На Хмельниччині зафіксували нові випадки сказу

На Хмельниччині зафіксували нові випадки сказу
Ілюстративне фото
  • У Шепетівському районі виявили відразу два випадки сказу.

На Хмельниччині виявили два випадки сказу, обидва – у Шепетівському районі. У селі Плесна – кіт, у селі Коськів – лис. У двох випадках встановлено контакти мешканців з хворими тваринами. В населених пунктах наразі проводять заходи по оздоровленню тварин від сказу. Про це повідомили у Шепетівській міській раді.

Власників домашніх тварин закликають регулярно проводити щеплення чотирилапих проти сказу, а якщо з’явилися клінічні ознаки захворювання, негайно доправити тварину для огляду у ветеринарну установу. 

Що робити, якщо вкусила тварина. Основні правила:

Відео дня
  • Якомога швидше промити рану водою з господарським милом, обробити краї рани 5-відсотковим розчином йоду, накласти стерильну пов’язку і звернутись у травматологічні пункти (відділення) лікарні за медичною допомогою, або до найближчого лікувально-профілактичного закладу.
  • У разі укусів дикими, безпритульними тваринами треба за порадою лікаря-травматолога пройти курс антирабічних щеплень у стаціонарному відділенні медичного закладу. Ці щеплення — наразі єдиний ефективний засіб профілактики, щоб не померти від сказу.

Для лікування застосовується антирабічна вакцина та імуноглобулін, які є нешкідливими для людини. Антирабічне лікування в Україні є безкоштовним. Тільки лікар може оцінити ризик можливого зараження вірусом сказу і призначить, при необхідності, курс імунізації. У жодному разі радять не відмовлятись від лікування і самовільно його не переривати.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач79

    Немає ніякого сказу, не брешіть. Кругом тільки один короновsрус.

keyboard_arrow_up