На Інститутській мешканці новобудови конфліктують із забудовником

На Інститутській мешканці новобудови конфліктують із забудовником
  • Мешканці житлового комплексу “Затишний” вже близько місяця конфліктують із забудовником ПФ “ДІТА”.
  • У 2018 році хмельничанам здали 2 під’їзди. А нещодавно почали будувати й третій, якого з самого початку, за словами жителів новобудови, бути тут не мало.
  • Щоб дійти згоди, вчора, 2 травня, відбулось зібрання власників квартир та представників місцевої влади.

На Інститутській 6/4, неподалік дитячої міської лікарні, розташований житловий комплекс “Затишний”. Два 10-поверхових під’їзди були здані у 2017 та 2018 роках. Забудовником є ПФ “ДІТА”. У квартири вже заселились хмельничани.

Місяць тому між власниками квартир та забудовником виник конфлікт. Причина - початок будівництва третього під’їзду. Хоч, за словами мешканців, коли вони купували житло, то мало бути всього два.

Хоча б якось розібратись в ситуації вирішили за допомогою зібрання. Воно відбулося вчора, 2 травня. На нього запросили забудовника і міську владу. Від ПФ “ДІТА” був присутнім лише інженер. Однак він відмовився від жодних коментарів.

Відео дня

Міську раду представляв заступник міського голови Хмельницького Андрій Бондаренко. Завітав на зібрання мешканців і журналіст сайту vsim.ua.

Що кажуть мешканці

Хмельничанин Андрій придбав квартиру ще в першій черзі. Чоловік обурюється, бо ж проект передбачав лише 2 під’їзди.

  • Коли я купував квартиру, то обіцяли, що буде лише 2 під’їзди. Про третю секцію навіть мови не йшло. Зараз без відому мешканців розпочалось будівництво. Забудовник це нічим не аргументує і на зв’язок з нами не виходить. Наразі ми виміряли межі ділянки, які виділені для забудови. Факти порушень тут наявні, бо межі зміщені. Це означає, що при побудові ще однієї черги проїзди для машин будуть заблоковані. Сюди не зможе приїхати ані швидка, ані пожежники. Саме тому члени ОСББ уповноважили ініціативну групу мешканців будинку, аби протидіяти будівництву - розповідає хмельничанин Андрій.

За словами мешканців, конфлікт із забудовником триває близько місяця. За цей час будувати третій під’їзд припиняти й не думали. Наперекір власникам вже збудованих секцій, тут копають котлован і забивають сваї.

Житель будинку Володимир каже, що вікна з його квартири виходять прямо на третю секцію. Крім того, чоловік каже, що будівля значно обмежить сонячне світло у кімнатах.

  • Наскільки я розумію, це навіть не секція, а окреме землеволодіння, що знаходиться на окремій земельній ділянці. Саме його і хочуть примкнути до нашого будинку. Наразі ми намагаємось знайти спільну мову з місцевою владою. Адже тут всі розуміють, що порушення є, але на зустріч ніхто йти не хоче. Нам всім тут жити. Завтра забудовник звідси піде, а жителі будуть гризтися все життя. Бо як жити, якщо, наприклад, на 170 квартир буде 15 паркомісць? До речі, вікна з моєї кімнати та кухні будуть виходити на цей, ще не збудований будинок. До того ж, через третю чергу до наших квартир не поступатимуть сонячні промені. Я живу на 9-ому поверсі, то трохи сонця буду бачити, а в людей, що живуть поверхами нижче, завжди стоятиме ніч - скаржиться хмельничанин Володимир.

Позиція влади і забудовника

Власники квартир нарікають й на те, що приватна фірма “ДІТА” досі не надала жодних документів на дозвіл будівництва. Натомість заступник міського голови, Андрій Бондаренко, каже, що забудовник має всі документи, які цей дозвіл передбачають.

  • У забудовника є всі документи, що дозволяють почати будівництво. Маємо позицію мешканців, яка полягає в тому, що будівництво створює для них дискомфорт, вони вважають що тут порушення державних будівельних норм. Встановити чи є порушення може лише Державно архітектурно-будівельна інспекція, так само як і зупинити будівництво можуть лише вони - каже заступник міського голови Андрій Бондаренко.

Так як забудовника на зборах не було, ми звернулися до нього за коментарем щодо ситуації із будівництвом третього під’їзду. По телефону щось говорити нам відмовилися, тож був зроблений інформаційний запит, на який відповіли наступне: "На Ваш запит повідомляємо, що будівництво по вулиці Інститутській, 6/4 здійснювалось відповідно до діючих будівельних норм та на підставі офіційно отриманих належним чином дозвільних документів".

Не можуть отримати роз’яснень від забудовника і мешканці будинку. Вони вже звернулись до  Державної архітектурно-будівельної інспекції у Хмельницькій області. Протягом 30 днів вони мають отримати відповідь щодо правомірності будівництва третього під’їзду. Також на зборах мешканці заявили, що готові звертатися до суду. Слідкуйте за оновленнями на vsim.ua.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Олександр

    Я, поранений атовець неодноразово звертався в компанію Діта, а саме до Михайла Семеновича, за порадами по ремонту і завжди отримував не тільки підтримку, а й допомогу. Знаю, що в будинках Діти атовцям роблять знижки та виділяється житло. Прохання не заважати будівництву 3 під'їзду на вул. Інститутській та надати можливість придбати квартири  в даному мікрорайоні міста іншим громадянам. Крім того, за наявною інфрмацією, квартири в даному будинку плануються реалізовуватись і для учасників АТО, переселенців.
  • валентина

    А давайте ка посмотрим основные показатели финансово господ арской деятельности строящегося товариства Итак всего активов 2655 млн грн, основные засобвы 2948 млн грн, дебиторская заборгованость 826 млн грн, грошовы кошты та их эквиваленты 87.5 млн грн, власнвй капитал 2296 млн грн, статутный капитал 3102,7 млн грн, чисельность працивныков на конец 2017 г 3 шт, а на конец 2018 г 2 шт Ну как так строит две особы директор и бухгалтер какие числятся, а где же налоговая, управлиня прраци,пенсионный, а почему не проверяют, фирма то миллионами ворочает, ето вам не деньги по карманами тырить. А чо не скажут сколько такие строительные компании плотят в бюджет города - ахринеть, а не сколько , вообще несколько , все у них по взаиморасчету, и строительные  такие фирмочки на академии каникулах по 2-4 года, избавляются от уплаты налогов А деньги, деньги они берут у своего банка (депозитарная установа ТОВ "ФК" Центр Инвест ) А потом денежки рефенансирубтся ( погашаются) налогами коммунальными, мы плотим коммунальными завышенными в 600 раз и с Киева стокоже денег приходит ( судвенций и дотаций коммунальных) Ето не Порошенко не хороший, а воруют годами наместах
  • Наталья Дригула

    Та ж сама ситуація і на вулиці Залізняка 1В, де розпочато будівництво четвертого під'їзду,якого немає в проекті навіть у них на сайті...
  • Віталій Грицаюк

    І знову гендиректор ДП Діта п. Кіперман надурив народ...ну як завжди..
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up