На «мертвому» ринку й досі продають місця

На «мертвому» ринку й досі продають місця
Торгові кіоски на ТСЦ «Поділля» знову продаються. Продавці торговельних місць на пустому ринку запевняють, що він скоро працюватиме. Ті кіоски, які купували в доларах, зараз хочуть збути за гривні. Однак наразі на території, крім собак та охорони, нікого немає

- Ходило багато міфів про перспективність ринку ТСЦ «Поділля», люди повелися на масову рекламу та купили місця, - каже голова профспілки захисту підприємництва Надія Кнець. - Проте жоден з підприємців не повернув вкладені гроші.

 

Відео дня
> Гроші не повернули 

Відомий на всю Україну своїм велетенським дешевим базаром, гігант в сфері «купи-продай» торгово-сервісний  центр «Поділля» завдав клопоту підприємцям. Хмельницькі базарники досі не хочуть згадувати про проблеми, пов’язані з ринком. Люди вже давно «похоронили» вкладені ними кошти, адже численні мітинги були марними.

 

- Ми витратили сім років на судові процеси, експертизи, протести, порушили ряд кримінальних справ, - каже Надія Кнець. – Ринок виявився пустишкою, це все було відволіканням часу. Ми довели, що те будівництво було незаконним, адже поблизу аеропорт. Було порушено ряд кримінальних справ про знищення землі, лісу та будівництво в небезпечній зоні. 

 

Надія Кнець розповідає, що одне торговельне місце продавали двом і більше покупцям. Вся справа в тому, що покупці неуважно читали документи. Люди приходили купувати свій же кіоск, були скандали. 

 

- Дуже багато людей тоді влетіло – і хмельничани, і кияни, і москвичі, - каже голова профспілки. – До 20-30 тисяч доларів віддавали за місце. З речового ринку було близько 50 підприємців, котрі потрапили в пастку. Є такі, що відреклися від своїх грошей, деякі з того часу померли.

На ринок не пускають

Подивитися на ринок приїхали особисто, посеред тижня до обіду. Щойно підійшли ближче до центрального входу у ринок – вийшов молодий чоловік, який представився охоронцем ринку, та заборонив йти на територію. 

 

- Там нікого нема, лише 13 собак, тому не рекомендую тут гуляти, - каже чоловік.

 

Іншого дня ситуація не змінилася – на ринку пусто. Адміністрації також не було, проте нас знову  зустрів охоронець, вже інший. Представився Віктором. Прорекламував ринок та зробив екскурсію торговельними рядами.

 

- Ринок має дозвіл на роботу, але він не запущений, - каже охоронець Віктор. – Тут ніхто не торгує. Перші точки від дороги, на яких є реклама, минулого року ще працювали. Ці фасади на початку 2000-х купували по 200 тисяч доларів, там велетенська площа, але вони зараз пустують.

 

Більше чотирьох тисяч місць пустують. Але 80 % з них належать людям, які вкладали гроші у будівництво, інші – простим покупцям зі всієї України. 

 

Лише вітер гуляє 

Всередині ринок й дійсно пустий, чути, як вітер гойдає поламані ролети. Торговельні ряди поросли травою, на землі лежать пляшки з-під пива та недопалки. На території живуть собаки, більшість прив’язані. Ознак того, що на ринок приходять підприємці, нема. Люди закинули точки, навіть ключі встромлені у замки. 

- Власники є, але за ними не дивляться, - розповідає охоронець Віктор. – Краще зв’яжіться із адміністрацією ринку та забронюйте кіоск безкоштовно. Правда, центральна алея та всі найкращі місця вже розкуплені.

Керівник на дзвінки не відповів. На ринку впіймати чоловіка теж не можна, він там буває нечасто. Проте чиновники бачать перспективи розвитку ринку.

- По заробітній платі вони погасили борги, які раніше мали, - каже перший заступник облдержадміністрації Вадим Гаврішко. – Ринок побудований у зручному місці, відповідає всім нормам, він запрацює, це моя особиста думка як жителя Хмельницького. 

 

Більше не «попадуться» 

Підприємці впевнені, що більше ніхто не вірить у відновлення ринку. Якщо на той час у людей були гроші, які вони могли вкласти, то зараз торгів й на «толкучці» нема.  

 

- Я не бачу потреби  в розширенні торговельної площі ринку саме на тій території, - каже Надія Кнець. - Це штучний варіант, навіть наші ринки втрачають свій сенс як об’єкти господарювання. На це є багато причин – криза, погіршилися умови ринкової діяльності, бо вимагають у підприємців повний пакет документів, і навіть на безкоштовні місця на той ринок ніхто не перейде.

 

Щоб відкрити ринок знову, потрібно майже наполовину відновити будівельні роботи, адже там все запущено, вважає голова профспілки. Пошкоджені ролети та трава на торговельних рядах – доказ тому.

- Між павільйонами лише перегородки, свої куплені секції люди навіть не можуть вивезти чи здати на металобрухт, бо зачеплять сусіда, - каже Надія Кнець. – Якщо ринок відкриватимуть, люди знову вийдуть на протест.

 

В інтернеті журналісти газети «ВСІМ» знайшли оголошення про продаж відразу чотирьох торговельних павільйонів за 12 тисяч гривень за кожен. Під виглядом потенційних покупців телефонуємо продавцю.

Той, почувши про перспективу продажу, зрадів, але відмовився продавати лише одне торговельне місце, мовляв, процедура переоформлення обійдеться йому дорого. 

- Беріть відразу два, віддам по 10 тисяч гривень кожен, - каже Андрій. - Поки  ринок ще не працює, але все рухається у бік відкриття.

На заплановані оглядини місця продавець не приїхав. Попередньо задзвонивши, він уточнив час зустрічі, проте вже за півгодини вимкнув мобільний. Ми все-таки приїхали на ринок, проте, крім охоронця, нікого не було. 

Ще на один номер по оголошенню додзвонитися не вийшло, абонент поза зоною досяжності.

 

 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Anonymous

    Із самого початку будівництва говорили, що цей ринок не потрібний, нічого новітнього в ньому немає, це вчорашній день. просто дехто хотів бути хитрішим
  • Anonymous

    Во-во. Звикли Януковича вплутувати куди треба і не треба.
  • Anonymous

    Кричали, что "...рынок Януковича, он, негодяй "тучу" закрыть хочет!" А вот как помаранч не при власти- и рынок не двигается.
  • Anonymous

    чума. и ведь до сих пор места продают. а многих ведь кинули.....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up