На Хмельниччині можуть прийняти до 10 тисяч евакуйованих херсонців, — ОВА

На Хмельниччині можуть прийняти до 10 тисяч евакуйованих херсонців, — ОВА
Колаж vsim.ua
  • Уже зараз область може прийняти 2 тисячі людей. 

  • А із завершенням навчального року буде змога надати тимчасовий прихисток 10 тисячам. 

  • Із самого ранку в регіоні створили комісії, які розподілятимуть переселених херсонців. 

Сьогодні вночі, 6 червня, російські окупанти підірвали Каховську ГЕС. Станцію повністю зруйновано. Вона відновленню не підлягає. Близько 16 тисяч людей опинилися на правобережжі Херсонщини у критичній зоні. Їх евакуйовуватимуть автобусами до Херсона, далі до Миколаєва і звідти до Хмельницького, Одеси, Кропивницького, Києва та інших міст.

Площа перед Будинком култури у Новій Каховці

Хмельницька область — один із регіонів, куди евакуйовуватимуть мешканців прибережних районів Херсонщини. Перший заступник голови ОВА Сергій Тюрін у відеозверненні повідомив, що в області вже готові приймати евакуйоване населення. Для цього із самого ранку 6 червня створили комісії, які визначають потребу у розміщенні людей. 

За словами Тюріна зараз в області вже є 2 тисячі місць, де можуть розмістити евакуйованих із затоплених регіонів. Їх уже підготували до розселення. А після закінчення навчального процесу кількість місць зросте до близько 10 тисяч. 

Відео дня

— Якщо буде необхідно приймати маломобільні категорії населення, то до 100 осіб Хмельницька область готова забезпечити житлом, — додав Тюрін. 

Він також зазначив, що рятувальники Хмельниччини готові виїхати в будь-який момент, коли дадуть вказівку, для допомоги у ліквідації наслідків надзвичайної ситуації. 

Додамо, що Каховська ГЕС уже повністю пішла під воду:

 

На Херсонщині вода піднялась до такого рівня, що цілі будинки змиває водою. Вони просто плавають, наче човни. Лише стирчать верхівки:

 

Місцеве населення рятує тварин з підтоплених господарств. А поліцейські і рятувальники допомагають вибратися з підтоплених осель людям, які не можуть самотужки пересуватися. 

Фото: Суспільне Миколаїв
Фото: Суспільне Миколаїв

В Офісі Президента дадали, що в річку Дніпро потрапило щонайменше 150 тонн машинного мастила, є ризик подальшого витоку ще понад 300 тонн. Через підрив ГЕС може затопити до 80 населених пунктів. Станом на 13.00 евакуювали вже 1000 людей. 

А так виглядає Каховська ГЕС "до" та "після" підриву. Перший супутниковий знімок зроблений 4 червня, а другий - 6 червня. Фото від Planet Labs опублікував проєкт Радіо Свобода "Схеми".
 

ОНОВЛЕНО:

Станом на 15.00 відомо про 1 300 людей, яких евакуювали з підтоплених районів Херсонщини (дані ДСНС). 

13 населених пунктів та 260 будинків затопило на правому березі Дніпра. Але ситуація не критична, повідомила речниця ОК "Південь" Наталія Гуменюк. 

Більше постраждав лівий берег. До всього, росіяни заглушили там звʼязок, щоб люди не могли отримати рекомендації від української влади.

 

Читайте також: Окупанти підірвали Каховську ГЕС. Жителів прибережних районів евакуйовуватимуть на Хмельниччину

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Оксана Швець

    Для чого це писати

    Julia Kushnir reply Оксана Швець

    Оксана Швець щоб ти спитала
  • Anna Petruk

    Пишаюся нашими людьми)
  • Читач47

    Прийде час і під ногами тих, хто зараз знущається над людьми, лишаючи їх життя, здоровя, житла, майна нажитого роками важкою працею, буде горіти земля.

keyboard_arrow_up