Муніципальна дружина у Хмельницькому: хто вони та чим займаються

Муніципальна дружина у Хмельницькому: хто вони та чим займаються
Фото КП "Муніципальна дружина"
  • КП “Муніципальна дружина” розпочало свою роботу ще в 1996 році .

  • Основними завданнями “дружинників” є контроль за благоустроєм міста та робота з профілактики порушень.

  • Чим займається підприємство та які існують перспективи його роботи, дізнавались журналісти vsim.ua.

 

Навесні 1996 року у Хмельницькому з'явився новий підрозділ - Патрульно-постова служба муніципальної поліції. Відповідно до статуту, затвердженого  рішенням виконкому Хмельницької міської Ради народних депутатів № 886 від 11 квітня 1996 р. основним завданням служби була “діяльність по охороні громадського порядку, боротьбі з правопорушеннями на вулицях, площах, парках, ринках, громадському транспорті та інших громадських місцях м. Хмельницького, а також по забезпеченню проведення рятувальних заходів, ліквідації наслідків аварії, катастроф, стихійних лих”.

У 2017 році Патрульно-постову службу реорганізували у Хмельницьке міське комунальне підприємство “Муніципальна дружина”. Тоді ж Хмельницька міська рада затвердила новий статут організації.

Відео дня

Фінансують підприємство за кошти міського бюджету

Наприкінці 2017 в міській раді затвердили “Програму забезпечення діяльності Хмельницького міського комунального підприємства «Муніципальна дружина» на 2017-2018 роки”. Згідно з документом, підприємство отримало фінансування з міського бюджету в розмірі 2,5 мільйонів гривень, з них:

  • у 2017 році - 579 745 гривень.,

  • у 2018 році - 1 929 819 гривень.

29 листопада на сайті Хмельницької міської ради оприлюднили проект рішення “Про затвердження Програми забезпечення діяльності Хмельницького міського комунального підприємства «Муніципальна дружина» на 2019-2020 роки”. Щоправда, документ досі так і не ухвалили. Втім, у проекті зазначено, що обсяг фінансування для підприємства за два роки становитиме 11,3 мільйонів. З них:

  • у 2019 році - 4 882 300 гривень.,

  • у 2020 році - 6 474 000 гривень.

Робота в мінус

На сайті Хмельницької міської ради ми знайшли інформацію про фінансову звітність КП “Муніципальна дружина”. На сторінці підприємства оприлюднена фінзвітність за чотири роки, з 2015 по 2018 рік.

За результатами фінансової діяльності, лише у 2016 році підприємство працювало у прибуток 100 гривень. У 2015 році підприємство зазнало збитків на 1,5 мільйони гривень. Після прибуткового 2016-го “дружинники” у 2017 році знову вийшли з від'ємним балансом - 13,8 тисяч гривень. Частково покрити збитки вдалося у наступному році. За підсумками 2018 року збитки склали 2,2 тисячі гривень. Очільник підприємства Роман Цимбалюк пояснив ситуацію закупівлею необхідних для роботи додаткових матеріалів. При цьому він зазначив, що зараз, відповідно до фінансових показників, підсумковий баланс коригується.  

На “Прозоро” підприємство не виступає активним учасником у відкритих торгах. У 2018 році КП “Муніципальна дружина” провело 4 тендери:

  • костюми польові літні, 34 695 грн. (ФОП “Шевчук Михайло Іванович”);

  • костюми зимові, 38 350 грн. (ФОП “Середюк Віра Василівна”);

  • персональні комп’ютери та обладнання, 91 104 грн. (ФОП “Горін Руслан Сергійович”);

  • ноутбук Asus X505BA, 8 750 грн. (ФОП “Горін Руслан Сергійович”).

Борються зі стихійною торгівлею та слідкують за благоустроєм

У пункті 2 Програми зазначено, що головними аспектами діяльності підприємства є: контроль за виконанням «Правил благоустрою території міста Хмельницького», забезпечення чистоти, порядку утримання і прибирання вуличних, дворових територій, парків, скверів та додержання тиші в громадських місцях м. Хмельницького, забезпечення виконання законодавства в сфері екологічної безпеки, боротьба зі стихійної торгівлею, робота з профілактики правопорушень.

Чого вдалося досягти “дружинникам” у цих напрямках, розповів директор підприємства Роман Цимбалюк. Всього на підприємстві працює 8 інспекторів. Однак, як зазначає очільник підприємства, на розгляд сесії міської ради подали пропозицію про збільшення штату вдвічі.

