіх 200 тис....тому на простих пенсіонерів і не вистачає коштів...

keyboard_arrow_up