Хмельницькі музеї: що подивитися. Огляд

Хмельницькі музеї: що подивитися. Огляд

Партизанські квитки, скіфські сукні, лицарські шоломи та козацькі мечі. Музеї зберігають у собі дух кожної епохи. Чим унікальні та що цікавого пропонують подивитись, дізнавались журналісти «ВСІМ».  

До Міжнародного дня музеїв, який відзначають сьогодні, 18 травня, пропонуємо список найцікавіших музеїв міста.

У музеї фотомистецтва – рекордна кількість фотоапаратів

Хмельницькому музею-студії фотомистецтва пішов шостий рік. Порівняно молодий заклад вже сьогодні хизується найбільшою колекцією фотоапаратів в Україні. А їх є більше півтисячі.

Відео дня

З порога відвідувачів зустрічають старовинні світлини.  Найстаріша фотографія датується 1899 роком. Багато з них мають більш як столітню історію.

Маленькі діти, службовці, багаті панянки чи старий Проскурів. Зі стін на вас дивляться тисячі очей. Усі фото емоційні та колоритні.

Директор музею Костянтин Жданов переконаний, що фотографією може називатись лише те, що висить на стіні чи зберігається в альбомі.

- Фото не є високохудожніми витворами мистецтва, але вони зберегли смак тієї епохи.

Окрім цього, саме тут лежить перший зроблений в Україні фотоапарат. Зал з цією технікою – тут справжня святиня. Є виставка фотографій, зроблених без цифрової обробки дерев’яною камерою 170-річної давнини. Є камера XIX століття, яка «майже 100 років годувала 5 поколінь проскурівських євреїв-фотографів».

Щомісяця тут поводять виставки кращих фотохудожників

До художнього музею за натхненням

У Хмельницькому обласному художньому музеї зібране сучасне мистецтво. Сьогодні один з найстарших музеїв міста святкує своє 30-річчя. А колись формувався з порожнечі.

- Фактично музей був створений на пустому місці. В нього не було початкової колекції. Тоді колектив задумався над тим, яким бути музею. Адже не потрібно було повторювати шлях інших. Вирішили, що у перехідний період найкраще буде зібрати сучасне мистецтво, - говорить директор Лариса Чернова каже:

В той час художники на підйомі творили свої полотна. Тоді збиралась фондова колекція, яким пишається обласний художній музей. Тут зібрані зразки найкращих художників України. Роман Сельський, Карл Звіринський, Любомир Медвідь, Микола Малишко та ще дуже багато митців.

Цьогоріч в музеї знову пройде фестиваль «Арт колаж», який проводиться вже четвертий рік поспіль. Хмельничани зможуть відкрити для себе нове, відвідати виставки, послухати лекції та просто поринути у світ мистецтва.

В музеї – все життя проскурівських підпільників

Музей Проскурівського підпілля знаходиться на Шевченка, 3. Мало кому відомо - малопримітному одноповерховому будиночку вже більше сотні років. Колись у цьому приміщенні була конспіративна квартира підпільників. Майже 22-річний музей отримав назву від Проскурівської окружної підпільної організації, яка була створена у роки Другої світової війни. Усі зібрані матеріали – від перших місяців окупації і до звільнення міста. Тут є особисті речі підпільників, документи, архівні матеріали, фото та відео. Щось сюди передали самі ветерани, частину віддали їхні родичі.

- В нас експозиція складається з трьох залів. Родичі і самі підпільники передавали нам особові справи членів підпільної організації. Є особисті речі, одяг, а також документи – свідоцтва про народження, посвідчення, медалі, партизанські квитки, - розказує «ВСІМ» завідувач музею Проскурівського підпілля Віта Баранюк.

А ще це єдиний музей у Хмельницькому, присвячений Другій світовій війні.

У музеї історії міста –від козацької шаблі до лицарських мечів

Через таку кількість речей, зібраних у невеликому приміщенні, розбігаються очі. Від трипільського одягу, лицарських обладунків до військової форми та прапорів із зони АТО. У музеї зібрані усі епохи – це те, чим жив і дихав Хмельницький від самого початку.

Нудні прогулянки між експонатами – тільки не тут. Приміряти на себе одяг кочівників, сфотографуватись у лицарському шоломі та прогорнути величезний альбом світлин старого Проскурова. Працівники музею хизуються тим, що дозволяють відвідувачам «спілкуватись з експонатами». Можна подивитись, який був побут у різні періоди від першої писемної згадки про місто.

