На стіні у Ружичній малюють мурал зі старовинними будівлями

На стіні у Ружичній малюють мурал зі старовинними будівлями
  • На виїзді з міста у напрямку Кам’янця-Подільського малюють мурал.
  • Над настінним малюнком працюють учні та викладачі ПТУ №25.
  • Як малюють мурал, бачили журналісти vsim.ua.

Ще у 2014 році стіну у Ружичній розмалювали патріотичними малюнками та символікою міста. Працювали над стріт-артом художники з Чернівців, Хотина, Хмельницького та Одеси протягом чотирьох днів. Та вже за два роки фарба на стіні стерлась і облущилась. Подекуди навіть повідпадали шматки стіни. Художники, які нанесли малюнок не збиралися його оновлювати. Так стіна стояла до 2018 року, поки за неї не вирішили взятись у міській раді. 

Вже тиждень учні та викладачі ПТУ №25 створюють новий мурал. Його довжина — 176 метрів. Висота коливається від 150 до 180 сантиметрів. Роботи розпочали минулого четверга, 13 вересня. Наразі малюнок вже завершують, з понеділка планують наносити лак. Ініціювала проект міська рада, приурочивши його до Дня міста. Вона ж і профінансувала роботи.

Відео дня

Настінний малюнок зображує визначні будівлі Хмельницького. Впізнати на стіні можна і  обласну філармонію, міську раду, художній музей, костел та «Ощадбанк». Також художники намалювали кольоровий герб міста. На краю муралу зі сторони в’їзду в місто є напис «Хмельницький», нижче — «Щодня новий».

Наталія Кочаток, заступник директора ПТУ №25:

— Ми розмальовуємо не перший мурал, ми і «Чайку» розмальовували, це було у приміщенні, — розповідає заступник. — Якщо до нас звертаються якісь волонтерські організації, ми намагаємося допомагати ось такими своїми здібностями. Я хочу, щоб учні, які є митцями у цій професії, щоб вони цей дух відчули, зрозуміли, що вони є потрібними. Професія живописця є у переліку, які підтримуються державою. Тобто це професія загальнодержавного значення. Я хочу, щоб вони цей дух починали нести з навчального закладу. І розуміння усього того, що вони роблять.

Про особливості роботи над муралом журналістам vsim.ua розповіла майстер виробничого навчання Любов Шаля:

— Ми вже не вперше займаємося розписами стін, — розповідає викладач — Це найбільший наш масштаб поки що. Половина дітей вже також працювали на розписах, а є такі, що без досвіду, не брали участь у таких роботах. Нам новачків теж треба навчати, щоб підростаюче покоління теж знало, як це, мали досвід у таких випадках. Ми стараємося дітей міняти, щоб з групи усі або майже всі спробували монументальний живопис. Вони у нас і на виробничому навчанні вивчають розписи стін. Ми і в закладі своєму робимо, і у садочках робимо, практику проходимо, тобто вони у нас це вивчають і вже мають якийсь досвід. Основною проблемою є погода, тому що зараз сонце піднімається і неможливо працювати, вже пекло стає. І коли світло падає прямо на стіну, не видно кольору. Також машини їздять. Ми дивимося, один одному допомагаємо. Ми радимося, немає такого, щоб хтось один. Так само діти нас кличуть, ми їм підказуємо. Кожен має свій об’єкт, ми підходимо і радимося. Тобто труднощів саме технічного виконання не було. А от погода від нас не залежить, це те, на що ми не можемо вплинути. Дітей ми відпускаємо раніше, а самі вже до вечора. Викладачі працюють цілий день, з восьмої ранку до восьмої вечора.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
18:10 Вербна неділя 2024: традиції та заборони 17:20 На Хмельниччині попрощались з п’ятьма захисниками. Історії Героїв 16:30 На Хмельниччині військові та чиновники обговорили питання мобілізації 15:44 На Хмельниччині чоловік підпалив будинок разом із братом. Його засудили Від читача 07:27 Фахівці КНП "ХОССЦ" взяли участь у конференції під егідою Асоціації інтервенційних кардіологів України 14:50 Капелан з Хмельниччини отримав нагрудний знак Головнокомандувача ЗСУ 14:01 На Хмельниччині засудили водія, який пропонував патрульним хабар 13:11 За 2024 рік на Хмельниччині у ДТП з мотоциклами загинули та травмувалися 17 осіб 12:24 На Шепетівщині насмерть переїхали чоловіка, який лежав на дорозі, – поліція 11:38 На Хмельниччині відкрили меморіальні дошки чотирьом захисникам 10:46 У Хмельницькому водій влетів в автівку і втік з місця аварії 09:58 На Хмельниччині судитимуть чоловіка, який кривдив дружину в присутності дітей
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up