“Хмельницькгаз” заявив про мільйонні збитки. Це може вплинути на опалювальний сезон

“Хмельницькгаз” заявив про мільйонні збитки. Це може вплинути на опалювальний сезон
  • Хмельницькі газовики скаржаться, що їх обирає держава.
  • Без перерозподілу тарифів вони ідуть в мінус. Збитки вже сягнули 480 мільйонів.
  • Заявляють, що “Нафтогаз України” збагачується та має мільярди прибутку. 
  • Якщо ситуація не зміниться, під ударом можуть опинитися прості хмельничани.

З кожним днем осінь все більше вступає в свої права. Стовпчик термометрів стрімко повзе до низу. Коли три дні поспіль показник не перевищить +8 градусів тепла, у Хмельницькому увімкнуть опалення. Однак, за словами газовиків, процес може опинитися під загрозою. Лише за 6 місяців поточного року збитки АТ “Хмельницькгаз” сягнули 214 мільйонів, що на 122 мільйони більше ніж минулого року. А загальна сума збитків досягла позначки 480 мільйонів. Все це наслідок “здирницьких” тарифів, які встановила держава, зазначає керівництво компанії. 

Наразі вартість кубометру газу складає 6,43 гривень. З цієї суми АТ “Хмельницькгаз” отримує лише 71 копійку. 84 % вартості йде в державу. Тобто, основну частину (5,39 гривень) забирає НАК  “Нафтогаз України”. За словами хмельницьких газовиків, останні мають понад 13 мільярдів гривень прибутку. А “Хмельницькгаз” немає чим платити зарплату власним робітникам. 

Відео дня

В компанії заявляють, що від них йдуть працівники, адже їм платять “грязними” 5 тисяч гривень. Тобто, з урахуванням податків, вони на руки отримують 4 тисячі. З початку року звільнилося 245 спеціалістів. Внаслідок, в разі аварії, хмельничани годинами чекають газовиків чи слюсарів.

  • Єдиний вихід - це перерозподіл тарифів. Трудовий колектив неодноразово звертався до державного регулятора з проханням переглянути тариф на розподіл. Всі звернення були проігноровані, - зазначає фінансовий директор компанії Олександр Храпицький. 

“Хмельницькгаз” здійснює розподіл природного газу по Хмельницькій області усім категоріям споживачів, крім Шепетівки. Газом забезпечують понад 400 тисяч домоволодінь. А на обслуговуванні мають майже 17,7 тисяч газових мереж. Переважна їх більшість була побудована ще в 1947 році. Вони давно вичерпали свій ресурс, є потенційно небезпечними і потребують заміни. А на нове устаткування у компанії попросту немає грошей. 

  • Ми як можемо, латаємо ці мережі. Бо іншого виходу немає. Всі зусилля нашого колективу направлені на те, щоб тримати ці мережі в належному стані. Поки нам це вдається, але як буде далі невідомо. За одним контролером закріплено від трьох до п’яти тисяч абонентів. Це збільшує ризик аварійних ситуацій. Якщо виникне якийсь форс-мажор, відновлювати газопостачання буде довше і важче. Тому ситуація катастрофічна, - розповідає технічний директор АТ “Хмельницькгаз” Дмитро Дідич.

У “Хмельницькгазі” запевняють, що перерозподіл тарифів жодним чином не позначиться на самих користувачах, тобто на хмельничанах. Це лише змінить частку, яку отримує держава і місцева газова компанія.

Поки ж місцева влада запевняє, що до опалювального сезону вони готові. Попри збитки тепло в оселях хмельничан таки з’явиться. 

  • Ми цього року уже виділили 464 мільйони гривень на підтримку комунальних підприємств. Ми співпрацюємо із газовою компанією. На черговій сесії міської ради  в жовтні плануємо ще виділити додаткові кошти на підтримку комунальних структур. В свою чергу хочу попросити всіх хмельничан, які мають борги за газ, опалення та воду, розрахуватися із комунальними установами. Напередодні опалювального сезону підійдіть серйозно до цього питання, щоб ваші оселі отримали тепло вчасно і мали його безперебійно під час холодів, - зазначив заступник міського голови Анатолій Нестерук. 

Борг хмельничан перед ТОВ “Хмельницькгаз збут” становить 89 мільйонів гривень. 

Опитування

А ви маєте борг за газ?

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (30)
  • Олег

    Можливо тому, що місто самих найменших зарплат...
  • Николай Яремчук

    Жоднои конуретнои цифри:де ремонтували? скильки метрив километрив заминили газопостачальних труб и в яких мисцях.Нинишня техника позволяе зробити конкретний анализ по заборгованности.Але це все штучно и обманливо доноситься до видома користувачив газу.В платижци в травни показують заборгованнисть 800 м куб.Це при щомисячни оплати за використаний газ.Звониш в облгаз-то ми здиймаемо 600 м.кубЩо це за цирк.Оту заборгованнисть роздилити на васих керивникив и видповидальних осиб.И за брехню-в тюрму.То винен компютер.То не в ти дни полотив.Для чого тоди личильник?Невже це в Европейських краинах теж так безсоромно нагло брещуть своим користувачам.?Це криминал.
  • Андрій Майхер

    Які вони унікальні іншим хватає а тут. Жодних поблажок як гикнеш так і відкликнеться.
  • Витя

    Це просто шантаж . Розікрали все люди позвільнялись а тепер караул!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up