Морг у Хмельницькому. Як влаштований і що там показали журналістам ВСІМ

Морг у Хмельницькому. Як влаштований і що там показали журналістам ВСІМ
  • У стінах обласного патологоанатомічного центру відчувається специфічний запах.
  • Він виникає при виготовленні спеціальних препаратів, що допомагають досліджувати людські органи або їх частини.
  • Журналістам “ВСІМ” провели екскурсію в морзі й показали речі, від яких волосся може стати дибки. 
Хмельницький патологоанатомічний центр розташований на вулиці Пілотській поблизу обласної лікарні. “Більшість людей чомусь думає, що тут тільки ріжуть людей”, - розповідають працівники закладу. Фахівці пояснюють - це не так. Бо робота патологоанатома полягає як в розтині, так і дослідженні людських органів.

Сьогодні, 20 квітня, до патологоанатомічного центру навідалися журналісти vsim.ua. Нам показали деякі зали й розповіли, як все функціонує. У деякі моменти просили не дивитися по сторонах. Адже за відкритими дверима можна було побачити мертві тіла. 

Показали плоди та органи з патологіями 

Переступивши поріг закладу, можна відразу відчути різкий специфічний запах. Згодом стане зрозуміло - при вході в патологоанатомічний центр він є менш різким. Бо чим нижче спускатися сходами закладу, тим він стає вираженіший. В результаті запах добре вбере волосся журналістки “ВСІМ”, що буде нагадувати про візит до моргу цілісінький день.

Екскурсію закладом провела завідувач відділення дитячої патології Аліса Ященко. Медик розповіла, що нині щодня сюди надходить 30-35 трупів. Близько 20 із них - померлі внаслідок Covid. Раніше, додає лікар, кількість “ковідних” була меншою. За словами Аліси Ященко, здебільшого розтин таких тіл не проводять. Санітари їх миють, одягають і передають родичам.

Відео дня

Нет описания.

Як влаштований сам заклад, нам показали із другого поверху. Там розміщений кабінет директора й медиків, актова зала та патологоанатомічний музей. У ньому зберігають експонати як з патологією, так і без неї. Йдеться про людські органи та плоди. Все це стали збирати ще у 1970-х роках. Загалом всіх експонатів у музеї є близько 300-400. Їх тримають у спеціальних місткостях з формаліном. Цей розчин допомагає зберігати органи впродовж багатьох років. 

Останній експонат у колекцію додали близько 10 років тому. Це клубок аскарид, простішими словами глисти, які були у кишково-шлунковому тракті людини. У наш час музей не поповнюється. Аліса Ященко каже, що причина у бюрократичних нюансах.

Всі експонати розміщені на полицях за видами органів. Скажімо, по одну сторону - патології нирок. По іншу - жіночих статевих органів. Можна розгледіти, як виглядає трубна вагітність, дворога матка чи папілома статевої губи.

Також у музеї є плоди з патологіями. Деякі з них завмерли на ранніх термінах вагітності, а деякі були народжені. Наприклад, експонатом тепер є дитина, яка мала вади розвитку центральної нервової системи. 

Серед інших органів з патологіями у музеї - цироз печінки, рак шлунку й легенів, трикамерне серце, інфаркт мозку та інше. Детальніше дивіться на відео.

Про “чисту, брудну й найбруднішу” зони моргу

Аліса Ященко розповідає, що 90% роботи патологоанатома полягає в дослідженні людських органів, їх частин чи тканин. І лише 10% займає розтин тіл. За словами медика, будь-яке оперативне втручання або взяття біологічного матеріалу людини потребує патологоанатомічного дослідження. Все це задля підтвердження чи спростування діагнозу.

Медик показала нам кімнату, де знаходяться людські органи або їх частини, що підлягатимуть дослідженню. На величезній шафі стояло безліч посудин із ними. На наших очах Аліса Ященко взяла один із зразків й почала готувати до дослідження. Ними були плідні оболонки й частина пуповини. Фахівець каже, що ці дії називаються “проводкою”. 

Нет описания.

Загалом в обласному патологоанатомічному центрі є три зали, де проводиться “проводка” матеріалів перед гістологічним дослідженням. Знаходяться вони на першому поверсі закладу. А от нижче розташовані секційні зали. Саме там проводять розтин тіл. Там розміщені столи, на яких проводять процедуру. 

Фахівці умовно поділяють там все на три зони: чисту, брудну й найбруднішу. Перша - місце, де патологоанатом переодягається. Інша - де він змінює взуття, одягає спеціальний халат, дві пари рукавичок і шапочку. Найбрудніша зона - та, де відбувається сам розтин. 

Інше приміщення тут називають “холодильником”. Аліса Ященко каже, що там зберігають тіла людей. Вони лежать на каталках,  а накривають їх простирадлами.

Нет описания.

Нет описания.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (34)
  • Евгений Черепков

    Ноль коментів, мабуть нема кому читати за гроші
  • Марина Лисовая

    Аж погано стало
  • Svitlana Rusina

    Хороший, цікавий матеріал.
    Я би спитала, чому не розтинають тих, хто інфікований сарс-ков-2. І ще - як би вони прокоментували, чому поміщають  саме такі тіла у мішки. Адже у постанові МОЗ не йдеться про таку процедуру для всіх померлих з ковідом. Це найзагадковіша загадка з усіх. Всі кажуть, що таке поховання це справжнє скотство. Але воно все одно триває.
  • Надежда Прус

    Жах це мало сказано це ужас дай бог туди непопадати

keyboard_arrow_up