Хмельницький чи “Хмельвіль”? З’явився інтерактивний комікс про місто

Хмельницький чи “Хмельвіль”? З’явився інтерактивний комікс про місто
  • “Таємниці Хмельвіля” - перша книга-комікс про Хмельницький.
  • Вона побудована на історіях про місто.
  • Читачеві про них розповідає персонаж, який існує в реальності - Хмельмен.
  • Детальніше про книгу-комікс читайте далі.

Три місяці тому на даху торгово-розважального центру “Квартал” хмельничани помітили супергероя. На ньому був червоний плащ, у руках - булава, а на голові - гетьманська шапка. Тоді вперше у місті з’явився він - Хмельмен. Згодом чимало подій у Хмельницькому не проходили без його візиту. Він приходив і таємниче зникав. За ним немов шлейфом тягнулися запитання містян, що довгий час так і залишалися без відповіді. 

Однак вчора, 27 серпня, він розповів свою таємницю. Супергерой нарешті зізнався у тому, для чого він з’явився.

Відео дня

“Таємниці Хмельвіля” - вигадка чи реальність?

Про Хмельницький з’явилася перша книга-комікс. У виданні постає більше 70-ти локацій, що описані Хмельменом. Всі історії побудовані на реальних фактах та подіях, що мали свій час у Проскурові. Проект реалізований Агенцією розвитку Хмельницького за підтримки Українського культурного фонду та виконавчого комітету Хмельницької міської ради. Авторами книги-коміксу є Ольга Саліпа і Борис Савчук. Самі ж історії побудовані на книгах та дослідженнях краєзнавця Сергія Єсюніна.

Видання представили як в друкованому варіанті, так і в мобільній версії. Завантажити додаток можна за допомогою Google Play, а пізніше він з’явиться і в App Store. До того ж, він є безкоштовним. Також у доступі є аудіоверсія коміксу. Всі історії подані у двомовних версіях: англійській та українській. 

Загалом на “Таємниці Хмельвіля” витратили близько 300 тисяч гривень. Про це повідомила директор Агенції розвитку Хмельницького Леся Герасимчук.

  • Хмельницька міська рада виділила кошти лише на розробку мобільного додатку (31 тисячу гривень, - прим. авт). Усі витрати, а саме близько 300 тисяч гривень - все покрив Український культурний фонд. Ми дивом вписалися в цю суму. До речі, дуже багато людей долучилися до проекту на волонтерських засадах - каже Леся Герасимчук.

Перший тираж видання складає 800 примірників: 300 - в англомовній версії, 500 - в україномовній. Загалом проект “Таємниці Хмельвіля” є некомерційним. Відтак книга-комікс буде доступна для широкого загалу. ЇЇ будуть розповсюджувати у бібліотеках, а також у навчальних закладах Хмельницького. 

Чому “Хмельмен” і “Хмельвіль”

Ідея проекту “Таємниці Хмельвіля” з’явилася в працівників Агенції розвитку Хмельницького. З самого початку це мала бути книга-абетка. Видання вже було майже готове і вже було б видане. Та не судилося. Факт, який повідомив краєзнавець Сергій Єсюнін, змусив докорінно змінити ідею з книгою про Хмельницький. Виявляється, один із засновників та співвласників легендарного DC Comics (Супермен, Бетмен, Дивожінка, Флеш…), був уродженець Проскурова. Ним був - Джек Лейбовіц. Він народився у Проскурові в 1900 році. 

Після почутого в авторів зародилася нова ідея, яка передбачала і Хмельмена, і Хмельвіль. 

Персонаж Хмельмен спершу мав існувати лише на сторінках книги. Та щоб все було максимально реалістично - він ожив. За три місяці до виходу книги “в люди” хмельницький “супергерой” спокійно “розгулював” містом. Відтак він став головним персонажем книги-коміксу. У ній він розповідає майже про 70 об’єктів. 

Сьогодні Хмельмен зізнається, що вважає себе справжнім героєм Хмельницького. Головним його ворогом є не вигадані “супергерої”, а ті, хто називає місто “Хмельницьк”. 

  • Ми маємо право володіти і Суперменом, і Бетменом, і будь-якими героями з тієї когорти. Мені соромно, що в Хмельницькому до цієї пори не було власного “супергероя” - каже Хмельмен.

Друзі, а вам доводилося бачити Хмельмена на вулицях міста?

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Dytss

    А можна десь придбати?

    Олена Ткачук reply Dytss

    Проєкт не комерційний, тому книги розійдуться по школах і бібліотеках. Якщо попит буде великий, то швидше за все, тираж буде додрукований і надійде в продаж. Можна скачати мобільний додаток Khmelville - та сама книга плюс геолокація об"єктів, плюс аудіоверсія, плюс додаток двомовний - англійською та українською. Англчйську версію начитав американець, також американці допомагали з перекладом)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up