Мобілізація в Україні: хто і де може видавати повістки роз’яснили в ЗСУ

Мобілізація в Україні: хто і де може видавати повістки роз’яснили в ЗСУ
Фото - ілюстративне, з відкритих джерел
  • Читайте, хто має право вручати повістку та що буде, якщо від неї відмовитися.

В Україні продовжує діяти воєнний стан, а спільно з ним - і загальна мобілізація. Законних способів вручення повістки потенційному призовникові є чимало.

На деталях у коментарі  «АрміяInform» наголосив начальник управління персоналу штабу командування Сухопутних військ Збройних Сил України полковник Роман Горбач.

Фото «АрміяInform»

Відео дня

Де та хто може вручити повістку

За словами полковника повістку можуть вручити в будь-якому місці, що не заборонене законодавством України.

І не обов’язково вручити її  можже представник територіального центру комплектування та соціальної підтримки, а  інші посадові особи, передбачені законодавством.

Приміром, керівник установи, організації та підприємства, де працює призовник, начальник ЖЕКу, ОСББ та інші посадові особи, котрі уповноважені територіальним центром комплектування вручати таку повістку.

Що буде, якщо відмовитися від повістки

Як акцентує полковник, у разі якщо потенційний призовник відмовляється ставити підпис про отримання повістки, то вимоги до нього можуть бути доведені у присутності свідків.

І тут є свої нюанси. Наприклад,

  • якщо призовник відмовляється виконувати правила військового обліку, то до нього може застосуватися відповідальність, згідно із законодавством;
  • якщо це повістка, приміром, для звірки військово-облікових даних, то застосовується адміністративна відповідальність; 
  • якщо призовник пройшов звірку військово-облікових даних, медичну комісії для призову і уникнув від відправки у військову частину, то у такому разі настає кримінальна відповідальність.

Повістка = відправка на передову?

За словами начальника управління персоналу штабу командування Сухопутних військ ЗСУ,  якщо мобілізовані мають досвід військової служби і нетривалу перерву у проходженні служби, то вони, звісно, можуть відправлятися одразу до бойових військових частин.

Але, особовий склад, який раніше не проходив служби, направляють до навчальних центрів, де їх навчають за визначеними спеціальностями. І лише після цього вони прибувають до військових частин на конкретні посади.

З чим пов’язана активна роздача повісток

Як пояснює Горбач, на першому етапі у територіальні центри були великі черги, комплектувалося багато нових частин. Зараз обсяги мобілізації в рази зменшилися.

Нині потрібні фахівці на нові зразки озброєння, які нам надають партнери. А також для доукомплектування окремих частин, заміни тих, хто на передовій від початку війни. Їм потрібен певний час на відпочинок.

«Не буде перебільшенням сказати, що нині вирішальний період для нашої держав, - підкреслив Горбач. -  Кожен громадянин повинен усвідомити всю відповідальність, яка на нього покладена законодавством, і з розумінням поставитись до мобілізаційних заходів, які відбуваються у державі».

Нагадаємо, що мобілізаційні заходив Україні тривають від 24 лютого 2022 року. Потребу необхідної кількості мобілізованих визначає Генеральний штаб ЗСУ.

Читайте також:

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (18)
  • Михаил Горшков

    Має вручатися заповнена повістка згідно мобілізаційного розпорядження номер якого має бути зазначений в самий повістки
  • Читач88

    Послухайте, роздавачі повісток. Ви в раковому на цвинтарі були? Там центральна аллея заповнена мертвими солдатами, тиша та прапори на вітрі шумлять, жах. Бульдозер біля сектора мусульман риє другу алею. А ці свині з військкомату ходять і роздають повістки. Чому вони тут, а інші вмирають?
  • Жанна Власова

    Завітайте в Новоушицький військомат! Там беруть усіх! Мого чоловіка визнали придатним з двома грижами в хребті !Я не проти щоб він ішов на захист,і він таки пішов,але ск@ти при наданні документів про хворобу написали остеохондроз.
  • Дмитрий Янчук

    Я лиш одного не розумію. Думав, що до війська йти-це святий обовязок! А тут всі думають, як відкосити. А що будете робити, як москалі прийдуть? Нагадує одне. Йде людинка.Бачить дівчину гвалтують. Він табло відвертає і каже хай цим поліція займається, бо вони за це гроші отримують. А сам навіть до поліції не подзвонить. Вибачте за сумбур, але накипіло!

    Читач88 reply Дмитрий Янчук

    Ну давай, виконуй свiй святий обов'язок, а я на диванi посижу. Скинь до речi свiй iнстаграм чи фб я тобi там лайк поставлю. Удачi воiн. Бережи себе.

keyboard_arrow_up