На Хмельниччині руйнується унікальна історична пам’ятка “Самчики”

На Хмельниччині руйнується унікальна історична пам’ятка “Самчики”
  • Палац в Самчиках нищить грибок.

Пліснява руйнує історико-культурну пам’ятку національного значення –  заповідник Самчики. Грибок з’явився у палаці через вологі стіни у холодну пору року та відсутність опалення. Виконати реставраційні роботи неможливо через призупинення фінансування під час повномасштабного вторгнення.

У XIX столітті парадна зала південної анфілади палацу державного історико-культурного заповідника “Самчики” слугувала для відпочинку гостей, а нині її стіни вкрились пліснявою. “Цвісти” стіни палацу та старовинний паркет почали ще 6-8 років тому”, - про це Суспільному розповів тимчасово виконуючий обов’язки директора Богдан Пажинський. 

Відео дня

“Пліснява і грибок “добили” паркет. Щоб його врятувати, ми були змушені його зняти і застелити підлогу дошками. Були фрагменти ще “живі”, “здорові”, і щоб вберегти автентичність, заміри, ми його зняли, він у нас зберігається у фондосховищі”, – розповідає чоловік.

Вологі стіни та підлога вже і в Японському кабінеті, - за словами Богдана, тут паркет ще австрійського виробництва - 1854 року. 

У 1991 році виконувалися роботи щодо просочення фундаментів будівлі для того, щоб не було заволоження грунтовими водами. “Але це був 91 рік”, – пояснює Богдан Пажимський.

Відтоді таких заходів не проводили, бо бракувало коштів, розповідає Олександр Пажимський. Він керував заповідником з 1990 року. Каже, опалення, яке могло поліпшити ситуацію у приміщеннях, у палаці немає давно.

Найперше, що необхідно зробити, аби берегти палац від плісняви, говорить заступниця начальника управління інформаційної діяльності та культури Валентина Лукашук, це розв’язати питання з його опаленням, що дасть можливість зберегти всередині інтер’єри.

Тепер на ремонт палацу планують залучати кошти меценатів і благодійників. Або витрачати зароблені заповідником кошти на локальну, часткову реставрацію. 

У 2021 році заповідник “Самчики” увійшов до переліку об’єктів проєкту «Велика реставрація» і його мали реставрувати державним коштом. 

“Обласна рада виділила 1 мільйон 500 тисяч гривень для виготовлення ескізного проєкта реставраційних робіт. Ми їх використали, ці кошти, тобто з трьох етапів перший етап ми пройшли”, – каже Богдан Пажимський.

Проте на цьому процес зупинився, бо у зв’язку з воєнним станом реставраційні роботи не проводяться.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (9)
  • Poppy seed

    Тобто на тротуарну плитку гроші є, на дитячий світ також, а на пам'ятку немає

    Ю reply Poppy seed

    А шо Дитячий світ у Самчиках?
  • Віталій Українець

    Поверніть будівлю нащадкам господарів!

    Комуняка забрав  ,а ви поверніть-всі споруди поверніть поки вони ще є.І станиться диво зникне грибок.
  • Людмила Бабич

    Дуже шкода, що на перейменування вулиць та інші дурниці гроші знаходяться, а на реставрацію пам'яток нашої культурної спадщини як завжди немає....
  • Світлана

    Меньші би премії влада виписувала собі, то на все би хватило!!! І на архітектуру , на тепловізори, дрони…..

    Els reply Світлана

    Гидам це і треба..

keyboard_arrow_up