Міністерство здоров’я попереджає, а хмельницькі патрульні штрафують: наш рейд проти куріння

Міністерство здоров’я попереджає, а хмельницькі патрульні штрафують: наш рейд проти куріння
  • У громадських місцях палити заборонено. Ні, не чули - отримуйте штраф.
  • Хмельницькі патрульні спільно з журналістами vsim.ua провели рейд проти паління. Що вийшло, читайте в нашому матеріалі.

Паління не лише шкодить здоров’ю курця, а й оточуючим. Якщо труїти себе людині заборонити практично неможливо, то убезпечити інших - можна. У законі України чітко прописано, що у громадських місцях палити не можна. Проте хмельничани цим чомусь нехтують. Переважно посилаються на незнання. Проте, це не звільняє від відповідальності.

В рамках просвітлення патрульна поліція час від часу влаштовує рейди. Один з них вони провели разом із журналістом vsim.ua.

Через те, що палити заборонено у підземних переходах, на зупинках громадського транспорту, дитячих майданчиках, вокзалах та на території освітніх закладів, відправилися саме в зазначені пункти.

Відео дня

Кого вдалося “спіймати на гарячому”

1. Зупинка “Філармонія”

Перша локація і перший порушник чекали на зупинці громадського транспорту біля філармонії. Чоловік спокійно “смалив” у людному місці. Коли патрульні пояснили, що так не можна, із зауваженням погодився та викинув цигарку в смітник. Хмельничанин пообіцяв на камеру, що порушувати більше не буде, тому відбувся лише попередженням.

Довідково: Якщо порушника спіймали вперше - у нього є шанс відбутися лише письмовим попередженням. Факт фіксують письмово та вносять у базу. Якщо курця знову спіймають за палінням в громадському місці протягом року, то його чекатиме вже штраф від 51 до 170 гривень. За повторне правопорушення - від 170 до 340 гривень.  

2. Хмельницька гуманітарно-педагогічної академія

Територія Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії відноситься до переліку заборонених місць для куріння, адже є освітнім закладом. Попри це, під бордюрами по всьому периметру купа недопалків. Студенти влаштували імпровізовану “курілку” неподалік головного корпусу. Там патрульні зафіксували ще двох порушниць.

3. Зупинка ТЦ “Либідь Плаза”

На зупинці біля “Либідь Плази” людно завжди. Курців тут вистачає в будь-який час доби. Смалять як на самій зупинці, так і при вході у підземку. Навпроти магазину “Едем” патрульні помітили чоловіка, який палив у натовпі. На зауваження, той почав різко відповідати та сперечатися з правоохоронцями. Як вдалося з’ясувати пізніше, чоловік вже мав штраф за подібне правопорушення. В 2016 році на нього склали протокол та зобов’язали заплатити 51 гривню. За повторне аління в заборонену місці на нього наклали штраф в розмірі 170 гривень.

4. Залізничний вокзал

Не обійшлося без порушників і на залізничному вокзалі. Як зазначають патрульні, це одне з улюблених місць курців. Палять переважно на колії під час очікування потяга. Хоча до спеціально відведеного місця для куріння всього кілька метрів.

Що говорить статистика?

За минулий рік у Хмельницькому “спіймали на гарячому” близько 550 курців, повторних порушників нарахували 220. За січень 2019 “злісних” курців було 40. Кількість задокументованих фактів невелика. Як пояснюють у поліції, викорінити явище куріння у заборонених місцях практично неможливо.

- Довести факт куріння дуже важко. Бо, по суті, це справа 1-2 хвилин. Наприклад, якщо нам повідомили на 102 про дане порушення, то поки екіпаж дістався до місця, курець уже докурив. І довести ми нічого не можемо. Тому громадяни мають такі факти знімати на відео.Тоді у поліції буде хоч якась можливість притягнути до відповідальності, - пояснив речник Управління патрульної поліції Хмельницької області Роман Мартинюк.

Детальний перелік місць, де палити заборонено:

  •  у ліфтах і таксофонах;
  •  у  приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я;
  • у приміщеннях та на території навчальних закладів;
  • на дитячих майданчиках;
  • у   приміщеннях   та на території   спортивних і фізкультурно-оздоровчих  споруд та закладів фізичної культури і спорту;  
  • у під’їздах житлових будинків;
  • у підземних переходах;
  • у транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів;
  • у приміщеннях закладів ресторанного господарства;
  • у приміщеннях об’єктів культурного призначення;
  • у   приміщеннях  органів державної  влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ;
  •  на стаціонарно   обладнаних зупинках   маршрутних транспортних засобів.

У Хмельницькому до зазначеного переліку місць органами місцевого самоврядування додано:

  • приміщення органів державної влади та органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ, організацій (крім спеціально відведених для куріння тютюнових виробів місць);
  • зупинки громадського транспорту і маршрутних таксі та п’ятиметрова зона по периметру навколо них;
  • підземні переходи, місця загального користування житлових будинків, громадські туалети;
  • парки, сквери та ботанічні сади міста Хмельницького;
  • міський пляж (крім спеціально відведених для куріння тютюнових виробів місць);
  • автовокзали та залізничні вокзали (крім спеціально відведених для куріння тютюнових виробів місць);
  • культові будівлі та прилегла територія до них;
  • 5-ти метрова зона по периметру навколо входу у громадське місце, 3-х метрова зона по периметру навколо банкомату;
  • пішохідна частина вулиці Проскурівської;
  • майдан Незалежності;
  • ринки продовольчих та непродовольчих товарів.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram та Instagram.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (24)
  • Roman Shelest

    Нужно не ограничиваться полумерами, а запретить продажу дымящих трубок, вплоть до закрытия точек, где ими торгуют с наложением драконовских штрафов и нация оздоровится, ибо большинство взрослых людей остаются малыми детьми всю жизнь, которым нужен строгий папа.
  • Сергей Попович

    Жили были украинцы и Была у них диктатура (ну эт когда всё позволялось) не захотели так жить далее, побузили и сделали полную демократию (ну эт когда всё нееельзя) и теперь курить нельзя (оштрафуют), жить нельзя (отправят туда куда Макар телят не ганял), за всё плату -мито взыскивают, таким темпом дышать запретят.

    Зато городовые тобиш полицаи жалование себе пооформили Морды  отъедают.
  • Yuriy A. Smith

    Я вважаю це порушення прав людини , якщо цигарки не наркотик ( в чому я сумніваюсь ) то потрібні місця для паління , бо мусора вкрай афігевші сам бачив як вони самі палять біля кавйярнь
  • Вова Школьников

    Треба просто не продавати цигарки

    Вова Школьников reply Вова Школьников

    Елена Токайчук і спиртних напоїв

    Елена Токайчук reply Вова Школьников

    Вова Школьников 100%
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up