За 2018 рік працівниками підприємства було складено 458 протоколів за статтею 152 “Порушення правил благоустрою”. Левову частку складають протоколи по стихійній торгівлі - 43 та по зовнішній рекламі - 254. Серед порушень є і незаконні розміщення тимчасових споруд.

  • З 8-ї до 17-ї години відпрацьовуємо по Кам’янецькій та Проскурівського підпілля. Проводимо профілактичні бесіди як з продавцями, так і з покупцями. Пояснюємо склад правопорушення, що можемо скласти адмінпротокол, виписати штраф. Покупцям ми пояснюємо, що купівля “з рук” часто є небезпечною, - зазначає Роман Цимбалюк.

Ділянку біля центрального ринку директор називає однією з найпроблемніших. Попри це, за словами Цимбалюка, робота там проводиться регулярно. Очільник комунального підприємства додав, що часто звертаються до органів влади з проханням врегулювати питання стихійної торгівлі.

Восени працювали по питаннях спаленого листя, скидання будівельного сміття у зелених зонах та загальноміській території, питання стихійного паркування. Щодо останнього, очільник КП “Муніципальна дружина” пояснив, що є чимало чинників, які не дають можливості підприємству працювати у цьому напрямку. Яких саме, директор не уточнив.

Робота з порушником, що спалює опале листя. Фото КП "Муніципальна дружина"
Фотофіксація порушення скидання відходів. Фото КП "Муніципальна дружина"

Роман Цимбалюк розповідає, що при виявленні порушень траплялися різні випадки. Деякі правопорушники свідомо реагували на роботу інспекторів, обіцяли більше такого не робити. Таких тримають на контролі. Траплялися випадки, коли порушники неадекватно реагували на працівників. В будь-якому разі, за словами директора, до кожного стараються знаходити підхід.

Хочуть збільшити штат і закупити авто

Поділився Роман Цимбалюк і планами та перспективами. Головним чинником до покращення роботи директор КП “Муніципальна дружина” називає збільшення штату, а також ухвалення програми діяльності на найближчі два роки. У цьому році планують закупити нагрудні відеокамери та автомобілі швидкого реагування.

Відповідно, останнє слово за діяльністю КП “Муніципальна дружина” - за міською радою. Від рішень чиновників залежатиме подальша діяльність підприємства, його фінансування. Наразі маємо лише туманну картину того, як розвиватиметься ситуація далі. Слідкуйте за оновленнями та життям Хмельницького на vsim.ua.

Складають протоколи на порушення незаконного розміщення тимчасових споруд та зовнішньої реклами. Фото КП "Муніципальна дружина"

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram та Instagram.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Наталі

    Тупо косять по 2 рублі гроші, а те що ставлять на чужі номери автодозвін взагалі незаконно
  • Наталия Багрий Банах

    в ато хай йдуть лазять тільки і людей ганяють.
  • Гена Даценко

    Сьогодні був свідком як співробітники варти взяли гроші на стометрівці зі свідків Єгови за те що вони там стоять, і я так розумію щоб їх не вигнали. Вразило те що це було спокійно і відкрито, наче це так і має бути!!!
  • Игорь Кшижинский

    На незаконну будівлю в місті наїхати бояться, а бабульок можна ті ж по зубам не дадуть.І що можна очікувати від організації яка існує на кошти платників податків м. Хмельницького і керується СТОРОЖЕМ з 10річним стажем і різко став Директором, мабуть комусь правильно відчиняв двері
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
16:40 Великий футбол повернувся у Хмельницький: як перемагало Поділля photo_camera 16:13 Храм у Деражнянській громаді офіційно перейшов до ПЦУ 15:35 Великогабаритні автобуси замінять «маршрутки» у Хмельницькому 15:02 Йому було 24: загинув доброволець з Хмельницького Тарас Мельник photo_camera Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 14:38 Графік стоянок екобуса в квітні: що й куди приносити хмельничанам 14:03 Військові силою затримали чоловіка в Хмельницькому. Що про це каже адвокат 13:42 350 тисяч за електроенергію стягнув хмельницький суд з двох жителів будинку 13:00 На Хмельниччині п’яний водій автобуса в’їхав у стовп і втік. Його оштрафували 12:11 Через ворожу атаку на Хмельниччині постраждали шість будинків, – ОВА 11:09 Шквальний вітер на Хмельниччині: є аварійні відключення світла 10:19 На сусідній Вінниччині «шахед» впав біля будинку і здетонував, – ДСНС 09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up