Хресна хода з кольорами російського прапору рухається Хмельниччиною: що відомо

Хресна хода з кольорами російського прапору рухається Хмельниччиною: що відомо
Фото зі сторінки Володимира Ар'єва
  • Щорічний хресний хід попри війну вирушив з Кам’янця-Подільського до Почаєва. 

  • Серед прихожан в натовпі чимало молодиків спортивної статури.

  • А на початку ходу маячіє палиця з різнокольоровими стрічками, яка здалеку схожа на російський триколор.

На Яблуневого Спаса, 19 серпня, на Хмельниччині стартувала щорічна хресна хода до сусідньої Тернопільщини. Попри воєнний стан та загрозу ракетних обстрілів священики та прихожани української православної церкви московського патріархату вирушили хресним ходом з Кам'янця-Подільського у Свято-Успенську Почаївську лавру. І одразу ж розгорівся черговий скандал в соцмережах. Розповідаємо про події в хронологічному порядку.

Не беруть на себе відповідальності

Спершу, 15 серпня, в Кам'янець-Подільській єпархії повідомили, що участь у хресній ході до Почаївської лаври є особистим вибором паломника, а єпархія не може взяти на себе відповідальність за організацію паломницької подорожі у зв'язку з воєнним станом. Про це йдеться у Зверненні митрополита Кам'янець-Подільського та Городоцького Феодора.

— Кам'янець-Подільська єпархія заявляє, що у зв'язку з воєнним станом у нашій країні вона не бере на себе відповідальності за проведення традиційної Хресної ходи до Почаївської Лаври. Прийняття рішення про участь у хресному ході або відмова від нього є справою совісті християн та їхньої особистої відповідальності, — заявив владика.

Відео дня
Митрополит Кам'янець-Подільський та Городоцький Феодор. Фото: СПЖ

Таким чином кам’янецьке керівництво упц мп не відмінило хресний хід, однак, зняло з себе відповідальність за проведення дійства. 

Додамо, що в сусідній Вінниччині будь-які публічні заходи заборонила влада, зокрема й проведення хресної ходи до Почаївської Успенської лаври. На Буковині очільник ОВА також наклав табу на релігійні хресні ходи.

Фото зі сторінки Олени Савіної

На Волині цьогоріч теж відмовилися від проведення хресного ходу до Почаєва. Про це зазначили самі ж представники упц мп. Ті кажуть, дійство перенесли через неможливість гарантувати безпеку людям в зв’язку з війною росії проти України. 

Хода з російським триколором?

Цієї п'ятниці, 19 серпня, із центру Кам’янця таки вирушила хресна хода. Серед іншої символіки учасники дійства несли палицю з різнокольоровими стрічками, в яких помітили російський триколор. Про це повідомляє нардеп Володимир Ар'єв. Він виставив фото з цього заходу і закликав СБУ розібратись із подібними заходами моспатріархату під час воєнного стану. 

— Стилізовний триколор позавчора на Хмельниччині. Думаєте неможливо? Подивіться на фото. Це «крьостний ход» російської церкви в центрі Кам‘янця-Подільського і його учасники несуть якусь палицю зі стрічками в кольорах українського прапора і рашистського триколора поруч! — зазначає в дописі Ар’єв. 

Фото зі сторінки Володимира Ар'єва

Він додав, що спершу й сам не вірив, що таке можливо, тож перепитав кам'янчан. Ті підтвердили правдивість інформації, ба більше — розповіли, що серед натовпу прихожан було чимало дебелих чоловіків спортивної статури. 

— Мало того, в цьому натовпі під виглядом «паломників» йшли молодики спортивного вигляду. Хтось дасть гарантії, що це не диверсанти, яких раніше було повно під прикриттям московського патріархату? — запитує нардеп. 

Фото зі сторінки Володимира Ар'єва

На фото видно, що захід супроводжують поліцейські. Вони здалека споглядають за дійством. 

— А що місцева влада і правоохоронці? А нічого. Голова Хмельницької ОВА Гамалій мовчить, мер Кам‘янця Посітко не зупинив цей промосковський шабаш, керівництво СБУ і поліція просто спостерігали за цим, — додає Ар’єв. 

Фото зі сторінки Володимира Ар'єва

“Триколору не було, це стрічки з молитвами”

Очільник обласної військової адміністрації Сергій Гамалій прокоментував ситуацію зранку в понеділок, 22 серпня. 

— Будь-який натяк на триколор під час війни в Україні вважаю державною зрадою, незалежно від того, хто його використовує. Наші правоохоронці правильно реагують на будь-які прояви колабораціонізму. І цей випадок не був би виключенням. Але триколору під час ходи не було, це стрічки — в тому числі з надрукованими на них молитвами, — зазначив Гамалій. 

Фото з телеграм-каналу Сергія Гамалія

Він також додав, що Хмельниччина є лідером з переходу релігійних громад з колишнього московського патріархату до ПЦУ та у незалежні православні громади.

