На Хмельницькій АЕС розпочалась підготовка до будівництва двох енергоблоків

На Хмельницькій АЕС розпочалась підготовка до будівництва двох енергоблоків
  • «Енергоатом» поклав старт будівництву п'ятого та шостого енергоблоків за американською технологією

У четвер, 11 квітня, «Енергоатом» заявив про початок будівництва п'ятого та шостого енергоблоків за американською технологією. Паралельно будуть добудовувати третій і четвертий.

На церемонії відкриття будівельного майданчика Хмельницької АЕС був присутній кореспондент Укрінформу.

У дописі йдеться, що у відкритті взяли участь представники і української, і американської енергетичної галузі.

Відео дня

За словами виконувача обов'язків голови правління АТ «НАЕК «Енергоатом» Петра Котіна, загалом на українських АЕС планують звести дев'ять атомних блоків виробництва американської компанії Westinghouse. Два з них – на ХАЕС. Паралельно із будівництвом нових енергоблоків №5 і №6 добудовуватимуть і №3 та №4, додав він.

«На третьому і четвертому блоках ми будемо використовувати той проєкт, який найбільше знаємо, – це радянський. Але будемо додавати експертизи американської компанії Westinghouse, які зараз проводять аналіз з доведення цього проєкту до сучасних норм безпеки», – пояснив Котін.

Так, директор Westinghouse Electric Company Патрік Фрагман розповів, що сучасні атомні реактори АР 1000 є екологічно безпечними та економічно вигідними, вже пройшло успішне випробування. До того ж, наголосив він, проєкт дасть багато робочих місць.

«Це великий геополітичний проєкт спільного інтересу України і США. Технології, які ми будемо разом будувати і розвивати, витіснять росіян з європейського ринку атомної енергетики», – підкреслив міністр енергетики Галущенко.

В Енергоатомі відмітили, що точні терміни будівництва будуть залежати від перебігу військових дій в Україні, але, відповідно до розрахунків, в мирних умовах термін будівництва одного блоку становить близько п’яти років.

Вартість проєкту не розголошують. Але Галущенко зазначив, що будівництво буде здійснюватись виключно за рахунок коштів Енергоатому із залученням кредитних та інвестиційних можливостей.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (15)
  • Оксана Топольницкая

    Навищо?
  • Fairy

    Яка чудова новина походу ЄС вирішив перенести свої енергоблоки подалі від себе в Україну 🤔 . І справді Німеччина закрила всі свої енергоблоки країна з 80+ мільйонним населенням а Україні з 30+ мільйонами не вистачає енергії щось воно не сходиться походу ми будемо енергетичним придатком европи, зерно не беруть то будемо електроенергією торгувати надіясь що по них нічого не прилетить. Такі собі перспективи якщо чесно. Весь світ переходить на зелену енергію а ми атомні блоки будуємо і це та країна яка пережила чорнобильську катастрофу!
  • Вікторія

    Краще б розвивали зелену енергетику…а то живемо як на вибуховій  хвилі …то Чорнобильська ..то війна ..може в нас буде дешева енергія..?але ж ні -продадуть за кордон..🫣😔😭
  • Тетяна

    До чого тут писати щоб все робилося мовчки?🤪
    Війна договірна,якщо ви ще до цього не зрозуміли!
    І всі про все знають!
    Чогось ж не гатять по атомній!😜

keyboard_arrow_up