На Хмельниччині зібрали докази екоциду: вручено підозру працівникам одного з підприємств

На Хмельниччині зібрали докази екоциду: вручено підозру працівникам одного з підприємств
Світлини зі сторінки Офісу Генерального прокурора

Екоінспектори допомогли правоохоронцям довести вчинення злочину проти довкілля на річці Случ.

Повне знищення річкової флори та фауни, забруднення хімічними речовинами води в зоні 4-кілометрової ділянки — такі наслідки діяльності підприємства, що займається виготовленням картонно-паперової продукції.

Двом його працівникам уперше в історії незалежної України повідомлено про підозру у вчиненні екоциду.

Відео дня

Відбирали проби води

Слідство тривало від 2015-го. До проведення слідчих дій в межах селища Понінка, що на Шепетівщині, та колишнього Баранівського району Житомирської області правоохоронці неодноразово залучали фахівці Держекоінспекції.

Екоінспектори, зокрема, надавали практичну та методичну допомогу, здійснювали відбори проб води для проведення експертизи.

А з 2020-го року, виконуючи рішення Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування, щомісяця проводили спостереження й контроль в басейні річок Случ та Хомора на території Хмельницької та Житомирської областей.

Як наслідок, опрацювали й зібрали матеріали, які стали вагомою доказовою базою під час встановлення факту забруднення річок Случ та Хомора шкідливими речовинами, що використовуються у технологічному процесі одного із підприємств, що займається виготовленням картонно-паперової продукції.

Про це в соцмережах сповіщає Державна екологічна інспекція.

Вручено підозру 

Слідство встановило, що начальник та майстер цеху тепловодопостачання цього підприємства від жовтня 2017-го по січень 2021-го здійснили скид недостатньо очищених зворотних вод у річку, яка є притокою річки Случ.

«Внаслідок цього на ділянці близько 4 км від місця скиду відбулось забруднення води хімічними речовинами, зникла річкова флора і фауна. Її відновлення та відтворення неможливі», - наголошують в офісі Генерального прокурора.

Наразі двом службовцям підприємства повідомлено про підозру у вчиненні екоциду(ст. 441 КК України). Уперше в історії незалежної України.

Вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу.

Нагадаємо, річка Случ — розташована на півночі України в межах Хмельницької, Житомирської та Рівненської областей. У верхівʼях - невеликі ГЕС.

Річка була судноплавною на ділянці майже 290 км: нею ходили баржі та пороми, проте актуальна її глибина — всього 1,5–1,7 м.

ДОВІДКА.
Екоци́д — масове знищення рослинного або тваринного світу, отруєння атмосфери або водних ресурсів, а також вчинення інших дій, що можуть спричинити екологічну катастрофу.
Поняття «екоцид» почало активно використовуватися з 70-х років XX століття.
Екоцид є кримінально караним діянням як в українському, так і в міжнародному праві.
Згідно з кримінальним кодексом України карається позбавленням волі на строк від восьми до п'ятнадцяти років.
Особливо тяжкою формою екоциду є воєнний екоцид — порушення екосистем середовища проживання людини в результаті бойових дій, які мають військову і політичну ціль.
Під поняття визначення «екоциду», згідно з міжнародним правом, підпадають факти цілеспрямованого негативно впливу на природне середовище, в тому числі і під час бойових дій.
Застосування хімічної зброї теж може бути розцінене як екологічний злочин, у випадку масованого негативного впливу на природу.
Якщо ж такого впливу немає, це кваліфікується у міжнародному праві як військовий, а не екологічний злочин.
Із початку повномасштабного вторгнення росії на територію України, дії рашистів спричинили значне забруднення ґрунтів, повітря, водних ресурсів, а також призвели до загибелі великої кількості тварин.
У виступі під час саміту G20 Президент України Володимир Зеленський назвав екологічні злочини росії в Україні екоцидом і закликав об'єднати зусилля світової спільноти порятунку довкілля. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • PutnickFree

    Оштрафують на 170 грн.
  • Андрей Кузнецов

    Рагуляки
  • Юрій Гудок

    Ідентична ситуація на р П Буг але чомусь нікому з правоохоронних органів до того немає діла.....

keyboard_arrow_up