Кінотеатр Шевченка у Хмельницькому можуть закрити. Тимчасово (ВІДЕО)

Кінотеатр  Шевченка у Хмельницькому можуть закрити. Тимчасово (ВІДЕО)
Трудовий колектив закладу попередили, що з червня знову скоротять штат. На цей раз через призупинення демонстрації кінофільмів. Це пов’язано з тим, що дистриб’юторські компанії Україні більше не надають «чкальніку» фільмокопій на плівці, глядачів щороку меншає, а саму будівлю закладу потрібно «підмарафетити».

Кінотеатр імені Тараса Шевченка – це  єдиний у Хмельницькому міський кінотеатр, адже «Планета» знаходиться  в обласному підпорядкуванні, а новенький «Мультиплекс» – приватний.  З року в рік працівники закладу скаржаться на малу відвідуваність та стару апаратуру. Єдиний «козир» майже 80-річного кінотеатру – його місце розташування. Але навіть те, що він знаходиться  на центральній пішохідній вулиці міста, не приваблює хмельничан.

Ще у вересні штат кінотеатру скоротили, вісім працівників втратили роботу. Наразі їх залишилося 12. Втім, навіть на такий невеликий штат коштів для виплати заробітної плати не вистачає. Міська рада виділила один мільйон 160 тисяч гривень на кінотеатр, але ці гроші підуть на капітальний ремонт будівлі. У квітні адміністрація кінотеатру попередила трудовий колектив про ще одне скорочення, обґрунтовуючи своє рішення нерентабельним існуванням.  Щоб врятувати свої робочі місця та й зберегти кіно, працівники закладу вийшли на акцію протесту.

Відео дня
>

-   Мало того, що нам апаратуру третій рік не можуть поміняти, то тепер нас «попросили», - каже кіномеханік   Надія Василишина. -  Я працюю тут 26 років. то ще мало, бо інші працюють набагато більше.  Зараз в нас нема директора, його обов’язки виконує бухгалтер. Якщо скоротять основні професії, то   залишаться директор, бухгалтер, інженер та прибиральниця. Що вони будуть там робити?  Хто буде працювати  та крутити фільми?  Нас сказали, що скорочення відбудеться  у зв’язку з тим, що дистриб’ютори не можуть надати нам фільми на плівці. Але це все відбуваються штучно, бо ми три роки до того йшли, а ніякої допомоги нам не було.  Мельник нам обіцяв поставити 3D апаратуру.  Обіцяв, якщо не буде коштів, то кінотеатр буде бюджетним. В нас є всі ці звернення. Вже неодноразово  засідали комісії, розглядали наше питання, але все марно.

З метою розвитку кінотеатру працівники пропонують заключити договір лізингу на придбання цифрової апаратури для показу фільмів у форматі 3D. Вартість нового обладнання складає близько 1 мільйона 400тисяч гривень. Таким чином, сплативши перший внесок, можна буде демонструвати прем'єрний фільм одночасно з іншими кінотеатрами та «відбивати» глядача у інших. Втім, чиновники кажуть, що наразі жодної пропозиції від колективу кінотеатру імені Шевченка не було.

-  В різні часи кінотеатр був дотаційний, ніколи на кінопоказах він не міг заробити кошти,  - каже начальник управління культури і туризму Хмельницької міської ради Альбін Тарчевський. – У 2009 році був підготовлений ескізний проект для майбутньої реконструкції  кінотеатру на палац культури та кіно. Передбачалося, що в даному приміщенні буде концертний зал на 450 посадочних місць та 4 кінозали, але інвестори  досі не надали ґрунтовних пропозицій. Ціна питання  40 мільйонів гривень. З того моменту при міській раді діє робоча група, яка з регулярною періодичністю розглядає данні проблеми. За останні три роки міська рада внесла в статутний фонд кінотеатру понад 800 тисяч гривень. На що ці гроші пішли? А на тепло , електроенергію, частково на зарплату.  У зв’язку з тим, що дистриб’юторські компанії припинили поставку фільмів на 35-мілімітровій плівці, стало питання про скорочення певної кількості працівників. Їм там вже нема що крутити. На придбання 3D цього року на бюджетній сесії коштів не виділили.

Працівникам кінотеатру запропонували тимчасово працевлаштуватися  в інших  закладах культури та комунальних закладах. Але люди не хочуть залишати рідні стіни, мовляв, тоді замість кінотеатру буде черговий «генделик».

- Є список вакансій, який ми запропонували людям, але вони навіть не розглядають їх. Якщо фільмів нема, то що там робити працівникам? Наразі ніхто ніяких рішень про закриття не приймав. Мова йде про тимчасове скорочення, - зазначив Альбін Тарчевський. – Якщо навіть будуть кошти на придбання нової апаратури, то потрібно зайняти людей в період від виділення до освоєння коштів.

Хмельницький міський голова Сергій Мельник пообіцяв «шевченківцям» зберегти кінотеатр, але для початку попросив працівників визначитися з керівником та у письмовому вигляді надати усі можливі пропозиції.  Першочерговим завданням залишається  ремонт приміщення,  а вже потім можна закупити  апаратуру та займатися «підняттям» кінотеатру.  

-   Даю тиждень часу на те, щоб колектив запропонував кандидатуру директора, який зможе прийти до мене з конкретними розрахунками та ідеями,  - каже Сергій Мельник. -  Ми можемо провести тендер,  можна розглянути питання лізингу… Ми мусимо зробити там хоч один кінозал, а решту приміщень можна надати для дитячих гуртків. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (8)
  • Anonymous

    Откиньте эмоции и включите мозги. Содержать убыточное учреждение, нет смысла. Одна растрата. Деньги надо зарабатывать, а не тянуть с бюджета, только потому, что там кто то, как то работает. У меня много, очень хороших воспоминаний об этом кинотеатре. Но это в прошлом. Теперь другое время. А мельник тюфяк, поэтому дерзайте.
  • Anonymous

    ну не пойдет народ в Чкальник, и даже просто 3Д не спасет. Нужно много залов, много фильмов, ну и один из залов в 3Д сделать. Ну и ещё можно мультиплекс закрыть ) Понятно что работники держатся и будут стараться удержаться за кинотеатр любыми способами, хотя и не знаю какие там зарплаты. Но лично мне уже несколько лет он не нужен, хотя телефоны Чкальника и Планеты давно записаны в телефоне. И если задать вопрос о необходимости такого кинотеатра - который себя не окупает, требует дотаций из бюджета? есть правда один момент - как распределяются деньги за аренду, но ведь нельзя коллективу подарить здание, всю аренду с него, и пожалуйста - крутите фильмы на которые никто не ходит.
  • Anonymous

    Там надо вообще всё переделывать, тогда они смогут создать конкуренцию Оазису. У них есть все шансы, ведь это центр города. Просто уже много лет как наше местное правительство наплевало на культурное развитие города. Там вообще их рука не касалась. А простые рабочие теперь страдают от этого.
  • Anonymous

    Люди, не сдавайтесь
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води 21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up