«Родзинкою», яка відразу впадає в очі є диван 150-річної давнини. Різьблення, стиль та декор – усе передає дух епохи. Шпага XVI століття, мисливський ніж , трипільський бінокль.

- Це ритуальний посуд часів 3-4 тисячоліття до нашої ери. Сімейна пара виходила на поле, чоловік тримав однією рукою, жінка – іншою. Обоє просили дощу, щоб напоїти землю, - розповідає хранитель фондів музею історії міста Вікторія Папонова.

У літературному музеї Хмельницького – найкращі зразки творів

Тут зберігаються найкращі літературні зразки усіх епох, а також імена усіх поетів та письменників, які творили на Хмельниччині або бодай були тут проїздом. У літературному музеї є зразок Пересопницької Євангелії – саме тієї книги, на якій президенти присягають на вірність українському народові. Як виявилось, Євангелію почали писати у Хмельницькій області, на Ізяславщині. Одна згодом рукопис «перекочував» у містечко Пересопниця Рівненської області. Тут окремо зібрана єврейська, російська література. Це ті поети та письменники, які якимось чином пов’язані з Проскуровом. Директор Василь Горбатюк розповідає про кожне прізвище та кожне фото, що висить на стінах музею.

- Тут зібрані імена усіх земляків – від самих витоків. Хто народився на Поділлі або пов’язаний з нашим краєм. Такі гучні імена як Тарас Шевченко, Олександр Купрін, Анна Ахматова, - каже Василь Горбатюк.

До речі, на Хмельниччині знаходиться єдиний музей у світі, присвячений творчості Анни Ахматової. А славнозвісну пісню-гру для дітей «Подоляночка» записала Леся Українка, теж на Поділлі, у Полонському районі.

У краєзнавчому пишаються зброєю і порцеляною


Хмельницький обласний краєзнавчий музей налічує близько 80 тисяч різних екземплярів. Це раритетні меблі, речі, нагороди, прикраси, одяг та ще дуже багато ексклюзиву. Найбільше пишаються зброєю. Колекція є однією з найбільших в Україні. 
Як говорить «ВСІМ» провідний науковий співробітник музею Сергій Єсюнін, навіть столичний національний музей Другої світової війни не має деяких зразків, які зберігаються тут. 

- В нас унікальна колекція зброї, одна з найбільших за різноманіттям. Однак не маємо можливості виставляти всю. З XVIII до XX століття представлені майже всі, - розповідає Сергій Єсюнін. 
Не менш чисельною є колекція порцеляни. Усі вироби унікальні. Працівники пояснюють, що вироби створювались на Полонському заводі нашої області. Випускали їх не серіями, а неповторними зразками. В колекції багато авторських робіт. 

Є і дерев’яний велосипед. Тут пояснюють, він такий один. Колись ціни на двоколісні були «космічними», а транспорт престижним. Тому найбільш кмітливі майстрували велосипеди собі самі, з дерева. 
 Працівники музею від сьогодні виставлятимуть експонат місяця. В окремому місці хмельничанам показуватимуть раритет з цікавою історією. 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анонім

    У нас самі кращі музеї
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень 10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 09:37 На Хмельниччині збили 2 «шахеди». Без постраждалих і руйнувань 09:06 У Шепетівці затримали місцевого за крадіжку. Він намагався втекти з області 18:08 «Буде оберігати своїх дівчаток». У Хмельницькому попрощаються з Олександром Перцем 17:39 Хмельничанка просить встановити світлофор з кнопкою для пішоходів на Панаса Мирного 16:45 Хмельничанин вимагав 100 тисяч гривень неіснуючого «карткового боргу», — прокуратура 16:17 Хмельницькі синоптики попереджають про заморозки 15:39 «Хмельницькводоканал» шукає працівників (СПИСОК ВАКАНСІЙ) 14:40 На Закарпатті затримали хмельничанина, який за 6 800 доларів хотів перетнути кордон 14:04 Яку крипту та скільки накопичують хмельницькі депутати (ІНФОГРАФІКА) 13:36 У хмельницькій криївці «Стінка» проведуть безкоштовну екскурсію 12:27 Чим закінчуються виклики про замінування: підбірка судових справ на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up