ОНОВЛЕНО: Ввечері, 22 серпня, мер Кам'янця Михайло Посітко записав відеозвернення до кам'янчан. Він проінформував, що жодних дозволів від міськради на проведення хресної ходи не надавали, бо ніхто за ними не звертався. Також він підтвердив слова Гамалія, що триколору не було, просто різнокольорові стрічки так "співпали". Детальніше дивіться на відео:

 

Натомість у коментарях кам'янецьких телеграм-каналів люди обурюються та критикують слова мера:

Скріни з телеграм-каналу Kamianets_online Кам'янець

“Це бойовики, а не віряни”

Однак, під постом Ар’єва вже зібралось чимало коментарів. Користувачі пишуть, що “паломники” більше схожі на бойовиків та радять перевірити їх через базу “Миротворець”. А також скаржаться на бездіяльність поліції та Служби Безпеки:

Негативні коментарі написали й під постом на сторінці міського голови Кам’янця Михайла Посітка:

“Розплідник руського міра”

А у Волочиську, через який традиційно проходить хода, вже обурені самим лиш явищем. Місцеві мешканці закликають в соцмережах не пускати прихожан московських церков у місто та не толерувати “руській мір”.

— Днями «стартувала» хода прихожан московських церквів до Почаївської лаври, яка у понеділок має проходити через Волочиськ і яку годувати мають у нашому місті! У мене питання: хтось запитував у жителів міста чи хочуть вони бачити цю «орду» у нашому місті? Чому без нашої згоди пускають цей «розплідник» руского міра у наше місто та ще й годувати їх мають!  — дописує жителька Волочиська Алла Байда.

До слова, жінка часто виставляє на своїй сторінці та в місцевих групах пости про перехід тамтешніх церков до ПЦУ та “розбірки” зі священиками моспатріархату, які не бажають покидати прихід, навіть якщо за перехід проголосувала громада. Алла Байда обурена діями влади та правоохоронців. 

— Їх буде супроводжувати поліція, тобто захищати «рускій мір» від патріотів? У нас триває жорстока страшна війна росіі проти України, відбувається геноцид украінців, а ми і надалі толеруємо «рускій мір»??? — додає жінка. 

У коментарях з нею погоджуються мешканці міста. Вони пишуть, що проти ходи та висловлюють власні припущення для чого йдуть паломники:

“Готовтєсь к войнє:

До слова, це не перша подібна акція прихильників моспатріархату. У 2018 році десятки чоловіків одягли футболки з написом “Готовтєсь к войнє” і витягли прапор — такий же, як в 2014 році “освятили” бойовики “днр” для війни з Україною. Та рушили з хресним ходом до Почаєва. Тоді для провокації, кажуть ЗМІ, підготували все. Детальніше про це йдеться в сюжеті ТСН чотирирічної давнини. 

Як веде себе моспатріархат на Хмельниччині

Нагадаємо, що патріарх російської православної церкви Кирило підтримав агресію росії проти України. Незважаючи на жахливі втрати російської армії в Україні та безглуздість війни, патріарх Кирило виступив перед вірянами з промовою, у якій підтримав війну. 

І хоч на Хмельниччині громади масово переходять під юрисдикцію ПЦУ на релігійному ґрунті виникає чимало скандалів. Місцеві попи моспатріархату не пускають прихожан до церков, крадуть з храмів майно та не відвідують збори вірян. 

Так, ми писали, що у Ходорівцях місцеві попи зачинились у храмі. У Буртині з церкви зниклі релігійні речі. В опечатаній церкві в Михайлівці зірвали печатку та відновили службу упц. У Ріпній та Черепівці настоятелі моспатріархату не пускали людей до церкви, бо ті проголосували за ПЦУ. Подібна ситуація сталась і в Пирогівцях. Там “російський піп не пустив людей до храму, бо вважав храм, своєю приватною структурою

Та спрвжній скандал зчинився у Антонівці. Там місцевий настоятель упц не відкрив церкву перед труною загиблого Героя. Все тому, що не бажав, аби прощальну панахиду проводили священники ПЦУ. Місцеві мешканці, військові та настоятелі ПЦУ сварилися просто біля труни із загиблим. Навіть дійшло до бійки. А вже через тиждень на зборах в Антонівці селяни проголосували за вихід з упц

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (43)
  • Читач71

    Люди  ,  не    шукайте    ворогів   серед   своїх  -  їх  там  немає  !!!  Чому стільки   ненависті   до  віруючих ?

    Олекса Шумейко reply Читач71

    Московські сектанти завжди були агресивні.
  • Валентина Кміта

    задолбали ці сектанти московськи. які ходи можуть бути по нашій області? пішли вони зі своїми попами в підирацію і там хрести носять.віра-це совість і честь,а не пісні .строять із себе віруючих,а самі іуди і продають Батьківщину за 30 коп.дивусь я нашій місцевій владі. розумні люди,а ідуть на поводу у іуд церковних.
  • Irina Kulchitskaya

    Які хресні ходи під час війни??
  • Pavel Kondrashov

    Всё что связано с москвой должно быть уничтожино. Но похоже , что с трусливыми властями мы ещё долго будем наблюдать подобное.

keyboard_arrow_up