На Хмельниччині відкрили меморіал воїнам Армії УНР

На Хмельниччині відкрили меморіал воїнам Армії УНР
  • У селі Великі Зозулинці відкрили меморіал на братській могилі 26 воїнів.
  • Проєкт реалізований благодійним фондом “Героїка”.
  • Будівництво меморіалу відбулося коштом добровільних пожертв.
  • Загалом на нього витратили 280 тисяч гривень. 

У селі Великі Зозулинці, що в Хмельницькому районі, урочисто відкрили меморіал на братській могилі 26 вояків Армії Української Народної Республіки. Меморіал був збудований благодійним фондом «Героїка», що займається увічненням пам’яті борців за незалежність України.  

Будівництво меморіалу тривало 68 днів. Загальний кошторис витрат сягнув 280 тисяч гривень. На сторінці благодійного фонду “Героїка” йдеться, що кошти виділили українці на добровільних й благодійних засадах.

Меморіал увічнює пам’ять про одну з найкривавіших сторінок в історії бойових дій Армії УНР на Хмельниччині. Вдосвіта 7 липня 1920 року 6-та Запасова бригада Армії УНР прийняла бій з 8-ю кавалерійською дивізією Червоного козацтва. Більшовики захопили український обоз, в якому, крім військового майна, здійснювалось транспортування хворих і поранених. 

Відео дня

Рятуючи побратимів від загибелі, особливу відвагу проявили підстаршинська школа, 16-й та 17-й Запасові стрілецькі курені. Полонені українці були страчені після бою. Полеглих в бою і страчених вояків Армії УНР червоні закопали у великій ямі на краю сільського цвинтаря.

У 2018 році на замовлення Українського інституту національної пам’яті, фахівці КП Львівської облради «Доля» ексгумували і перепоховали за християнським обрядом та з військовими почестями 26 останків захисників України.

Возможно, это изображение (3 человека и на открытом воздухе)

Возможно, это изображение (стоит, на открытом воздухе и памятник)

Возможно, это изображение (5 человек, люди стоят, на открытом воздухе и дерево)

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up