Хресна хода: на Тернопільщині вимагають заборонити московський патріархат

Хресна хода: на Тернопільщині вимагають заборонити московський патріархат
Фото - стоп-кадр з відео.

Під стінами Тернопільської обласної ради - мирний мітинг, у стінах триває - сесія облради.

 

Заборонити діяльність московського патріархату на території Тернополя й області загалом вимагають учасники мирного мітингу, що від ранку 26 серпня триває під стінами Тернопільської ОВА.

Близько двох десятків активістів прийшли аби вкотре наголосити: московський патріархат – це прямий спонсор війни, йому не місце на Тернопільщині й в Україні загалом.

У руках людей плакати з написами «Ні московському патріархату», «Московський патріархат вбиває», «зупиніть московську релігійну окупацію».

Відео дня

 

Іскрою до мирної акції протесту стала й кількатисячна хода священників та прихожан УПЦ мп, яка 19 серпня вирушила з Кам'янця-Подільського до  Свято-Успенської Почаївської лаври, що на Тернопільщині. 

Попри заборону Ради оборони області влаштовувати масові заходи, попри обурення людей, колона все ж пройшла краєм. Деякі громади не пропустили паломників, тож їм довелося йти полями.

Голова Тернопільської ОВА Володимир Труш напередодні в ефірі радіо «Roks» ходу мп назвав провокацією. Зауважив, що духовенство УГКЦ прислухалося до влади і провело прощу до Зарваниці з мінімальним залученням людей. Натомість ситуація з прихожанами УПЦ мп виявилася протилежною. Додав, що для  забезпечення безпеки колони було залучено багато силовиків.

«Ми цих 5 тисяч людей полями виловлювали. Вони там бігли на прорив... Це неконтрольована маса. Сам Онуфрій відмовився, він сказав, що не благословляв цієї ходи. Кам'янець-Подільський владика теж сказав, що він не благословляв. Це люди самі зібралися йти. Нехай ті п'ять тисяч зроблять висновки, якщо за них зараз ніхто не бере відповідальності», - зазначив керівник ОВА.

Заборонити на території області захід, організований прихильниками московського патріархату, вимагала й  фракція ТОО ВО «Свобода» в обласній раді. Відповідне звернення надійшло днями на адресу очільника облради Михайла Головка

«Вказана подія не лише спричиняє напруження у суспільстві, а й може призвести до можливих диверсій прихильників «хресної ходи», - зазначив він.

Як зауважив  «Духовний фронт України», 25 серпня багатотисячна хресна хода УПЦ мп прибула до Почаївської лаври. Разом із хрестоходцями до лаври прийшов і митрополит «Тернопільський та Кременецький» УПЦ мп Сергій.

Під час сесії Тернопільської обласної ради 26 серпня депутати одноднооголосно ухвалили звернення до Верховної Ради щодо заборони діяльності УПЦ мп на законодавчому рівні. У документі визнали УПЦ мп ворожою Україні церквою.

Крім того, депутати також звернулися і до Міністерства юстиції з проханням надати право державним реєстраторам релігійних організацій обласних державних адміністрацій здійснювати держреєстрацію юридичних осіб – релігійних організацій незалежно від їх територіального розташування.

Зазначимо, 12 серпня депутати Рівненської обласної ради звернулися до Верховної Ради із вимогою заборонити діяльність московського патріархату в Україні. 

У Львові та Черкасах заборонили діяльність УПЦ мп. Таке ж рішення прийняли і в Олевській міській раді на Житомирщині.

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №7204 «Про заборону московського патріархату на території Україні». 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (19)
  • Людмила Крук

    Скільки можна обсмоктувати цю тему?Це було ще 19серпня, сьогодні вже 29серпня.А ви ще друкуєте статтю про цю ходу . Скільки можна провокувати?Якщо хтось дуже активний,то нехай іде воювати.
  • Таня Задерей

    Геть з України, валіть  в рашу парашу
  • Ганна Розумна

    Заборонити!!!
  • Маша Леонова

    І нічого їм не давати навіть води.....сволота люди непускайте цю сволоту по нашій країні

keyboard_arrow_up