На Нижній Береговій замість дороги смуга перешкод

На Нижній Береговій замість дороги смуга перешкод
Мешканці вулиці Нижня Берегова бояться дощу, адже через калюжі на дорозі вийти з будинку неможливо. Вода розливається на всю проїжджу частину. А у засуху люди дихають пилом. Комунальники кажуть, що вулиця для асфальтування не годиться

З року в рік у місті одні й ті ж проблеми: ями на шляхах, нестача коштів для їх ремонту, розбитий автотранспорт, скарги водіїв. На це потрібні астрономічні кошти, які Хмельницькому не по бюджетній кишені. Така ж ситуація склалася і на вулиці Нижній Береговій.

 

- Для капітального ремонту вулиці потрібно багато часу, - каже начальник житлово-комунального господарства Олександр Шаповал. – Спочатку потрібно отримати погодження депутатської комісії, потім скласти проект кошторисної документації, далі –  експертиза проекту і оголошення тендеру, на що може піти два-три місяці.

Відео дня
>  

Ні пройти, ні проїхати

Проблемна вулиця не дивує містян, адже нормальної дороги там не було ніколи. Влітку у повітрі стоїть пил, у період відлиги – потоп. Лише взимку, запевняють водії, можна проїхати.

 

Ігор Вовк купив квартиру у будинку № 52 по вулиці Зарічанський, що розташований поблизу Нижньої Берегової. Навесні чоловік вперше стикнувся з проблемою проїзду до будинку.

 

- Після дощу на проїжджій частині можна плавати, стоїть одна велика калюжа, - каже Ігор. – Люки, які стирчать, та ями не дають нормально проїхати. Ями мають до 15 сантиметрів глибини, це при тому, що допустима норма – не більше трьох сантиметрів. А люки виступають на сантиметрів 20, коли їх висота не має перевищувати одного сантиметра.

 

Дорога знаходиться на балансі в управлінні житлово-комунального господарства. Її ремонтом має займатися комунальне підприємство будівництва, ремонту та експлуатації  доріг, яке цього року вже двічі засипало дорогу щебенем. Проте місцеві кажуть, що таке покращення – тимчасове, адже місяць-два, і виникають ті ж проблеми. 

 

Звернувся до влади 

Ігор Вовк вважає себе потерпілим, адже його автомобіль отримує пошкодження через погану дорогу. 

 

- Така дорога призводить до псування ходової частини автомобіля. Крім того, на вулиці нема ані пішохідної доріжки, ані тротуару, нема ніяких засобів регулювання, - каже чоловік. – Матусям з візочками по ній іти просто неможливо.

 

Щоб дізнатися, коли заасфальтують вулицю, чоловік написав інформаційний запит на ім’я мера. У відповіді пояснили, що вулиця Нижня Берегова не включена до переліку об’єктів капітального ремонту на 2013 рік.

 

- А знаєте чому? Бо вулиця сформована ще за часів існування села, проїжджа частина має щебеневе покриття і обмежена забудованими земельними ділянками, - говорить чоловік.

Оперуючи геометричними параметрами, які у різних кінцях вулиці то збільшуються, то зменшуються, комунальники унеможливлюють асфальтування. 

 

- Там звичайне щебеневе покриття, але проїхати можна,  - каже Олександр Шаповал. -  Сама вулиця дуже вузенька. Можна зробити односторонній рух, але тоді це буде не вулиця, а проїзд. Розширити її неможливо через приватний сектор. Раніше там було болото, прокласти асфальт не вийде, бо його все одно розмиє. Також немає водовідведення, є лише одна канава. 

 

Небезпечно їздити

На прохання Ігоря Вовка зробили перевірку дороги. У акті обстеження дорожніх умов на вулиці Нижній Береговій на ділянці від вулиці маршала Рибалка до провулку Первомайського від 27 травня 2013 року зазначено, що дорога не відповідає нормам. 

 

«Покриття проїжджої частини щебеневе, на час огляду знаходиться в незадовільному стані, майже на всьому протязі воно уражене ямковістю та вибоїнами… На окремих ділянках вулиці облаштовані люки оглядових колодязів зливоточних систем, що знаходяться на балансі приватних осіб, їх стан незадовільний, вони завищені відносно рівня покриття проїжджої частини», - йдеться у документі. 

 

Комісія зробила висновок, що дорога не відповідає вимогам стандартів з безпеки дорожнього руху. У рекомендаціях – зробити водовідведення, побудувати тротуари, а головне – асфальтувати дорогу. 

 

Керівник комунального підприємства по будівництву, ремонту та експлуатації доріг Микола Гладун запевняє, що дорогою постійно займаються. 

 

- Тимчасова міра, щоб підтримувати дорогу, - засипаємо її сколом асфальтного бетону, який ми вирізаємо при ремонті доріг, - каже Микола Гладун. – Строку придатності у нього нема. Якщо розмиє дощ, підсиплемо знову. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Екатерина Савчук

    Питання до тих хто робив дорогу, і це все? Після дощів знову те саме що й було

keyboard_arrow_up