"Ми над Бугом": як хмельничани святкували день міста десятки років тому

"Ми над Бугом": як хмельничани святкували день міста десятки років тому
  • 26-27 вересня Хмельницький святкуватиме свій день народження

  • День Міста хмельничани почали святкувати ще у 80-х роках

  • Як відзначали цей день двадцять років тому, читайте далі у статті

Незабаром прийдуть останні вихідні вересня. Для хмельничан цей уік-енд особливий, адже саме тоді Хмельницький святкує день міста. 

Вперше день міста відсвяткували 1983 року. Звісно, програма святкування у ті часи суттєво відрізнялась від сучасного дійства. Тоді громада вибирала найкращий двір Хмельницького, відбувалось змагання вулиці та мікрорайону. Найкращі двори привселюдно нагороджувались на головній площі міста. Демонстрація таких успіхів стимулювала хмельничан наступного року завоювати нагороду. 

Йшли роки, і програма заходів на день міста змінювалась, удосконалювалась та набирала все більших масштабів. 

Відео дня

Більш схожими до сучасних святкування Дня міста стали у 90-х роках. vsim.ua приготувало для вас історію Днів міста у 90-х та на початку 2000-х років.

1993 рік

Цей рік став першим, коли святкування дня народження Хмельницького перетворилось на грандіозну подію. 

На той час перша згадка про Плоскирів датувалась 1493 роком (в 2006 році знайшли нову пам’ятку і відтоді місто постаршало на 62 роки. А в 1993 році якраз-таки був ювілей - 500 років.

Масштабна хода Проскурівською вулицею, вантажівка із плакатом “Добро пожаловать на праздник города”, ансамбль пісні і танцю. І тисячі щасливих усмішок. 

1996 рік

На головній сцені міста - пісні, які уславлюють Проскурів у виконанні лауреатів пісенних конкурсів, танцювальні ансамблі та духовий оркестр. Не забули і про підростаюче покоління хмельничан. Для діток міська влада влаштувала конкурс малюнків на асфальті. “Родзинкою” програми святкування став показ стрибків з парашутом на майдані Незалежності. А на завершення - святковий феєрверк.

1997 рік

“І восени квітне місто над Бугом”. Хоча перші жовті барви осені вже торкнулись хмельницьких парків, у місті запанувала справжня весна. Газети пишуть “Певно, ще ніколи Хмельницький не святкував свого дня так розмаїто”.

До міста завітали представники багатьох областей України. Також особисто привітати місто над Бугом приїхали і делегації з Польщі та Молдови. 

Театралізована кавалькада по стометрівці, духовий оркестр та пісні. А увечері хмельничани насолоджувались святковим вечором на стадіоні “Поділля” під пісні ще зовсім юного Олександра Пономарьова та гурту “Скрябін”. 

А наступного дня відбувся конкурс краси “Хмельницька красуня-97”, театр Старицького гостинно прийняв подільських вродливих дівчат.

1998 рік

Україна переживає не найлегші часи. Міський голова Михайло Чекман у своєму зверненні до хмельничан пише “Здавалось би, що нам не до свят. Але усвідомлення нашої причетності до великої справи розбудови молодої української держави викликають оптимізм та віру в її світле майбутнє…”

Той день святкування залишився у спогадах людей та архівах бібліотек як “формальне”.

Квіти шани до пам’ятника Шевченку, урочиста хода та конкурс “Кращий за професією”. 

 

2000 рік

“Осінь ця 507-ма, наче перша весна”. 

День народження міста у новому тисячолітті видалось напрочуд гучним та веселим. 

Традицій не забуто. У той день вулиця Проскурівська стала місцем народження першої в Україні приватної галереї-студії. 

На місці стародавнього поселення перших хмельничан хмельницька влада поставила величезний кубоподібний камінь, який досі є місцем зустрічі молоді, що хоче прогулятись парком. 

По вулиці Гагаріна відкрився новий Палац урочистих подій, де і по сьогодні закохані пари стають на стежку подружнього життя.

Інколи гучні та молодіжні, інколи - спокійні та тихі. Хмельничани побачили уже більше двох десятків святкувань вшанування свого рідного міста. Цьогоріч День міста також буде доволі нестандартним, адже жодного разу за всі роки дійства Хмельницький жодного разу не бачив своїх мешканців у захисних масках. 

А які спогади залишились у вас від святкування Дня міста багато років тому?

*Минулоріч хмельницький гурт "Stanza" презентував пісню про Хмельницький "Ми над Бугом" (саме звідси таке словосполучення у заголовку матеріалу). У кліпі зібрані світлини з краєвидами міста.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Любов Сердунич

    З днем міста, плоскирівці! Хай квітне Хмельницький вічно!
    А журналістці порада не вигадувати неоковирних неологізмів на зразок "минулоріч", позаяк у нас є чудове слово "ТОРІК" ("торІк").
  • Woddy Quier

    перша згадка про Плоскирів датувалась 1493 роком (в 2006 році знайшли нову пам’ятку і відтоді місто постаршало на 62 роки. А в 1993 році якраз-таки був ювілей - 800 років.

    Вам подарувати калькулятор?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up