Хто має платити за групу продовженого дня: думки хмельницьких матусь, коментар освітян

Хто має платити за групу продовженого дня: думки хмельницьких матусь, коментар освітян
  • В кожній школі Хмельницького працюють групи продовженого дня.
  • За законом вони безкоштовні, за додаткові заняття платять батьки.
  • Чим займаються дітки в групі продовженого дня та чи задоволені хмельницькі матусі позакласними заняттями, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Коли тато і мама на роботі, дідусь і бабуся далеко, а грошей на няню не вистачає, дітей  молодшого шкільного віку, переважно, віддають до груп продовженого дня. У Хмельницькому такі групи функціонують в усіх без винятку школах. Загалом по місту нараховується 185 груп продовженого дня. У загальноосвітніх навчальних закладах їх 170. Навчається в них 5297 дітей. Ще 15 груп продовженого дня відкриті у спеціальних школах, там навчається 140 дітей. Всі вони за законом безкоштовні. Кошти на їхнє утримання виділяють з міського бюджету.

Журналісти vsim.ua запитали хмельницьких матусь, чим займаються їхні діти у групах продовженого дня та чи задоволені вони такими послугами у школах.

"Вийшла на роботу, тому донька почала ходити"

Відео дня
  • Світлана Супрун, мама другокласниці

- Ми лише з цього року відвідуємо групу продовженого дня. Я була у відпустці по догляду за другою дитиною, тому раніше такої необхідності не було. Зараз вийшла на роботу, тому донька почала ходити. Точно, до котрої там можуть залишати діток, я не скажу, моя там до 16.00, на довше потреби немає. Вихователь з ними виконує уроки, якщо мають вільний час, то розфарбовують, гуляють на вулиці при гарній погоді. Група у нас безкоштовна. Мало постати питання, щоб вона була комерційною, але поки ми почали ходити, то вже все затихло. Сніданки у нас в школі безкоштовні, платимо лише за обід - 16 гривень на день. Це дуже добре, що є така можливість.

"Добре, що під наглядом дорослих"

  • Юлія Валієва, мама другокласника

- Мій молодший син відвідує групу продовженого дня. Займається там до 16:00. Діти там обідають, виконують домашні завдання, гуляють, а головне знаходяться під наглядом дорослих. Коли батьки працюють і не має бабусів, дідусів, то прекрасна альтернатива няні. Тим паче, що не кожен може дозволити собі няню, навіть на пів дня. У нашій школі група продовженого дня безкоштовна. Платимо тільки за харчування приблизно 160 гривень на місяць.

"Іноді дозволяють дивитися мультики"

Інна Кабачінська, мама другокласниці

- Я особисто задоволена ГПД в нашій школі. Якихось змін, окрім тієї, що цього року ця послуга стала безкоштовною, я не відмітила. В нас чудові педагоги, які дійсно займаються з дітками. В нас вони і гуляють, і домашні завдання виконують, і в розвиваючі ігри грають, буває, що дозволяють подивитись якийсь цікавий дитячий фільм чи мультик, але це вже під самий кінець роботи. Дитина завжди із задоволенням залишається на групі. А задоволена дитина, задоволені батьки. Тому "нашим вчителям велика подяка.

"Доцільності в групах продовженого дня не бачу"

  • Юлія Рябовол, мама другокласника

- У нашій школі група продовженого дня на безкоштовній основі лише для дітей пільгових категорій, ми до таких не відносимося. Або ще для класу інтелекту, ми також не в такому, тому ГПД не відвідуємо. По-друге, у таких групах зібрані всі класи з 1 по 4. Питання, як один вчитель зможе за пару годин зробити уроки з усіма дітками різних програм? Це майже неможливо і дуже тяжко. Моя дитина під наглядом 2,5 години, нагодована, зі зробленими уроками. І за це все я плачу 580 гривень на місяць. Доцільності у відвідуванні ГПД не бачу.  

"У Хмельницькому групи продовженого дня безкоштовні"

  • Світлана Губай, заступник директора Департаменту освіти і науки Хмельницької міськради

У нас в усіх школах наразі є групи продовженого дня. Цього року їх значно більше, ніж в попередньому. Всі вони за законом України функціонують на безкоштовній основі. У групі продовженого дня дитина не може перебувати понад 6 годин. В кожній школі по-різному: в деяких групи продовженого дня функціонують на півставки по 3 години, є такі що по 4,5 години з дітьми займаються, є і по 6 годин. Кількість учнів у таких групах також в кожній школі різна, але вона не може перевищувати 30 дітей. Батьки ще у вересні мають звернутися з відповідною заявою до директора і дитину зарахують. Єдине, що є додаткові освітні послуги, за які платять батьки. Це також вид послуг, які надаються у позаурочний час, але вже на платній основі. Це, наприклад, коли батьки хочуть, щоб дитина отримувала додаткові заняття з якоїсь іноземної мови чи навчилася співати або отримала уроки ораторського мистецтва, тоді, якщо таких гуртків немає в школі і таких уроків немає, батьки можуть попросити про організацію відповідного гуртка. Якщо в школі є такий спеціаліст, то школа підписує договір з батьками, і вони проплачують кошти за місяць. Набирається група з охочих дітей.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Діана Гвоздецька

    А в нашій школі є Група продовженого дня до 18:00 безкоштовна, а комерційна група до 16:00 ( але вона платна). Хто з мамочок може мені розяснити в чім різниця між комерційною і ГПД? Бо крім різниці в коштах і годинах я не бачу
  • Тетяна Миколаївна Фасолько

    про що ви пишете які безкоштовні?? А... можливо ті, в які неможливо попасти і в яких дійсно діти з 1-по 4 клас насипом. Ми вже втретє міняємо школу і в в кожній "група"-освітні послуги платна, притому це лише до 16 години з понеділка по четвер. На разі я не жалію ні секунди, що дитина ходить сюди, бо в нас дійсно дуже хороша вчителька (та яка і вдень), але навіщо писати про безкоштовність? Чому держава всі батьківські заслуги присвоює собі???
  • Петя Петров

    Обязанности есть не только у граждан, но и у государства. К тому же понижать социальные стандарты на Украине нет необходимости, кроме, разве, жадности Кондитера...
  • Маша Павловская

    Як може харчування коштувати 160грн /місяць,(якщо 16грн /день),Місяць має 20-22робочих дня.

    Ну,просто не логічно навіть! (Цифри взяті із статті вище)

keyboard_arrow_up