Ухилення від мобілізації. Кого та як судили на Хмельниччині

Ухилення від мобілізації. Кого та як судили на Хмельниччині
Ілюстративне фото
  • «Ухилянтам» загрожують як штрафи, так і реальні терміни ув’язнення.

  • Які ж покарання призначають суди в реальності?

У перший же день російського вторгнення, 24 лютого 2022 року, в Україні запровадили воєнний стан та розпочали мобілізацію. Спершу на фронт ішли переважно добровольці, згодом все частіше українців викликали до військкоматів повістками.

Законами України передбачена відповідальність за ігнорування повісток та ухилення від військової служби. За це може бути як штраф, так і «умовний» чи реальний термін ув’язнення. Принаймні, такі покарання передбачені відповідними статтями Кримінального кодексу та Кодексу про адміністративні правопорушення.

Журналіст vsim.ua перевірив рішення судів Хмельницької області у справах, які стосуються порушення військового обліку та ухилення від військової служби. Це статті 210 КУпАП та 335, 336, 336-1 і 337 ККУ. При цьому для аналізу були взяті документи, що стосуються порушень, скоєних після 24 лютого 2022 року.

Відео дня

Загалом за вказаний період вдалося знайти три вироки. Вони винесені за статтею 336 Кримінального кодексу («Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період»).

Також ці вироки об’єднує те, що всі вони винесені Новоушицьким районним судом, а всі засуджені є уродженцями цього району. Крім того, всі троє засуджені за неявку для відправки до військових частин, і їм усім призначені «умовні» терміни. Тепер розглянемо кожен випадок окремо.

Епізод 1

Епізод 2

Епізод 3

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (14)
  • Anton Polishchuk

    Цікаво, що означає "про причини не повідомив", там де суть порушення? Ніби письмові аргументи та погляди (тих же двоє дітей - чому двоє дітей "неважливі", а три - то вже інша розмова?!!) зможуть щось означати, особливо під час військового стану?
  • Наташа Севастьянова

    Беріть біженців чоловіків хай воюють.А то вони жирують,а наші діти і чоловіки воюють.Де справедливість.
  • Иван Подвысоцкий

    Самий гірший внутрішній ворог країни це ситі морди із верховної ради а в особливості зелена команда.
  • Tanya Drayna

    Єдиний шанс зберегти життя відсидіти 3 роки ув'язнення.В такому випадку незабаром організується черга у в'язницю.

keyboard_arrow_up